Η Μπαρτσελόνα κατάφερε για μία ακόμη χρονιά, στην τελευταία δεκαετία, να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι "μπλαουγκράνα" μπόρεσαν μάλιστα να κάνουν το τρεμπλ και να αποδείξουν ότι διαθέτουν μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών.
Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς στο ChampionsLeague, συνέβησαν αρκετά σημαντικά γεγονότα, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό. Ενδεικτικά, οι Μέσι και Ρονάλντο έγραψαν εκ νέου ιστορία, ο Τσάβι επίσης και μάλιστα στον τελικό...
Το "Metrosport.gr" σας παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με αριθμούς. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά:
150-151
Ο Τσάβι Ερνάντεθ και ο Ικερ Κασίγιας, αμφότεροι έφτασαν τις 150 συμμετοχές σε αγώνες του ChampionsLeague και μάλιστα ο μέσος της Μπαρτσελόνα προσπέρασε τον τερματοφύλακα της Ρεάλ κατά μία συμμετοχή, με την παρουσία του στον τελικό, όταν και μπήκε ως αλλαγή στη θέση του Ινιέστα. Εντυπωσιακό αναμφίβολα ρεκόρ από τον Τσάβι.
77
Το πρώτο από τα τρία γκολ του Λιονέλ Μέσι κόντρα στον ΑΠΟΕΛ για τη φάση των ομίλων, τον κατέταξε ως τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στον θεσμό, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ραούλ με 71 γκολ. Ο Αργεντίνος έχει πλέον 77 τέρματα. Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, όχι όμως μόνος του, αλλά από κοινού με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
5
Ο φετινός τελικός του Βερολίνου ήταν τόσο για την Μπαρτσελόνα όσο και για τη Γιουβέντους, ο πέμπτος τους συνολικά, όπως επίσης πέντε παρουσίες έχει καταγράψει και η Μπάγερν Μονάχου. Το ρεκόρ πάντως το κατέχει ακόμη η Μίλαν, που έχει βρεθεί σε 6 μεγάλους τελικούς.
11
Η Μπαρτσελόνα κατέχει πάντως ένα ακόμη ρεκόρ, αφού έφτασε τους 11 ημιτελικούς, περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 10 και η Μπάγερν έχει 9 παρουσίες σε ημιτελικούς.
8
Επίσης, η ομάδα της Βαρκελώνης έχει παρουσίες σε 8 προημιτελικούς ChampionsLeague, ένα ακόμη ρεκόρ που δεν κατέχει καμία άλλη ομάδα. Πριν από τον φετινό τελικό, μοιραζόταν το ρεκόρ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Ρεάλ Μαδρίτης.
26
Από τους 88 ημιτελικούς της διοργάνωσης, στους 26 υπήρχε τουλάχιστον μία Ισπανική ομάδα. Στη σεζόν 2014-15, όπου υπήρξαν δύο Ισπανικές ομάδες στη φάση των "4", ήταν μάλιστα η πέμπτη συνεχόμενη, που οι Ιβηρες είχαν δύο εκπροσώπους!!!
10
Η νίκη της Ρεάλ κόντρα στη Σάλκε στη φάση των "16" ήταν η δέκατη στη σειρά, συμψηφίζοντας το ρεκόρ, που είχε μεταξύ του Νοεμβρίου και του Απριλίου του 2013 η Μπάγερν Μονάχου.
5
Μόνο πέντε φορές στην ιστορία του θεσμού έχει σκοράρει ομάδα 5 ή περισσότερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο, όμως, η Μπάγερν το έκανε δις σε μία σεζόν και μάλιστα φέτος. Η πρώτη ήταν στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Ρόμα, για τη φάση ομίλων και η δεύτερη ήταν εντός έδρας με αντίπαλο την Πόρτο στους προημιτελικούς.
3.59'
Η κόκκινη κάρτα, που δέχτηκε ο αμυντικός της Σαχτάρ, Κούσερ, στο βαρύ 7-0, με το οποίο ηττήθηκε η ομάδα του από την Μπάγερν στη φάση των "16", ήταν και η πιο γρήγορη στην ιστορία του θεσμού. Πήρε τρία λεπτά και 59 δευτερόλεπτα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Ισμαελ της Βέρντερ Βρέμης κόντρα στην Ιντερ το 2004. Ηταν δυο λεπτά περισσότερα...
1
Η ισοπαλία μεταξύ της Τσέλσι και της Παρί Σεν Ζερμαίν ήταν η 25η, η οποία βασίστηκε σε πρόκριση με τέρματα με ισοπαλίες, ωστόσο ήταν και η πρώτη, η ξεχωριστή, που προέκυψε μετά από έξτρα χρόνο παράτασης.
10
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με το πέναλτι, που έβαλε, κόντρα στη Γιουβέντους, στους ημιτελικούς, έφτασε τα 10 γκολ τη σεζόν. Είναι η 4η χρονιά στη σειρά, που ο Πορτογάλος έφτασε σε διψήφιο αριθμό τερμάτων, ενώ ακόμη δύο παίκτες το έχουν καταφέρει. Για την ακρίβεια, ο Φαν Νίστελροϊ (2001-02) και ο Λιονέλ Μέσι (2011-12).
