17ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»: 14.000 δρομείς από 70 χώρες

Metrosport Team29 Απριλίου 2023

14.000 δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη θα βρεθούν στον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin που θα διεξαχθεί την Κυριακή 30 Απριλίου. Οι αθλητές μετά από προετοιμασία μηνών θα επιδιώξουν να φτάσουν στον τερματισμό πετυχαίνοντας μία μεγάλη προσωπική νίκη. 

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης: 07:45, αφετηρία: Πέλλα) καθώς επίσης τον Δρόμο Υγείας 10.000μ. (ώρα έναρξης 09:00, αφετηρία: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων) και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 13:00, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης). Κοινό σημείο τερματισμού θα είναι στο ύψος της πλατείας του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ο 17ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin θα έχει ζωντανή κάλυψη, τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3 , αλλά και διαδικτυακά μέσω του ERTFLIX (https://www.ertflix.gr/epg/channel/ept3-live-2). 

Στη φετινή διοργάνωση θα εκπροσωπηθούν οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Σκόπια, Βουλγαρία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάμπια, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελβετία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καμερούν, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Μολδαβία, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουάντα, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Σομαλία, Σουαζιλάνδη, Σουηδία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλιππίνες, Φινλανδία, Χονγκ Κονγκ και Ελλάδα. 

Εδώ μπορείτε να δείτε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επρόκειτο να γίνουν λόγω του Μαραθωνίου. 

Η ιστορία του Μαραθωνίου

Γεννήθηκε στο Μαραθώνα το 490 π.Χ, από την ηρωική προσπάθεια του ημεροδρόμου Φειδιππίδη οπλίτη, ο οποίος διύνησε την απόσταση για να αναγγείλει στους Αθηναίους την νίκη των Ελλήνων και έπεσε νεκρός από την υπερπροσπάθεια που είχε κάνει. Ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», καλύπτει τη διαδρομή από την Πέλλα, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας και γενέτειρα του μεγάλου Στρατηλάτη, έως τη Θεσσαλονίκη τη σύγχρονη ελληνική μητρόπολη της.

Ο πρώτος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» διεξήχθη την 16η Απριλίου 2006 και ήταν η απόρροια του οράματος αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα. Ο Μ.Ε.Α.Σ ΤΡΙΤΩΝ Θεσσαλονίκης, αδειοδοτήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) και υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, της Ε.Ο.Ε, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, καθώς και με τη συνεργασία πλήθους φορέων, θεσμικών υποστηρικτών, διοργανώνει το κορυφαίο για την Βόρεια Ελλάδα γεγονός, με αθλητική, κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και πάνω από όλα ιστορική σημασία, εξαιρετικό πρεσβευτή της πόλης, της Μακεδονίας και της χώρας σε όλο τον πλανήτη.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων (AIMS), εντάσσεται ανελλιπώς στο ετήσιο επίσημο διεθνές καλεντάρι, αποκλείοντας παράλληλα το δικαίωμα οποιουδήποτε άλλου Μαραθωνίου παγκόσμια, να χρησιμοποιήσει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους νικητές του Μαραθωνίου από το 2006 μέχρι το 2022. 

To αγωνιστικό πρόγραμμα

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ - Ώρα Εκκίνησης: 07:45

Από την Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας και συγκεκριμένα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίδεται η εκκίνηση του αγώνα. Ο τερματισμός βρίσκεται στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η διαδρομή του Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είναι χαμηλού βαθμού δυσκολίας. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι μικρές υψομετρικές διακυμάνσεις. Άλλα χαρακτηριστικά είναι: η διαρκής ανατολική κατεύθυνσή της, οι μεγάλες ευθείες του δρόμου και οι περιορισμένες κατοικημένες περιοχές που κινείται, μέχρι και το 30ο χιλιόμετρο. Η διαδρομή είναι ιδανική για τη δημιουργία ρεκόρ και μεγάλων επιδόσεων.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 10 ΧΛΜ - Ώρα εκκίνησης: 09:00

Ο αγώνας 10.000μ. έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο των Αμπελοκήπων – Μενεμένης, 28ης Οκτωβρίου 157, και τερματισμό στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η διαδρομή είναι επισήμως πιστοποιημένη από την IAAF, όπως και αυτή του Μαραθωνίου.

Οι δρομείς ακολουθούν τη διαδρομή: 28η Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάνουν αριστερή αναστροφή και συνεχίζουν επί της 28ης Οκτωβρίου στο αντίθετο ρεύμα. Στρίβουν δεξιά στην οδό Δενδροποτάμου με κατεύθυνση προς την οδό Καραολή Δημητρίου και εν συνεχεία κάνουν αριστερή αναστροφή στη Δενδροποτάμου στο αντίθετο ρεύμα.

Οι δρομείς διασχίζουν κάθετα την οδό Ελ. Βενιζέλου και στο ύψος της οδού Θωμά Χατζίκου εισέρχονται σε έναν μικρότερο δρόμο, την οδό Αγαμέμνωνος. Στο τέλος της Αγαμέμνωνος, στρίβουν αριστερά στην οδό Μοναστηρίου, στην οποία και συνεχίζουν ακολουθώντας την διαδρομή του Μαραθωνίου από το 37ο περίπου χλμ. μέχρι τον τερματισμό στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου). 

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 1.000μ. ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - Ώρα Εκκίνησης: 09:00

Αφετηρία: Επί της παραλιακής οδού (Λεωφ. Νίκης) από την πλατεία Αριστοτέλους. Τερματισμός: Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Από το σημείο εκκίνησης και ακολουθώντας την παραλιακή οδό (Λεωφ. Νίκης), οι μαθητές τερματίζουν επί της Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Ο αγώνας δρόμου των 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων είναι δωρεάν και έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές – τριες γεννημένοι –ες τα έτη 2011 έως 2013.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 5 ΧΛΜ - Ώρα εκκίνησης: 13:00

Αφετηρία : Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Συμβολή οδών Βασ. Γεωργίου με Γ’ Σεπτεμβρίου). Τερματισμός : Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η διαδρομή των 5 χλμ. ακολουθεί τις οδούς: Λεωφ. Βασ. Γεωργίου, Ανδρονίκου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Καρατάσου, Λεωφ. Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, όπου οι συμμετέχοντες τερματίζουν στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.