Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα μεταλλεία των Σκουριών
Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Χαλκιδικής και εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας συγκεντρώθηκαν στους κόμβους Στρατωνίου, Γοματίου και Πλανάς, πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας αποκκλείοντας συμβολικά την κυκλοφορία των οχημάτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ»
Επί ένα μήνα και με αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαμε στην Αθήνα, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τη νέα Κυβέρνηση για το μεταλλευτικό έργο της Χαλκιδικής. Πιστέψαμε ότι η νέα Αριστερή Κυβέρνηση θα βρεθεί στο πλευρό μας και θα υποστηρίξει το ιερό δικαίωμα μας στην εργασία. Όμως οι αβάσιμες θέσεις και οι μονομερείς αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών, υπό την πίεση συγκεκριμένων κύκλων ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ.
Η απογοήτευση μας, έγινε αγανάκτηση και πιο ενωμένοι από ποτέ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΜΑΧΗ.
2.000 οικογένειες της ΒΑ Χαλκιδικής απειλούμαστε να μείνουμε άνεργοι με το πρόσχημα του ελέγχου και ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ με κάθε νόμιμο τρόπο σε αυτή την αδικία.
ΕΙΜΑΣΤΕ 2.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ:
• Δουλεύουμε σε μια δραστηριότητα με μακροχρόνια ιστορία στην περιοχή μας
• Δουλεύουμε σε μια επένδυση απολύτως νόμιμη, που έχει κριθεί από το ΣτΕ επανειλημμένα
• Δουλεύουμε σε μια παραγωγική επένδυση και συνεισφέρουμε στην τοπική και εθνική οικονομία και ανάπτυξη
• Δουλεύουμε με απόλυτο σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον
• Δουλεύουμε με όλη τη κοινωνία στο πλευρό μας
Σήμερα αποφασίσαμε Γενική Απεργία και συμβολική παραμονή μας στο δρόμο.
ΕΠΕΙΔΗ:
• Αυτός ο τόπος ήταν και είναι ο τόπος μας
• Τιμούμε την μεταλλευτική ιστορία μας
• Διεκδικούμε σταθερά ένα καλύτερο μέλλον για όλους
Δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα από όσα έχουμε κερδίσει. Τα μεταλλεία είναι το σπίτι μας και οι Σκουριές δικές μας.
Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν. Ξέρουμε από αγώνες και το έχουμε αποδείξει.
Δεν επιτρέπουμε άλλη λάσπη και ψέματα για τα έργα μας.
Όποιος θέλει να μιλάει για τα μεταλλεία, να έρθει πρώτα να τα γνωρίσει.
Κάθε μας κίνηση θα είναι πιο δυναμική από την προηγούμενη μέχρι να δικαιωθούμε!
Είμαστε περήφανοι που δουλεύαμε, δουλεύουμε και θα δουλεύουμε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, γιατί:
1. Γιατί αυτή είναι η ιστορία του τόπου μας, που μετρά 25 αιώνες. Σε αυτά τα Μεταλλεία δούλεψαν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, εμείς και τα παιδιά μας.
2. Γιατί αυτή η επένδυση που υλοποιείται σήμερα στην Χαλκιδική, είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη σε αυτή την ιστορία. Ο σχεδιασμός των έργων έγινε από Έλληνες μηχανικούς, που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εδώ, και χαρακτηρίστηκε ως «μάθημα» για τους επιστήμονες της Ελλάδας. Αυτός ο σχεδιασμός εγκρίθηκε από το ελληνικό κράτος και επισφραγίστηκε 4 φορές από το ΣτΕ. Η υλοποίηση του στην πράξη γίνεται από σοβαρούς επιστήμονες, ελέγχεται συνεχώς και σοβαρά. Και οι πιο αυστηροί θεματοφύλακες αυτών των ελέγχων είμαστε εμείς οι ίδιοι γιατί αφορά τα χωριά μας και τα παιδιά μας που μεγαλώνουμε σε αυτά.
3. Για το Περιβάλλον που προστατεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι η αποκατάσταση ολόκληρης της επιφάνειάς της Ολυμπιάδας και η παράλληλη αποκατάσταση, που ξεκίνησε παράλληλα με το κατασκευαστικό έργο στις Σκουριές.
4. Για την ανάπτυξη στον τόπο μας που έχει και πάλι κίνηση, ζωντάνια, παιδιά στα σχολεία, γεμάτα σπίτια, νέα μαγαζιά. Αυτό το ζούμε κάθε μέρα και δεν το βάζουμε σε διαπραγμάτευση.
5. Για την νομιμότητα που εγκρίθηκε από όλους τους αρμόδιους φορείς και ελέγχεται κάθε μέρα. Για τη διαφάνεια που κάναμε πράξη ανοίγοντας τις πόρτες των εργοταξίων σε όλους όσους ενδιαφέρθηκαν να δουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε.
6. Για τους επιστήμονές μας, που σπούδασαν στα ελληνικά σχολεία και τα ελληνικά πανεπιστήμια.
7. Για όλους εμάς, εργάτες, μεταλλωρύχους, οδηγούς, κυψελάδες, μηχανικούς, γεωλόγους που δουλεύουμε αξιοπρεπώς στις στοές, στα εργοστάσια, στα μηχανουργεία και πιστεύουμε στα Μεταλλεία και την μεταλλευτική ανάπτυξη.
8. Για μας που δουλεύουμε στις Σκουριές στην υπόγεια ανάπτυξη, στην κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού, στις επιφανειακές εγκαταστάσεις, στο προπαρασκευαστικό έργο.
