Ακρίβεια: Η ίδια καθημερινότητα κοστίζει 800 ευρώ περισσότερο το 2026
Η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει, σε σημαντικό βαθμό, την καθημερινότητα των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει το κόστος στέγασης και μετακίνησης, αλλά και τις τιμές σε βασικά αγαθά.
Στην Αθήνα, το στεγαστικό έχει μετατραπεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2026, το μέσο ενοίκιο σε περιοχές του Δήμου Αθηναίων και των όμορων δήμων διαμορφώνεται περίπου στα 9,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι για ένα σπίτι 80 τ.μ. το μηνιαίο κόστος φτάνει περίπου τα 785 ευρώ. Ακόμη και στις πιο οικονομικές περιοχές, η ενοικίαση ενός αντίστοιχου ακινήτου κυμαίνεται περίπου στα 600 ευρώ στα Πατήσια και στα 608 ευρώ στον Βύρωνα.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν, άλλωστε, τη σημαντική επιβάρυνση. Κατά μέσο όρο, το 23,4% του συνολικού μηνιαίου προϋπολογισμού τους κατευθύνεται στη στέγαση, ενώ μόνο για την καταβολή του ενοικίου δαπανάται το 17,3%.
Αυξημένο είναι πλέον και το κόστος των μετακινήσεων. Το 2025, η μέση μηνιαία δαπάνη για μεταφορές διαμορφώθηκε στα 247,93 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 2024. Η επιβάρυνση συνεχίζεται και το 2026, με τις τιμές των καυσίμων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στις 24 Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων έφτασε τα 2,199 ευρώ το λίτρο, από 1,751 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 25,6%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στο diesel, με την τιμή του να αυξάνεται από 1,525 ευρώ στα 2,224 ευρώ το λίτρο, δηλαδή κατά 45,8%.
Στην πράξη, το κόστος ενός γεμίσματος 50 λίτρων με αμόλυβδη έχει πλέον φτάσει περίπου στα 110 ευρώ, από 87,55 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 22,40 ευρώ περισσότερα. Αντίστοιχα, στο diesel, το ίδιο γέμισμα κοστίζει πλέον 111,20 ευρώ, έναντι 76,25 ευρώ, επιβαρύνοντας τον οδηγό κατά σχεδόν 35 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, το αυξημένο κόστος της καθημερινής μετακίνησης προσθέτει μία ακόμη σημαντική δαπάνη στον οικογενειακό προϋπολογισμό και περιορίζει στην πράξη το όφελος από τις αυξήσεις των μισθών.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο καθημερινό τραπέζι των νοικοκυριών. Το 2025, η δαπάνη για κρέας αυξήθηκε κατά 9,9%, ενώ για τα ψάρια η άνοδος έφτασε το 8%. Στα φρούτα καταγράφηκε αύξηση 5,4%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η επιβάρυνση για καφέ, τσάι και κακάο, με τη σχετική δαπάνη να αυξάνεται κατά 11,9%. Παράλληλα, οι ποσότητες που αγόραζαν τα νοικοκυριά περιορίστηκαν σε αρκετά βασικά προϊόντα, όπως τα ψάρια (-2,6%), το ψωμί και τα είδη αρτοποιίας (-2,4%), τα λαχανικά (-1,6%), αλλά και τα φρούτα και το γάλα (-1,2%). Και το 2026, οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων έχουν κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Όλα τα παραπάνω, έχουν μετατρέψει την αύξηση των μισθών σε μια βελτίωση μη-αισθητή στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς όλες οι βασικές τους ανάγκες έχουν εκτοξευθεί οικονομικά.