Σύγκρουση μεταξύ Βαξεβάνη και ΣΥΡΙΖΑ για τον «Μπαλτάκο της Αριστεράς»

Σύγκρουση μεταξύ Βαξεβάνη και ΣΥΡΙΖΑ για τον «Μπαλτάκο της Αριστεράς»

"Πόλεμος" ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, με αφορμή ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα το "Κουτί της Πανδώρας", με τίτλο: "Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ Μπαλτάκο;"

 

Μεταξύ άλλων , το άρθρο ανέφερε: "Σοβαρό θέμα φαίνεται πως δημιουργείται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν αφορά πολιτικές διαφωνίες και τη διαχείριση της κρίσης, αλλά τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Χρήστο Μαντά.


Ο βουλευτής, ο οποίος έχει οριστεί για να υποβοηθά το Κοινοβουλευτικό έργο, εμφανίζεται από τους συναδέλφους του να ξεπερνά το ρόλο που του αποδίδει ο κανονισμός της Βουλής και να εμφανίζεται ως λογοκριτής των βουλευτών. Ήδη ο βουλευτής των Ιωαννίνων αποκαλείται από πολλούς ως 'αυτός που ζήλεψε το ρόλο Μπαλτάκου και θέλει να γίνει ο Μπαλτάκος της Αριστεράς'".

 

Σε ανακοίνωσή του το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: Εκφράζουμε την έκπληξή μας για το ύφος και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, υπό τον τίτλο «έχει ο ΣΥΡΙΖΑ Μπαλτάκο;» στην ιστοσελίδα το «Κουτί της Πανδώρας».

 

Ο συντάκτης καταφεύγει σε κρίσεις για τη λειτουργία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και σε προσωπική αήθη επίθεση εναντίον του γραμματέα της ΚΟ Χρήστου Μαντά, χωρίς να τηρήσει στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας, χωρίς να επιχειρήσει να διασταυρώσει τις «πληροφορίες του» και να δώσει δυνατότητα απάντησης.

 

Το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει απολύτως τον κανονισμό λειτουργίας, όπως έχει εγκριθεί από την ΚΕ και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ".

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πριν από λίγο ο Κώστας Βαξεβάνης, μέσω της ιστοσελίδας του:


"Η πραγματική έκπληξη προέρχεται από τη διαπίστωση ότι το Προεδρείο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τη δημοσιογραφία πραγματική δημοσιογραφία μόνο όταν δεν εκφέρει κρίσεις που δεν της αρέσουν. Επειδή λοιπόν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αλλά για αυτά δε μιλά το Προεδρείο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, να τα επαναλάβουμε:

 

1. Δεν πρόκειται για άρθρο αλλά για ρεπορτάζ που πληροφορίες του προέρχονται από τo ΣΥΡΙΖΑ.

 

2. Οι πληροφορίες αυτές είναι διασταυρωμένες και φέρουν τον κο. Μαντά να προσπαθεί να αποτρέψει την κατάθεση συγκεκριμένης Ερώτησης στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ερώτηση ωστόσο κατατέθηκε μετά την απόφαση των βουλευτών να μη συμμορφωθούν "προς τας υποδείξεις".

 

3. Η απόφαση του Προεδρείου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στους χαρακτηρισμούς περί αήθους επίθεσης, δεν ξέρω ποια ηθική διάσταση έχει όταν απευθύνονται σε ένα Μέσο όπως το koutipandoras.gr και σε εμένα προσωπικά.

 

4. Η ελεύθερη λειτουργία του Κοινοβουλίου κι ο σεβασμός της Δημοκρατίας είναι για εμάς το ζητούμενο και φαντάζομαι πως δεν υιοθετούνται από το Προεδρείο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήματα που μου μεταφέρθηκαν τηλεφωνικά ότι "υπήρχε απλώς μια συζήτηση για την υπό κατάθεση ερώτηση γιατί υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα". Ως τώρα είχα την πεποίθηση ότι το ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι η Δημοκρατία κι η Αριστερά κι όχι τα συμφέροντα.

 

5. Υπάρχει σοβαρό θέμα στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ με τη συμπεριφορά του γραμματέα της κι αυτό είναι που μεταφέρθηκε αυτούσιο στο ρεπορτάζ. Ή το Προεδρείο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ δεν το ξέρει, οπότε είναι σοβαρό θέμα, ή το ξέρει και ψεύδεται κι αυτό είναι ακόμα πιο σοβαρό.

 

Ο ρόλος του δημοσιογράφου πρέπει να παραμένει ο έλεγχος της εξουσίας κι όχι κάποιας εξουσίας ειδικά όταν γίνεται αυθαίρετη.


Κώστας Βαξεβάνης".