Marfin: Προφυλακιστέα η 46χρονη κατηγορούμενη-«Ιδιαίτερα επικίνδυνη και προσηλωμένη στο σχέδιο δράσης»

Προφυλακίστηκε η 46χρονη κατηγορούμενη για την υπόθεση της Marfin. Τι υποστήριξε στην πολύωρη απολογία της και ποιο ήταν το σκεπτικό της απόφασης.
Marfin: Προφυλακιστέα η 46χρονη κατηγορούμενη-«Ιδιαίτερα επικίνδυνη και προσηλωμένη στο σχέδιο δράσης»

Προφυλακιστέα κρίθηκε το απόγευμα της Τρίτης (11/8) η 46χρονη που κατηγορείται για την υπόθεση της φονικής εμπρηστικής επίθεσης στη Marfin, μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης απολογίας της.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, έκριναν ότι η κατηγορούμενη πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς θεωρείται «ιδιαίτερα επικίνδυνη και προσηλωμένη στο σχέδιο δράσης της ομάδας που πραγματοποίησε τη φονική εμπρηστική επίθεση».

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση φέρεται να έπαιξε η εκτίμηση των δικαστικών Αρχών για τη συμμετοχή της 46χρονης στην ομάδα που συνδέεται με την επίθεση του Μαΐου του 2010. Η κατηγορούμενη, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Βρετανία, φέρεται σύμφωνα με την έρευνα να είχε υποστηρικτικό ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο τριών εργαζομένων της τράπεζας, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα.

Η 46χρονη αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού κατά συρροή και φέρεται να συνδέεται με την ομάδα που πραγματοποίησε την εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της τράπεζας. Για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη προφυλακιστεί δύο άνδρες, ηλικίας 42 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού κατά συρροή.

Τι υποστήριξε στην απολογία της

Η 46χρονη αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση. Όπως υποστήριξε κατά την απολογία της, βρισκόταν στη διαδήλωση της 5ης Μαΐου 2010, αλλά δεν βρισκόταν μπροστά από την τράπεζα τη στιγμή που εκδηλώθηκε η επίθεση.

«Είμαι αθώα. Συμμετείχα στη διαδήλωση, αλλά δεν έχω σχέση με τα επεισόδια», φέρεται να υποστήριξε, προσθέτοντας ότι γνώριζε τους συγκατηγορούμενούς της μόνο εξ όψεως, λόγω της παρουσίας τους στον αναρχικό χώρο. Παράλληλα, αμφισβήτησε τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ταυτοποίησή της. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, δεν υπάρχει σχετική ταυτοποίηση στην έκθεση της Αστυνομίας, ενώ οι ίδιες φωτογραφίες είχαν εξεταστεί και το 2022, όταν η έρευνα είχε αρχειοθετηθεί.

Η κατηγορούμενη έθεσε επίσης ζήτημα δεδικασμένου, υποστηρίζοντας ότι είχε προηγηθεί απαλλακτική κρίση και ότι η δικογραφία δεν θα έπρεπε να ανασυρθεί εκ νέου με αφορμή ένα, όπως ανέφερε, ανώνυμο και αόριστο email. Η απολογία της ξεκίνησε περίπου στις 12:30 και διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες. Μέσω του συνηγόρου της κατατέθηκε πολυσέλιδο υπόμνημα με τους ισχυρισμούς της, ενώ στη συνέχεια η ίδια απάντησε στις ερωτήσεις της ανακρίτριας.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας κατέθεσε και η αδελφή της 46χρονης, η οποία υποστήριξε ότι οι δύο γυναίκες βρίσκονταν μαζί στην πορεία και είχαν περάσει μπροστά από την τράπεζα πριν εκδηλωθεί η επίθεση.

Έντονη αντίδραση από τον συνήγορο υπεράσπισης

Μετά την απόφαση για την προφυλάκιση, ο δικηγόρος της 46χρονης έκανε λόγο για άδικη απόφαση και άσκησε έντονη κριτική στη δικαστική κρίση.

«Η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα κακή για την ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση επηρεάστηκε περισσότερο από την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και πολιτικές σκοπιμότητες παρά από τους κανόνες δικαίου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την προφυλάκιση άδικη και υποστήριξε ότι προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην 46χρονη και στην οικογένειά της, κάνοντας ειδική αναφορά στο πεντάχρονο παιδί της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