ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο γήπεδο της Τούμπας για την 6η
αγωνιστική του πρωταθλήματος της Stoiximan Super League. Αμφότεροι προέρχονται από ήττα στα ευρωπαϊκά γήπεδα καθώς ο Δικέφαλος ηττήθηκε με 3-1 από τη Θέλτα στην Ισπανία και οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν με 2-0 στο Νησί από την Άρσεναλ.
Οι δύο μονομάχοι καλούνται να αφήσουν πίσω τους το κακό ευρωπαϊκό αποτέλεσμα και να επικεντρωθούν στη μάχη του τίτλου. Βαθμολογικά η απόσταση τους είναι μικρή καθώς ο ΠΑΟΚ απέχει μόλις δύο βαθμούς από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του παιχνιδιού μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.
Τι έχουν δείξει στις πέντε πρώτες στροφές της φετινής λίγκας;
ΠΑΟΚ: Δημιουργεί αλλά δεν σκοτώνει
Στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 11 βαθμούς βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, μόλις δυο πίσω από τους Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος είναι αήττητος στις πέντε πρώτες στροφές του πρωταθλήματος έχοντας πανηγυρίσει τρεις νίκες και μετρώντας δύο ισόπαλα αποτελέσματα κόντρα σε Παναιτωλικό (0-0) και Αστέρα Τρίπολης (3-3).
Πιο παραγωγικός στο α’ ημίχρονο
Οι «ασπρόμαυροι» είναι μια ομάδα που δημιουργεί φάσεις, απειλεί τον αντίπαλο αλλά δεν μετουσιώνει τις τελικές της σε γκολ. Μετρά 88 τελικές και μόλις επτά γκολ συνολικά, χρειάζεται δηλαδή 12.5 τελικές προσπάθειες για να σκοράρει. Δυσκολεύεται στο γκολ, κάτι που είναι φανερό και από τα αποτελέσματα της. Έχει πάρει δύο τρίποντα με 1-0 κόντρα σε ΑΕΛ και Ατρόμητο ενώ κέρδισε με 1-2 τον ΟΦΗ, έμεινε στο μηδέν με τον Παναιτωλικό και σημείωσε τρία κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.
Ο ΠΑΟΚ είναι πιο αποτελεσματικός στο πρώτο ημίχρονο, όπου έχει σημειώσει τα πέντε από τα επτά συνολικά του τέρματα. Ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα από το 15’ έως το 30’ είναι το πιο παραγωγικό του καθώς έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα τρεις φορές. Στο δεύτερο μέρος έχει βρει δύο γκολ.
Τέσσερα γκολ παθητικό
Αμυντικά έχει δεχθεί τέσσερα γκολ σε πέντε παιχνίδια. Έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε τρία παιχνίδια κόντρα σε ΑΕΛ (1-0), Ατρόμητο (1-0) και Παναιτωλικό (0-0) ενώ έχει δεχθεί ένα γκολ από τον ΟΦΗ και τρία από τον Αστέρα Τρίπολης. Οι αντίπαλοι του έχουν δημιουργήσει 27 τελικές συνολικά, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται μόλις 6.75 τελικές για να πανηγυρίσουν.
Ολυμπιακός: «Χτυπά» στο δεύτερο - «Πληγώνεται» στην εκκίνηση
O Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα έχοντας συγκεντρώσει 13 βαθμούς. Παραμένει αήττητος και στο μόνο παιχνίδι που έχει απωλέσει πόντους είναι στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαϊδης», όπου οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1.
Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ιδιαίτερα επιθετική, δημιουργεί ευκαιρίες, πατά περιοχή, επιλέγει να κάνει αρκετά γεμίσματα και απειλεί τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Στις πέντε πρώτες αγωνιστικές έχει δημιουργήσει 90 τελικές και χρειάζεται μόλις 6.9 τελικές προσπάθειες για να σκοράρει. Διαθέτει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος έχοντας στείλει την μπάλα στα δίχτυα 13 φορές στα πέντε πρώτα παιχνίδια.
