Αν και οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε πλέον αναψυκτικά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, με την πεποίθηση ότι είναι πιο υγιεινά, μια νεότερη μελέτη προειδοποιεί για έναν σημαντικό κίνδυνο που δεν είχαμε υπολογίσει.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου κατά 60%, ενώ η αντίστοιχη κατανάλωση ποτών με πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 50%.
«Τα σακχαρούχα ποτά βρίσκονται εδώ και καιρό υπό εξέταση, ενώ τα “διατροφικά” τους εναλλακτικά συχνά θεωρούνται ως η πιο υγιεινή επιλογή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Lihe Liu, μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα γαστρεντερολογίας του Πρώτου Συνδεδεμένου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα ποτά με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε σάκχαρα συνδέονταν στην πραγματικότητα με υψηλότερο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου, ακόμη και σε μέτρια επίπεδα κατανάλωσης, όπως ένα κουτάκι την ημέρα», συμπλήρωσε.
Η κατανάλωση ποτών διαίτης συνδέθηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο, σύμφωνα με μια συνοπτική παρουσίαση μιας σελίδας της μελέτης πριν από την αξιολόγηση από ομότιμους και τη δημοσίευσή της σε επιστημονικό περιοδικό.
Η έρευνα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας, μιας ετήσιας διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γαστρεντερικής Ενδοσκόπησης και τα αποτελέσματά της δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.
Πηγή: ygeiamoy.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Μαζί και στο spotify