Και όμως. Ολα όσα με το σταγονόμετρο “βγάζει” το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, δείχνουν ότι ο “εκλεκτός” του Φρανκ Αρνεσεν ήταν ο Ιγκόρ Τούντορ. Ενας 37χρονος Κροάτης, με προπονητική προυπηρεσία 20 μηνών. Ενας τεχνικός που δέχτηκε συμβόλαιο με 20.000 ευρώ τον μήνα και ο συνεργάτης του, ο 39χρονος συμπατριώτης του Γιούριτσα Βούτσκο με 10.000.
Και ενώ συμφώνησε μαζί του σε όλα, σ' αυτή τη συνάντηση που έγινε στην Κοπεγχάγη, έρχεται ο Ιβάν Σαββίδης να διαφωνήσει ζητώντας να γίνει μια νέα προσπάθεια ώστε να προσληφθεί άλλος προπονητής. Προφανώς πιο έμπειρος, πιο γνωστός, που κάτι θα έχει να επιδείξει από την έως σήμερα θητεία του.
Να θέμα για συζήτηση. Να το ανοίξουν δύο φίλοι του ΠΑΟΚ και να μην τελειώσουν ποτέ. Ηταν σωστή η επιλογή Αρνεσεν; Είναι σωστή η παρέμβαση Σαββίδη; Από... 20 πλευρές μπορείς να το εξετάσεις το θέμα και να μην είσαι σίγουρος ότι έχεις “πιάσει” όλες τις πτυχές.
Ετσι ή αλλιώς, ο Αρνεσεν θα επιλέξει προπονητή
Ας το δούμε όσο πιο απλά μπορούμε, με βάση την κοινή λογική. Το βασικό επιχείρημα για να υποστηρίξει κανείς ότι καλώς επέλεξε ο Αρνεσεν τον Τούντορ, έχει δύο σκέλη. Το πρώτο: Αυτός είναι ο αρμόδιος για την επιλογή του προπονητή και για να προτιμήσει τον Τούντορ κάτι θα ξέρει. Ας τον εμπιστευτούμε. Το δεύτερο: Οταν επιλέγεις έναν φθηνό προπονητή, δείχνεις ότι είσαι πολύ μακριά από τη λογική του έμμεσου προσωπικού κέρδους. Πιο απλά, όταν είναι ελάχιστα τα χρήματα, δεν υπάρχει στη μέση “μίζα”. Κι αυτό δείχνει ότι ο Αρνεσεν κινήθηκε με μοναδικό κριτήριο την εμπιστοσύνη που έχει στον συγκεκριμένο τεχνικό. Το τρίτο: Και τι έγινε με τόσους γνωστούς και καταξιωμένους προπονητές που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ; Πού το γράφει ότι ο Τούντορ θα αποτύχει μόνο και μόνο επειδή είναι άπειρος; Αν έχει καλούς παίκτες στη διάθεσή του και αν στηριχτεί μπορεί ο άνθρωπος να κάνει θαύματα, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι προπονητές στα ξεκινήματά τους.
Το βασικό επιχείρημα για να υποστηρίξει κανείς ότι κακώς επέλεξε ο Αρνεσεν τον Κροάτη, συνοψίζεται στα αυτονόητα: Η απειρία δεν καταδικάζει κανέναν σε αποτυχία, αλλά όταν είσαι ο Αρνεσεν, πιάνεις δουλειά στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη και αναλαμβάνεις να δημιουργήσεις μια ομάδα ικανή για τίτλους, έχοντας εξασφαλίσει μπάτζετ 20 εκατ. ευρώ από τον ιδιοκτήτη, δεν στηρίζεις την προσπάθειά σου σε έναν παντελώς άγνωστο πρωτόπειρο Κροάτη προπονητή. Τη στιγμή, μάλιστα, που αυτός ο προπονητής δεν πρόλαβε να σου δείξει ποια θετικά στοιχεία έχει ώστε να προλάβεις και εσύ να τα αξιολογήσεις και να τα εκτιμήσεις. Δηλαδή, αν ρωτήσει κανείς τον Αρνεσεν για ποιους λόγους κατέληξε στον Τούντορ, δεν ξέρω τι άλλο θα βρει να πει εκτός του ότι τον πιστεύει.
Αφού πληρώνει, λογικό είναι να ζητάει “δυνατά” εχέγγυα...
Καλώς ή κακώς απορρίπτει ο Σαββίδης την επιλογή του Αρνεσεν; Καλώς ή κακώς δίνει σημασία στο πώς θα “περάσει” το όνομα του προπονητή στον κόσμο του ΠΑΟΚ; Εδώ νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να καταλήξουμε σε μια άποψη. Μια άποψη που θα λέει ότι καλώς παρεμβαίνει, από τη στιγμή που (είναι πολύ σημαντικό αυτό) ο Αρνεσεν θα είναι εκείνος που θα επιλέξει διαφορετικό προπονητή και όχι κάποιος άλλος. Αλλο είναι να του λέει ο Σαββίδης προτίμησε κάποιον άλλον από τη δική σου λίστα κι άλλο αυτό που έκανε πέρσι, όταν ο Βρύζας είχε συμφωνήσει με τον Φερνάντο Σάντος κι αυτός “έκλεισε” τον Αγγελο Αναστασιάδη.
Θεωρώ, όχι για τις εντυπώσεις αλλά για την ουσία, σημαντικό ζήτημα το αν και κατά πόσο θα αποδεχτεί ο κόσμος του ΠΑΟΚ τον νέο προπονητή. Προφανώς δεν θα ενθουσιαστεί κανείς με την πρόσληψη του Τούντορ κι έτσι ο Κροάτης θα βρεθεί από την πρώτη στιγμή σε περιβάλλον έντονης αμφισβήτησης. Σ' αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει στη θέση του αν έρθουν οι πρώτες “στραβές”; Πιστεύω ότι ο πρώτος από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που δεν μπορεί να “ψηθεί” με τη λύση Τούντορ είναι ο ίδιος ο Σαββίδης. Δεν τον “γεμίζει”, δεν του επιτρέπει να νιώσει σιγουριά η επιλογή του 37χρονου Κροάτη κι γι' αυτό αντιδρά. Είναι σα να λέει του Αρνεσεν... “βγάλε άλλον λαγό από το μανίκι σου κι ας είναι πιο ακριβός, αρκεί να προσφέρει περισσότερα εχέγγυα. Εγώ τα χρήματα τα δίνω”. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να του αμφισβητήσει το δικαίωμα να επιδιώκει την καλύτερη δυνατή επιλογή,μ στην επιθυμία του να δημιουργήσει μια ομάδα που καμία σχέση δεν θα έχει με τον ΠΑΟΚ της τελευταίας τριετίας;