Ο νέος ΠτΔ θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου και θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο βουλευτής ΝΔ στα Ιωάννινα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα.
Ο Ηπειρώτης δικηγόρος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Από το 2000 εκλέγεται βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ.
Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, το 2010 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ.
Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015, ενώ το 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη τον Μάϊο του 2023 και για τρίτη φορά τον Ιούλιο του 2023.
Ποιες είναι οι μεικτές αποδοχές του ΠτΔ
Από το 1997 όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί πληρώνονταν σύμφωνα με τον νόμο 565/1977 περί καθορισμού της χορηγίας συντάξεως του ΠτΔ με βάση το ΦΕΚ Α85.
Ωστόσο, με την νομοθετική ρύθμιση του 2012, οι μεικτές αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας ορίζονται στα 11.561 ευρώ μηνιαίως.
Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο δηλαδή της βουλευτικής αποζημίωσης.
Μέχρι τότε, η μηνιαία χορηγία του ΠτΔ διαμορφωνόταν σε 23.122 ευρώ και
«κόπηκε» στο μισό, ήτοι στα 11.561 ευρώ.
Παράλληλα, με την ίδια ρύθμιση
του 2012, καταργήθηκαν και τα έξοδα παράστασης που ανέρχονταν σε 6.240 ευρώ.
Αυτό συνεπώς θα είναι το ποσό που θα λαμβάνει για την επόμενη πενταετία ο κ. Τασούλας.