«Τα χρήματα επιστρέφουν»: 28χρονος ξόδεψε μια περιουσία για το όνειρο του Μουντιάλ
Οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας του αποταμιεύουν με ορθολογικούς και συμβατικούς στόχους: την αγορά ενός πρώτου σπιτιού, την αλλαγή αυτοκινήτου, ένα προγραμματισμένο ταξίδι αναψυχής ή τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» για το αβέβαιο μέλλον. Ο Σεμπάστιαν Ρίντερ, ωστόσο, αποτελεί μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, καθώς στα 28 του χρόνια, δεν ονειρευόταν ούτε υλικά περιουσιακά στοιχεία ούτε επενδύσεις με ελκυστικές οικονομικές αποδόσεις, αλλά να δει τους αγώνες της εθνικής ομάδας της Αγγλίας στο Μουντιάλ.
Έτσι, πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Ρίντερ πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την εργασία του και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε έναν σκοπό που στα μάτια των πολλών φαντάζει παράλογος ή τουλάχιστον επισφαλής. Διαθέτοντας ήδη ένα αρχικό κεφάλαιο ύψους 11.600 ευρώ, συνειδητοποίησε γρήγορα ότι το ποσό αυτό δεν θα επαρκούσε για να ζήσει την εμπειρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου έτσι όπως την είχε οραματιστεί. Χωρίς δισταγμό, επέστρεψε για έξι μήνες στο πατρικό του σπίτι, περιόρισε δραστικά κάθε περιττό καθημερινό έξοδο και κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον 23.200 ευρώ, θυσιάζοντας τις ανέσεις του για χάρη της μεγάλης του αγάπης.
Το σχέδιο του Σεμπάστιαν ήταν απλό στη σύλληψη, αλλά εξαιρετικά επίπονο στην εκτέλεση: να ταξιδέψει στον τόπο διεξαγωγής του Μουντιάλ και να ακολουθήσει τα «Τρία Λιοντάρια» σε κάθε βήμα της διοργάνωσης, αδιαφορώντας για το οικονομικό κόστος και τις προσωπικές θυσίες. «Είναι το σημαντικότερο τουρνουά στον πλανήτη. Προφανώς ήταν πάντα όνειρό μου να δω την Αγγλία σε μια μεγάλη διοργάνωση, ειδικά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Έκανα μια μεγάλη θυσία», εξομολογήθηκε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ξόδεψε περισσότερα από 35.000 ευρώ
Μέχρι στιγμής, ο 28χρονος έχει δαπανήσει περισσότερα από 12.000 ευρώ αποκλειστικά για εισιτήρια αγώνων, ενώ ο προϋπολογισμός του περιλαμβάνει σχεδόν 10.000 ευρώ για τα έξοδα διαμονής του, καθώς και επιπλέον 4.000 ευρώ για τις απαραίτητες μετακινήσεις του μέχρι την ολοκλήρωση του τουρνουά.
Το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι ότι το κόστος αυτό ενδέχεται να αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς ο Ρίντερ ηλώνει όμως έτοιμος και πρόθυμος να καταβάλει έως και 6.200 ευρώ επιπλέον, εφόσον το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του καταφέρει να φτάσει μέχρι το τελευταίο παιχνίδι. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο συνολικός οικονομικός απολογισμός της περιπέτειάς του θα ξεπεράσει κατά πολύ το αστρονομικό ποσό των 35.000 ευρώ.
Για τον Σεμπάστιαν, ωστόσο, η προσέγγιση είναι καθαρά συναισθηματική και όχι λογιστική. «Αναμφίβολα αυτό θα είναι το σημαντικότερο ταξίδι της ζωής μου. Κατά τη γνώμη μου, είναι μια σπουδαία επένδυση», τονίζει, ενώ συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του σε μια φράση: «Τα χρήματα πάντα επιστρέφουν».