9. Για όλους εμάς που δουλεύουμε στην Ολυμπιάδα, στην αποκατάσταση, στον εμπλουτισμό που παράγει χρυσοφόρο πυρίτη, στην επέκταση και εκσυγχρονισμό του μεταλλείου πριν την επαναλειτουργία του.
10. Για όλους εμάς που δουλεύουμε στο Στρατώνι. Στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών που είναι η ιστορία μας. Στο εργοστάσιο εμπλουτισμού. Στην διαμόρφωση του Κοκκινόλακα.
Και πάνω απ’ όλα είμαστε περήφανοι που έχουμε την ΤΙΜΗ να ζούμε στην πατρίδα του Αριστοτέλη, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε αυτά τα χωριά και να ζούμε τις οικογένειές μας με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο, δηλαδή από τα Μεταλλεία.
Εξέδωσαν και σχετικό ψήφισμα. Διαβάστε το πλήρες κείμενό της
Ψήφισμα Σωματείων Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας
«Σήμερα από τους δρόμους της Χαλκιδικής δυναμώνει ο αγώνας μας. Σήμερα κάνουμε την αρχή για έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων»
Σήμερα περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, κάτοικοι των χωριών της Χαλκιδικής βγήκαμε στον δρόμο.
Κλείσαμε συμβολικά τον δρόμο στο Στρατώνι, και στο Γομάτι, στέλνοντας σε όλες τις κατευθύνσεις ένα βροντερό μήνυμα: «Ο αγώνας μας τώρα δυναμώνει και με αυτόν τον αγώνα θα νικήσουμε».
Σήμερα εδώ από τους δρόμους της Χαλκιδικής κάνουμε την αρχή για έναν πιο δυναμικό κύκλο κινητοποιήσεων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να μας ακούσει σοβαρά.
Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να ρθουν και να μας ακούσουν.
Καλούμε το ελληνικό δημόσιο να τηρήσει τις δεσμεύεις του.
Καλούμε τους συμπατριώτες μας και τους συναδέλφους μας στο μέτωπο του αγώνα, γιατί αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.
«ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ».
Και θα κάνουμε τα πάντα για να τις προστατέψουμε.
Σήμερα από το μέτωπο του αγώνα δηλώνουμε ξανά ότι είμαστε περήφανοι που δουλεύαμε δουλεύουμε και θα δουλεύουμε στα Μεταλλεία γιατί:
1. Γιατί αυτή είναι η ιστορία του τόπου μας, που μετρά 25 αιώνες.
2. Γιατί αυτή η επένδυση που υλοποιείται σήμερα στην Χαλκιδική, είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη σε αυτή την ιστορία. Ο σχεδιασμός των έργων, έγινε από Έλληνες μηχανικούς που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εδώ, και είναι «μάθημα» για τους επιστήμονες της Ελλάδας. Αυτός ο σχεδιασμός εγκρίθηκε από το ελληνικό κράτος και επισφραγίστηκε 4 φορές από το ΣτΕ. Η υλοποίηση του στην πράξη γίνεται από σοβαρούς επιστήμονες, ελέγχεται συνεχώς και σοβαρά. Και οι πιο αυστηροί θεματοφύλακες αυτών των ελέγχων είμαστε εμείς οι ίδιοι. Γιατί αφορά τα χωριά μας και τα παιδιά μας που μεγαλώνουμε σε αυτά.
3. Για το Περιβάλλον που προστατεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
4. Για την ανάπτυξη στον τόπο μας που έχει και πάλι κίνηση ζωντάνια, παιδιά στα σχολεία, γεμάτα σπίτια, νέα μαγαζιά.
5. Για την διαφάνεια που κάναμε πράξη ανοίγοντας τις πόρτες των εργοταξίων σε όλους όσους ενδιαφέρθηκαν να δουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε.
6. Για τους επιστήμονές μας που σπούδασαν στα ελληνικά σχολεία και τα ελληνικά πανεπιστήμια.
7. Για όλους εμάς, εργάτες, μεταλλωρύχους, οδηγούς, κυψελάδες, μηχανικούς, γεωλόγους που δουλεύουμε αξιοπρεπώς στις στοές, στα εργοστάσια, στα μηχανουργεία. Και πιστεύουμε στα Μεταλλεία και την μεταλλευτική ανάπτυξη.
8. Για μας που δουλεύομε στις Σκουριές στην υπόγεια ανάπτυξη, στην κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού, στις επιφανειακές εγκαταστάσεις, στο προπαρασκευαστικό έργο.
9. Για όλους εμάς που δουλεύουμε στην Ολυμπιάδα, στην αποκατάσταση, στον εμπλουτισμό που παράγει χρυσοφόρο πυρίτη, στην επέκταση και εκσυγχρονισμό του μεταλλείου πριν την επαναλειτουργία του.
10. Για όλους εμάς που δουλεύουμε στο Στρατώνι. Στο μεταλλείο των μαύρων Πετρών που είναι η ιστορία μας. Στο εργοστάσιο εμπλουτισμού. Στην διαμόρφωση του Κοκκινόλακα.
Και επειδή πιστεύουμε με όλη την ψυχή σε αυτό το έργο, ελπίζουμε στις θετικές εξελίξεις.
Από δω και πέρα θα είμαστε μπροστά για να τις διασφαλίσουμε.
Το καλύτερο για τον τόπο μας, το μέλλον μας και τα παιδιά μας δεν θα το διαπραγματευτούμε με κανέναν.
«Είμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις»
Οι Πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας