Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης και υποστήριξε:
"Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Σε περιστάσεις όπως η σημερινή συνηθίζεται να εκφράζουμε την χαρά για την συνεργασία με το νέο προπονητή. Εγώ θα ήμουν χαρούμενος αν δεν χρειαζόταν να πάρουμε νέο προπονητή. Αν δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη η Εθνική θα ήταν σε καλύτερη βαθμολογική θέση.Η κατάσταση όμως εξελίχθηκε διαφορετικά και η θέση μας πλέον δεν είναι καλή. Η Εθνική που έφτασε μία ομάδα από τους 8 του Μουντιάλ είναι τελευταία στον όμιλο για το Euro. Αυτά είναι τα δεδομένα μετά τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές. Αισθάνομαι όμως χαρούμενος γιατί ο κύριος Μαρκαριάν είναι μαζί μας γιατί αποδέχθηκε μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα οτι θα συνεργαστούμε με προπονητή μαχητή. Για αυτό είμαι χαρούμενος γιατί αναθέσαμε την ευθύνη της Εθνικής σε έναν προπονητή με πνεύμα νικητή που καλύπτει τις προδιαγραφές που είχε θέσει ο Γιώργος Καραγκούνης. Από τις πρώτες επαφές κατάλαβα οτι είναι οπργανωτικός, συνεργατικός, εργατικός και νικητής. Από την πρώτη μέρα που ήρθε στην Ελλάδα δουλεύει με τους συνεργάτες του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην Βουδαπέστη. Με σωστή προετοιμασία μπορούμε να πετύχουμε τον σκοπό μας στην Ουγγαρια. Άλλωστε οι παίκτες που έχουμε μας έκαναν υπερήφανους στην Βραζιλία. Δεν ξέχασαν το ποδόσφαιρο. Προσωπικά έχω μιλήσει επί μακρόν από τον Καραγκούνη... Ότι είναι να συμβεί στα προκριματικά θα το ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι σε όλους καλή τύχη. Η τύχη δεν είναι κάτι που έρχεται αλλά κάτι που διεκδικείται. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την τύχη μας με μόχθο και πειθαρχία".
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Σέρχιο Μαρκαριάν τόνισε: "Να ευχαριστήσω την ΕΠΟ και τον πρόεδρο για την ευκαιρία που μου έδωσαν. Ξέρουμε οτι είναι δύσκολη στιγμή. Χρειάζεται προσπάθεια. Πιστεύουμε όμως πολύ στα παιδιά οτι μπορούν να έχουν ευκαιρία στην Εθνική. Με την συνεργασία της ΕΠΟ και του Καραγκούνη φτιάξαμε μία τεχνική ομάδα με πείρα, με επαγγελματική πείρα. Όπως είναι ο Κωστένογλου... Θα κάνουμε πολύ καλή δουλειά. Δουλεύουμε πολύ και θα συνεχίσουμε για να μην κάνουμε λάθη...
Ξέρουμε τι περνάει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει μία καινούργια ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το 2002 και το 2004. Όχι μόνο με τις νίκες, αλλά με την παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις. Είναι ιστορική στιγμή, καθώς αν χάσουμε την θέση για την Γαλλία θα είναι ένα βήμα πίσω. Ξέρουμε οτι είναι πολύ δύσκολο, αλλά πιστεύουμε όλη την Ελλάδα, τους παίκτες και την συνεργασία που θα έχουμε. Θέλουμε κοντά τους δημοσιογράφους και τον κόσμο για να του δώσουμε μεγάλη χαρά. Θα είναι μεγάλη χαρά για εμάς".
Για το εάν έχει μαγικό ραβδάκι: "Στη βαλίτσα μου δεν υπάρχει μαγεία. Στη βαλίτσα μου υπάρχουν μόνο ρούχα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι αλλά μόνο δουλειά.
Για εμένα είναι ένα μεγάλο βάρος αυτό με το μαγικό ραβδάκι. Από την Εθνική Περου το λέγανε... Δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχει μόνο δουλειά. Το θέμα είναι να έχουμε μία ενωμένη ομάδα. Από τον πρόεδρο μέχρι τους παίκτες... Εκεί υπάρχει η μαγεία... Να δημιουργήσεις ένα καλό κλίμα. Δεν υπάρχει μαγεία, στην βαλίτσα μου έχω μόνο ρούχα".
Για τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι τώρα και το πως θα τα διορθώσει ο Σέρχιο Μαρκαριάν είπε: "Στο ποδόσφαιρο μπορεί να κάνεις λίγα λάθη, να παίζεις σωστά και να χάσεις. Δεν υπάρχει αγώνας χωρίς λάθη και σωστά. Το ποδόσφαιρο είναι έτσι που με λίγη τύχη μπορεί να κερδίσεις. Η Εθνική όλα αυτά τα χρόνια είχε ένα στιλ. Καλή άμυνα και στην αντεπίθεση να βάλουμε γκολ. Με τον καιρό όμως χάθηκε αυτό το στιλ. Δεν γίνεται να περπατάμε πίσω. Πρέπει να βγούμε μπροστά. Το καλό ποδόσφαιρο είναι καλή άμυνα και καλή επίθεση. Το στιλ τώρα είναι άλλο πράγμα.. Άλλο στιλ η Μπαρτσελόνα άλλο η Μπαγερν. Δεν είναι εύκολο να προπονείς μία Εθνική ομάδα και να μην έχεις τους παίκτες κάθε μέρα. Πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τους παίκτες. Γιατί κάποιος που δεν παίζει μπορεί με μερικές προπονήσεις να δείξει αυτά που ξέρει. Δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα που να εντυπωσιάζουν τον κόσμο. Πρέπει να κάνουμε αυτά που χρειαζόμαστε. Να μην κάνουμε δηλαδή λάθη στην άμυνα και να μπορούμε να δημιουργούμε φάσεις. Δεν μπορώ να πω οτι θα κερδίσουμε. Είμαι σίγουρος οτι με την βοήθεια από τους παίκτες θα παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι το παιχνίδι με την Ουγγαρία είναι τελικός".