Φωτιά στο β’ ημίχρονο
Ωστόσο, παρατηρείται μια αλλαγή στην εικόνα της στα δυο ημίχρονα. Είναι ιδιαίτερα ακίνδυνη στο πρώτο μέρος των αναμετρήσεων της καθώς έχει σημειώσει μόλις ένα τέρμα, αυτό του Παναγιώτη Ρέτσου κόντρα στον Λεβαδειακό μόλις την προηγούμενη αγωνιστική. Αν μετρήσουμε και το Κύπελλο, τα γκολ γίνονται δυο καθώς έχει σκοράρει και ο Ταρέμι στην Τρίπολη στο 18ο λεπτό,
Αντίθετα, στο δεύτερο ημίχρονο μοιάζει να βγάζει φωτιές καθώς είναι ιδιαίτερα παραγωγική αφού έχει σημειώσει τα 12 από τα 13 συνολικά της τέρματα. Ειδικά στο τελευταίο τέταρτο των παιχνιδιών (75’-90’) έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα οχτώ φορές (!), δηλαδή το 61% των τερμάτων της.
Ασταθής αμυντικά στο ξεκίνημα
Στα μετόπισθεν διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος έχοντας δεχθεί τρία τέρματα, ένα στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και δύο σε εκείνο με τον Λεβαδειακό. Τις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος είχε κρατήσει το μηδέν.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι στις τρεις πρώτες στροφές σε 13 τελικές των αντιπάλων του, η εστία του Ολυμπιακού είχε παραμείνει ανέπαφη ενώ στα δύο τελευταία παιχνίδια κόντρα στο «τριφύλλι» και στους Βοιωτούς έχει δεχθεί τρία γκολ σε 12 τελικές. Ο Παναθηναϊκός σε έξι τελικές, σημείωσε ένα γκολ και ο Λεβαδειακός σε έξι τελικές κατάφερε να πετύχει δύο. Ιδιαίτερα η ομάδα του Νίκου Παπαδόπουλου δεν κλείστηκε πίσω, προσπάθησε να κάνει το παιχνίδι της και δημιούργησε ευκαιρίες και είχε κέρδος δύο τέρματα.
Οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν κάπως ασταθείς αμυντικά στις αρχές των δυο ημιχρόνων. Τρεις ημέρες πριν το κακό πρώτο 20λεπτο στοίχισε στο Λονδίνο καθώς η Άρσεναλ βρήκε το γκολ με τον Μαρτινέλι (12’) ενώ και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό το γκολ του Ντέσερς ήρθε στο 48ο
λεπτό. Η ομάδα της Λιβαδειάς είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 58’.
Εν κατακλείδι, οι δυο αντίπαλοι σκοράρουν αλλά με διαφορετική συχνότητα. Ο ΠΑΟΚ είναι πιο φειδωλός στο γκολ αφού έχει σημειώσει μόλις επτά τέρματα και χρειάζεται 12.5 τελικές προσπάθειες για να κουνήσει το πλεκτό παρότι δημιουργεί ευκαιρίες στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη επίθεση της λίγκας, είναι πιο αποτελεσματικός επιθετικά σε σχέση με τον Δικέφαλο καθώς χρειάζεται περίπου τις μισές τελικές για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
Οι «ερυθρόλευκοι» δυσκολεύονται να σκοράρουν στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο ΠΑΟΚ είναι πιο παραγωγικός καθώς έχει σημειώσει πέντε από τα επτά του τέρματα. Αντίθετα, στο δεύτερο μέρος των παιχνιδιών τους είναι πιο αποτελεσματικοί καθώς έχουν σημειώσει τα 12 από τα 13 τους γκολ στο πρωτάθλημα. Αμυντικά, ο ΠΑΟΚ εμφανίζει κενά στο διάστημα 60’-75’, με δύο γκολ παθητικό, ενώ ο Ολυμπιακός «πληγώνεται» συχνά στην εκκίνηση του β’ μέρους έχοντας δύο γκολ παθητικό στο πρώτο τέταρτο.