Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν ανήκουμε στην συνομοταξία αυτών που εκτιμούν ότι οι αριθμοί αποτελούν έναν επιστημονικό τρόπο παραποίησης ή νοθείας της αλήθειας. Δεν διαμορφώνουν αποτέλεσμα, αναμφίβολα όμως σκιαγραφούν την εικόνα της κάθε ομάδας. ΠΑΟΚ και Άρης θα συγκρουστούν σήμερα (7:30μ.μ.) για 3η φορά εντός επτά ημερών, σε μια μονομαχία μέχρι τελικής πτώσης με δύο ομάδες που εμφανίζονται άδειες από πλευράς αποθεμάτων ενέργειας και κουρασμένες λόγω του πολύ περιορισμένου ρόστερ τους.
Ουδείς εκ των δύο ήθελε να έχει να διαχειριστεί σπουδαία αγωνιστικά προβλήματα σε τούτη την αγωνιστική περίοδο, δυστυχώς όμως είναι αναγκαίο κακό. Η ισορροπία (1-1) που κυριαρχεί στην παρούσα φάση αναδεικνύει την σημασία του σημερινού αγώνα. Ο νικητής θα υποβληθεί σε διαδικασία… αποσυμπίεσης, ο ηττημένος θα συμβιβαστεί με το καθεστώς έντονου άγχους ενόψει του 4ου αγώνα.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο ΠΑΟΚ παρουσιάζεται καλύτερος σε τομείς που σχετίζονται με τη συνεργασία, την επικοινωνία, ενώ ο Αρης υπερτερεί σε έναν τομέα που αποδεικνύεται σημαντικότατος σε αυτή τη σειρά. Στην αποτελεσματικότητα έξω από τα 6,75. Για την ακρίβεια, ο Δικέφαλος έχει ελέγξει την μάχη των ριμπάουντ καθώς μαζεύει (περίπου) πέντε περισσότερα σε σχέση με τον Αρη. Στα σημαντικά στοιχεία εντάσσονται και τα οκτώ περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ που έχει πάρει σε σχέση με τον Αρη (22-14). Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου κάνει λιγότερα λάθη (19-22) σε σχέση με τον Αρη, το συγκεκριμένο στοιχείο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογίσει κανείς και την διαφορά στις ασίστ. Λόγω του Τζέικ Οντουμ, ο ΠΑΟΚ έχει 18 ασίστ κατά μέσο όρο στους δύο αγώνες, ενώ ο Αρης έχει 13,5. Κοινώς, στην σύγκριση ασίστ/λαθών, ο ΠΑΟΚ έχει σχεδόν εννιά περισσότερες τελικές πάσες!
Στον αντίποδα, ο Αρης πλεονεκτεί στον τομέα της εκτέλεσης στα τρίποντα, έχοντας ποσοστό ευστοχίας άνω του 36,5%, έναντι του 31% του ΠΑΟΚ που έχει περισσότερα τρίποντα (64) σε σχέση με δίποντα (60). Οι δύο ομάδες έχουν παραπλήσιο ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα, ενώ μικρή είναι και η διαφορά στο ranking.
Ο Σούλης Μαρκόπουλος έδωσε στον Τζέι Αρ Μπρέμερ ρόλο έκτου παίκτη και ο Αμερικανός συνηθίζει να αλλάζει την ροή του αγώνα. Στα δύο παιχνίδια που προηγήθηκαν, ο ΠΑΟΚ πήρε το 61,9% των πόντων του από τους βασικούς. Βέβαια, στο 2ο παιχνίδι από τους 36 πόντους που πήρε από τον πάγκο, οι 27 προήλθαν από τους Μπρέμερ Χαριτόπουλο. Ο Αρης άλλαξε τις αγωνιστικές συνήθειές του στον πρώτο αγώνα υπό την έννοια ότι βασικοί και παγκίτες μοιράστηκαν το σκορ των 60 πόντων. Στο δεύτερο παιχνίδι επανήλθαν οι… γνωστές ισορροπίες. Οι βασικοί έδωσαν τους 72 από τους 92 πόντους. Συνολικά στην σειρά, οι βασικοί προσφέρουν το 68% των πόντων.
Σε ατομικό επίπεδο, ο ΠΑΟΚ βασίζεται στην συνέπεια των Μπρέμερ, Λάνγκφορντ και Οντουμ. Κυρίως ο τελευταίος έχει πληθωρική παρουσία με 25 πόντους, 14 ριμπάουντ και 11 ασίστ σε δύο αγώνες, ενώ ο Κέβιν Λάνγκφορντ πλησιάζει το νταμπλ-νταμπλ με 15,5π. και 9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Διψήφιο μέσο όρο πόντων για τον Αρη έχουν οι Βεζένκοφ (14,5) Πάσαλιτς (13,5), Τόμας (13,5).