19
H Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των νοκ άουτ αγώνων, βρέθηκε εκ νέου για 19η φορά. Αριθμός ρεκόρ. Επόμενη ομάδα, που το έχει καταφέρει αυτό, είναι η Άρσεναλ με 12 συμμετοχές και η Μπαρτσελόνα με 11.
6
Η Ρεάλ έγινε η έκτη ομάδα, που κέρδισε όλες τις αντιπάλους της, στη φάση των ομίλων και είναι ο μοναδικός σύλλογος, που το έκανε δις. Με 16 γκολ φέτος δεν κατέρριψαν το δικό τους ρεκόρ, από τη σεζόν 2011-12, όπου είχαν πετύχει 19. Τέλεια ρεκόρ με μόνο νίκες στη φάση των ομίλων κατέχουν η Μίλαν (92-93), η Παρί (94-95), η Σπάρτακ Μόσχας (95-96) και η Μπαρτσελόνα (02-03). Θα πρέπει να καταγραφεί, ότι καμία από αυτές τις ομάδες, όταν έκανε μόνο νίκες στον όμιλο της, δεν κατέκτησε το τρόπαιο στο τέλος...
8
Η Μπαρτσελόνα ήταν πρώτη στον όμιλο της για 8η συνεχόμενη σεζόν. Επίσης, ήταν η 16η πιο υψηλή θέση των Καταλανών.
1
Η Μονακό έγινε η 9η ομάδα του θεσμού, που περνά στη φάση των νοκ άουτ αγώνων, έχοντας δεχτεί μόνο 1 γκολ, μετά από τις Μίλαν (92-93) και Άγιαξ (95-96) και Γιουβέντους (96-97, 04-05), Τσέλσι (05-06), Λίβερπουλ (05-06), Βιγιαρεάλ (05-06) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (10-11). Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει ποτέ να κρατήσει ανέπαφη την εστία της στη φάση των ομίλων.
24
Η Μπάτε Μπορίσοφ κατέγραψε ένα μεγάλο αρνητικό ρεκόρ στη φάση των ομίλων, αφού δέχτηκε 24 γκολ. Πριν, το αρνητικό ρεκόρ είχε η Ντινάμο Ζάγκρεμπ με 22 τέρματα.
38
Φραντζέσκο Τότι... Ο Ιταλός «μαέστρος» έγινε ο γηραιότερος σκόρερ της διοργάνωσης. Σε ηλικία 38 ετών και 59 ημερών σκόραρε κατά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τη φανέλα της Ρόμα.
9
Ο Λουίς Αντριάνο της Σαχτάρ σκόραρε εννιά φορές στη φάση των ομίλων, ισοφαρίζοντας του ρεκόρ του Ρονάλντο την περίοδο 2013-2014. Ο Βραζιλιάνος κόντρα στην Μπάτε σε διάστημα 12 λεπτών (28’, 36΄και 40’) πέτυχε χατ-τρικ, που είναι το τρίτο γρηγορότερο στην ιστορία της διοργάνωσης. Μάλιστα, τέσσερα λεπτά αργότερα συμπλήρωσε το «καρέ», το οποίο είναι το γρηγορότερο που έχει επιτευχθεί ποτέ στον θεσμό, ενώ παράλληλα είναι ο πρώτος που καταφέρνει κάτι τέτοιο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δε σταμάτησε εκεί!
Εφτασε τα πέντε τέρματα στο ματς με την Μπάτε και έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος ήταν ο Λιονέλ Μέσι στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Λεβερκούζεν το οποίο έληξε 7-1, για τη φάση των »16» του Τσάμπιονς Λιγκ.
7
Η ευρεία νίκη της Σαχτάρ επί της Μπάτε με 7-0, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί ρεκόρ για τα έξι γκολ που σημείωσε στο πρώτο μέρος, ήταν ταυτόχρονα και η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από το 8-0 της Λίβερπουλ επί της Μπεσίκτας τον Νοέμβριο του 2007.
Η Σαχτάρ ισοφάρισε επίσης τον θρίαμβο της Μαρσέιγ επί της Ζίλινα με 7-0 τον Νοέμβριο του 2010.
Μάλιστα, για πρώτη φορά στον θεσμό, δυο ομάδες σκοράρουν επτά γκολ την ίδια μέρα, αφού και η Μπάγερν είχε επιβληθεί της Ρόμα με 7-1 στην Ιταλία.
Η Ρόμα έγινε ταυτόχρονα η πρώτη ομάδα, που δέχεται δυο φορές τόσο βαρύ σκορ, αφού είχε χάσει και 7-1 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Απρίλιο του 2007.
3
Ο 24χρονος Αλγερινός μέσος της Πόρτο, Γιασίν Μπραχίμι, έκανε ντεμπούτο στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων, κόντρα στην Μπάτε Μπορίσοφ, σημειώνοντας μάλιστα και χατ-τρικ. Το πρώτο για παίκτη της Πόρτο στη διοργάνωση. Την ίδια στιγμή, είναι ο έβδομος παίκτης, που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο, μετά από τους Μάρκο Φαν Μπάστεν (Μίλαν), Φαουστίνο Ασπρίγια (Νιούκαστλ), Γιακούμπου (Μακάμπι Χάιφα), Γουέιν Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Βιντσέντζο Ιακουίντα (Ουντινέζε) και Γκραφίτε (Βόλφσμπουργκ).