Για το ποια θα είναι η βάση της εθνικής: "Δεν θα κάνω αλλαγές. Είναι δύσκολη στιγμή θα πρέπει να παίξουν αυτοί που έπαιζαν πριν και που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αυτοί πτρέπει να καταλάβουν οτι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει τύχη. Θα κάνω κάποιες αλλαγές, όχι μεγάλες. Δεν θα αλλάξω την ομάδα, αλλά την λειτουργία".
Για το αν θα προτιμήσει παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό ή εντός των ελληνικών συνόρων είπε: "Για εμένα όλοι έχουν την πόρτα της Εθνικής ανοιχτή. Εμείς βλέπουμε αυτούς που παίζουν έξω, γιατί τους είδαμε στο Μουντιάλ. Η πρώτη πληροφορία για το ενδιαφέρον της Εθνικής ήρθε πριν από δύο μήνες όταν ένας δημοσιογράφος από Ουρουγουάη μου έδειξε ένα ρεπορτάζ του FOX. Εγώ κάθομαι σπίτι μου, βλέπω μας και δουλεύω σε νέες ιδέες. Από εκείνη την στιγμή όμως σκεφτόμουν την Ελλάδα. Ήταν μεγάλη χαρά για εμένα αυτό το ενδιαφέρον. Μέχρι να έρθω έβλεπα παίκτες έξω από την Ελλάδα. Τώρα βλέπω μέσα από την Ελλάδα. Σκέφτομαι μία άλλη στρατηγική, αλλά ακόμα είναι νωρίς...".
Για τον εάν θεωρεί ρίσκο την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής: "Ναι υπάρχει μεγάλο ρίσκο, αλλά όλα τα χρόνια δεν μου έδωσαν καμία ομάδα που να ήταν σίγουρο οτι θα κερδίσει. Πάντα μου έδιναν... φωτιά. Πρέπει να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει κάτι. Ποτέ δεν μου έδωσαν εύκολη ομάδα, χωρίς πίεση. Και στην Ελλάδα πάντα τα ίδια. Δεν είμαι προπονητής με τύχη...".
Για το αν σκέφτεται να δώσει αμυντικό προφίλ στην Ελλάδα και αν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής του Κατσουράνη: "Η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή για όλους... Πάντα πιστεύεις οτι τα έχεις όλα, αλλά στην πορεία βλέπεις οτι δεν τα έχεις. Χρειάζεσαι έναν παίκτη εδώ, έναν εκεί... Η δουλειά του προπονητή είναι να δημιουργήσει νέους παίκτες, να βελτιώσει αυτούς που έχει ήδη, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η ομαδική λειτουργία. Τα παιδιά έχουν πείρα, είναι έξυπνοι και θα τα καταλαβαίνουν όλα... Όμως δεν μπορούμε να τους προπονήσουμε δυνατά. Θα προέρχονται από παιχνίδια, θα έχουμε ταξίδι και στο τέλος της εβδομάδας θα ακολουθεί το παιχνίδι με την Ουγγαρία. Όπως βλέπω όμως την ποιότητα των παικτών που παίζουν έξω, αλλά και μερικών εδώ, μπορούμε. Μόνο ο Θεός ξέρει...".
Για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: "Δεν είναι δουλειά μου, αλλά με πονάει το να μην μπορούμε να δούμε ποδόσφαιρο. Πρέπει όλοι να προσέχουμε την συμπεριφορά μας και να μην κάνουμε λάθη. Το καλύτερο ήταν να παίζαμε για να δούμε παίκτες, αλλά έχουμε δύο παιχνίδια ακόμη. Μας κάνει ζημιά. Χάσαμε την ευκαιρία να δούμε άλλη μία φορά παίκτες".
Για την εικόνα που θέλει να έχουν οι παίκτες του: "Το πρώτο είναι να έχουμε καλή απόδοση και καλή παρουσία. Μετά όλα αυτά που μπορούν να κάνουν τα παιδιά. Ο προπονητής πρέπει να σκέφτεται πως μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος σκέψης των παικτών γιατί η εξυπνάδα είναι πολύ σημαντική. Οι έξυπνοι παίκτες παίρνουν καλύτερες αποφάσεις κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Πρέπει να ψάχνουμε για έξυπνους παίκτες. Αυτοί είναι οι καλύτεροι παίκτες σε κάθε ομάδα. Όχι αυτοί που τρέχουν, που σουτάρουν κτλ. Τους έχουμε αυτούς τους παίκτες για να μας δώσουν την εξυπνάδα".