"Η φύλαξη της παραλίας γίνεται πλέον με σεκιούριτι γιατί έχουμε πολλές καταστροφές στο χώρο, αλλά και τα γκράφιτι. Αυτό είναι τραγωδία" σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Η περιπολία, πεζή και εποχούμενη, ξεκίνησε με δύο φύλακες που θα περιφρουρούν το παραλιακό μέτωπο της πόλης για έξι μήνες σε καθημερινή βάση, τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις αργίες, ενώ η φύλαξη θα γίνεται από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το ξημέρωμα.
Στόχος είναι να αποτραπούν τα περιστατικά βανδαλισμών στη Νέα Παραλία, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί, πέρα από τα γκράφιτι, η κλοπή ομπρέλας από το γνωστό έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, η καταστροφή του γλυπτού "Τρεις Κύκλοι" του ίδιου δημιουργού αλλά και η προσπάθεια αγνώστων να "ξηλώσουν" την ημισέληνο.
Ωστόσο, πέρα από τα παραπάνω κρούσματα, στο πέρασμα των χρόνων στην παραλία έχουν καταγραφεί κάποιες ιδιαίτερα χαρακτηριστικές περιπτώσεις βανδαλισμού, που φαίνεται πως ξεπερνούν κάθε όριο και φαντασία.
Ο Λευκός Πύργος, σύμβολο της πόλης, έχει πέσει στο παρελθόν "θύμα" βανδαλισμού όχι μία, αλλά δύο φορές, από οπαδούς που έγραψαν συνθήματα με σπρέι στους τοίχους του μνημείου, "πονοκεφαλιάζοντας" τους αρχαιολόγους.
Η ασπίδα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου "εξαφανίστηκε" μυστηριωδώς από τον χώρο όπου ήταν τοποθετημένη. Η χάλκινη ασπίδα, διαμέτρου 1,16 μέτρου και περίπου 100 κιλών, βρέθηκε αρκετό καιρό αργότερα από βατραχανθρώπους στη θάλασσα, σε βάθος πέντε μέτρων.
Τέλος, την ημέρα των εγκαινίων του δεύτερου τμήματος της Νέας Παραλίας, τον Δεκέμβριο του 2013, άγνωστοι είχαν γράψει συνθήματα στο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου.