Ο Μπερμπάτοφ θα κάνει καλό στον Κλάους
Όπως και να το κάνουμε, όλοι κινούμαστε στον ρυθμό της απόκτησης του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ από τον ΠΑΟΚ.
Σύντομα βέβαια θα ξεκινήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να ετοιμαστεί ο Βούλγαρος για αυτές. Οι δύο εβδομάδες προετοιμασίας εκτιμώ πως είναι αρκετές και παιχνίδι που μπορεί να έχει έναν σοβαρό βαθμό ετοιμότητας για να ξεκινήσει από το αρχικό σχήμα, αυτό στο Μπακού απέναντι στη Καμπάλα. Δηλαδή, στο πιο κομβικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ στον όμιλο, σε αυτό που υπάρχει υποχρέωση νίκης και σε αυτό που δεν τον παίρνει να λειτουργήσει με χαμηλά ποσοστά στην επίθεση.
Η κουβέντα που έχει ανοίξει ποδοσφαιρικά, την βρίσκω μάλλον αστεία. Αυτή που αναρωτιούνται διάφοροι για το τι θα συμβεί με τον Κλάους.Ένα από τα σημαντικότερα κουσούρια που προσέφερε ο οργανισμός του ΠΑΟΚ στον αρχηγό του, είναι πως από τη μέρα που καθιερώθηκε, δεν βρήκε ποτέ σοβαρό ανταγωνισμό από τις επιλογές που έγιναν. Δεν τον πίεσε ο Σαλπιγγίδης, δεν τον πίεσε ο Νέτσιντ, ο Χούσεν, ο Περέιρα και διάφοροι άλλοι …αλεξιπτωτιστές.
Σε πρώτη φάση λοιπόν, η παρουσία Μπερμπάτοφ προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στον Κλάους που έχει το φυσικό ταλέντο, το βασικό χαρακτηριστικό ενός φορ που δεν είναι άλλο από το ένστικτο της κίνησης και του τελειώματος. Από εκεί και πέρα βέβαια, στην ενδεκάδα χωράνε και οι δύο. Στο 3-5-2 άλλωστε του Τούντορ που λόγω έλλειψης φορ έγινε 3-4-2-1, μπορεί να παίξει σε φάση επίθεσης ο Βούλγαρος περιφερειακός και ο Κλάους κορυφή, κάτι που σημαίνει πως σε φάση άμυνας ο Κλάους θα παίρνει το πρέσινγκ στη πρώτη πάσα πάνω του, γιατί ο Μπερμπάτοφ κακά τα ψέματα δεν πίεζε ποτέ σκυλίσια.
Αν είναι υγιείς και οι δύο, είναι περιπτώσεις εύκολα διαχειρίσιμες. Ο Μπερμπάτοφ ξεκινά στη κορυφή, ο Κλάους έρχεται από τον πάγκο, όταν χρειάζεται ανάσες ο Βούλγαρος ξεκινά ο Κλάους. Δεν χρειάζεται ούτε πανικό, ούτε τίποτα. Υγεία να έχουν και τις 30 με 40 συμμετοχές έκαστος θα τις γράψουν στο κοντέρ. Είναι φορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ο Μπερμπάτοφ καλύπτει τα τεχνικά που έλλειπαν από τον Κλάους. Όλα κολλάνε, θέμα δεν υπάρχει.
Από την άλλη, κάποιοι θα πούνε πως βγαίνει ο ΠΑΟΚ εκτός πρότζεκτ επειδή ο Μπερμπάτοφ δεν είναι στο ύφος των υπόλοιπων δέκα μεταγραφών. Εγώ λέω πως σε μία νεανική ομάδα που θέλει να έχει πολλά τρεξίματα, χωράει ένας – αλλά ένας – παίκτης τύπου Μπερμπάτοφ. Πάλι ο ΠΑΟΚ θα είναι πάνω σε μέσο όρο τρεξιμάτων από τους υπόλοιπους, πάλι θα είναι σε θέση να πιέσει ασφυκτικά τον αντίπαλο. Και πλέον θα έχει έναν παίκτη που να μπορεί να απειλήσει από παντού, με φαντασία και αφάνταστα τεχνικά χαρακτηριστικά.
* Απο το αρθρο του Σταύρου Κόλκα στη σημερινή Metrosport