Την παραίτησή του μετά από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης σε πολλές πόλεις υπέβαλε το μεσημέρι της Πέμπτης (11/12) ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ρόζεν Ζελιάζκοφ.
Η ανακοίνωση έγινε λίγο πριν από τη νέα διαδικασία για την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης, που θα ήταν η έκτη κατά σειρά για την κυβέρνηση Ζελιάζκοφ από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι στην επικείμενη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, η κυβέρνηση θα λάβει υποστήριξη. Αλλά για εμάς, οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης έχουν νόημα μόνο όταν εκφράζουν τη βούληση του λαού», δήλωσε ο Ζελιάζκοφ.
Η επίσημη ψηφοφορία για την παραίτηση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη ολομέλεια του κοινοβουλίου, όπου η κυβέρνηση συνασπισμού εξακολουθεί να διαθέτει την πλειοψηφία. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, θα καλέσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση και, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα διορίσει ένα υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο για να κυβερνήσει τη χώρα μέχρι να οργανωθούν νέες εκλογές.
Μέχρι σήμερα, πάντως, οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, μετά από μια αμφιλεγόμενη πρόταση προϋπολογισμού που επέβαλε υψηλότερους φόρους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ διοχέτευε περισσότερα κεφάλαια στον κρατικό τομέα, συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, με τον βουλγαρικό λαό να εκφράζει τη γενικότερη δυσαρέσκειά του προς την κυβέρνηση. Άλλωστε, αυτό που ξεκίνησε ως αντίδραση για ένα οικονομικό μέτρο γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα πανεθνικό κίνημα που ζητούσε διαφάνεια και νέα ηγεσία.
Από την πλευρά του, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η επιθυμία μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η εξουσία προέρχεται από τη φωνή του λαού. Ακούμε τη φωνή των πολιτών που διαμαρτύρονται ενάντια στην κυβέρνηση», εξηγώντας ότι άνθρωποι από διαφορετικές εθνοτικές και ηλικιακές ομάδες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για παραίτηση, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει αυτή την ενέργεια των πολιτών.