Με τρόπο που δεν αφήνει αμφιβολία για το χάσμα μεταξύ των θέσεων της ελληνικής πλευράς και των απαιτήσεων των δανειστών, στη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρρευση των συνομιλιών της Κυριακής στις Βρυξέλλες επισημαίνεται ότι η διαφορά της Αθήνας με τους δανειστές είναι στα δύο δισ. ευρώ...
«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup». Η παραγραφος αυτή, από την ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν για το χθεσινό ναυάγιο των συνομιλιών είναι αποκαλυπτική.
Η Κομισιόν με τον πιο επίσημο τρόπο ξεκαθαρίζει ότι η απόσταση μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι δύο δισ.ευρώ σε ετήσια βάση! Πέραν του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι δανειστές επιμένουν να ζητούν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι κοινές, δηλαδή, οι δανειστές είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι...
Επιπλέον, στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται ότι περαιτέρω συζήτηση για την γεφύρωση του χάσματος θα πρέπει να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.
Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί και η αναφορά της Κομισιόν στο γεγονός ότι η διαφορά των δύο δισ.ευρώ πρέπει να καλυφθεί με την υιοθέτηση μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων. Με αυτή την διατύπωση απορρίπτονται οι ελληνικές προτάσεις οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ημιτελή και κυρίως επιχειρείται να εξηγηθεί γιατί οι δανειστές επιμένουν στην μείωση των συντάξεων. Οι πιστωτές θέλουν μόνιμα μέτρα με σίγουρο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφ' ενός διότι φαίνεται ότι δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής (διαβεβαίωση που δινόταν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ουδέποτε παρήγαγε μετρήσιμα αποτελέσματα) και κυρίως διότι δεν θέλουν να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που το 2015 κλείσει με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως προβλέπεται πλέον από τους διεθνείς οργανισμούς.
Πέρα από την πολιτική ερμηνεία και τη διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων να μην υπάρξει Grexit, η διατύπωση ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση» με την συμπλήρωση ότι «επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς» δείχνει ότι για τους δανειστές αν δεν συμφωνηθούν μέτρα μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα ύψους δύο δισ.ευρώ -κι όσο κατά την άποψη των πιστωτών οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι τέτοιες που να δημιουργούν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος- λύση και συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει.
πηγή: protothema.gr