Λέκο: «Νεανικό σύνολο με διψασμένους παίκτες»

Λέκο: «Νεανικό σύνολο με διψασμένους παίκτες»

Ήταν Τρίτη 14 Ιουλίου όταν από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, λίγο πριν πετάξει η αποστολή του ΠΑΟΚ για το Ζάγκρεμπ, ο Ιβάν Λέκο είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη «Μ» με αφορμή την έναρξη της... ευρωπαϊκής περιπέτειας του ΠΑΟΚ.

 

Πλέον ο Δικέφαλος είναι στους ομίλους του Europa League και ο στενός συνεργάτης του Ιγκόρ Τούντορ δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένος από την επίτευξη του πρώτου στόχου. Αυτή τη φορά μίλησε από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης λίγο πριν πετάξει η αποστολή για τη Θεσσαλονίκη κουβαλώντας στις αποσκευές της το εισιτήριο για τη φάση των ομίλων. 

 

- Ο ΠΑΟΚ πέτυχε τον πρώτο του στόχο που ήταν η παρουσία του στους ομίλους του EuropaLeague. Εσείς που ζήσατε από κοντά αυτή την προσπάθεια, κρίνετε εύκολη  αυτή την επιτυχία;

«Σίγουρα δεν ήταν εύκολη η πρόκριση μας στους ομίλους. Γιατί αναγκαστήκαμε να δώσουμε και τους έξι αγώνες στη διάρκεια μεταγραφικής περιόδου όπου το ρόστερ μας δεν είχε  συμπληρωθεί. Όπως είδατε άλλωστε και στους αγώνες των πλέι οφ, πέντε  από τους παίκτες που αποκτήσαμε δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Αλλά το  ζητούμενο είναι η ομάδα και από την πρώτη μέρα που βρισκόμασταν εδώ  είχαμε τονίσει ότι φτιάχνουμε ένα σύνολο, μια ομάδα και αυτό ήταν το  κλειδί για να περάσουμε στους ομίλους.»

 

- Ειδικά τις τελευταίες  δυο εβδομάδες, ήσασταν αναγκασμένοι να προετοιμάζετε διαφορετικές ενδεκάδες για ευρωπαϊκούς αγώνες και ελληνικό πρωτάθλημα.

«Δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα και ειδικά αυτές τις δυο τελευταίες εβδομάδες όπου είχαμε συγκεκριμένους παίκτες για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια  με την Μπρόντμπι και άλλους παίκτες για το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν  ήταν εύκολο για εμάς. Φυσικά το ευχάριστο για εμάς είναι ότι κάποια  νεαρά παιδιά είδαν ως ευκαιρία το να αγωνιστούν και είμαστε  ευχαριστημένοι από την παρουσία τους.»

 

- Πλέον διαθέσιμοι στη φάση των ομίλων και οι νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές. Πόσο πιο εύκολο κάνει από εδώ και πέρα το έργο σας στις προπονήσεις;

«Το σημαντικό για την ομάδα  είναι ότι πλέον σε κάθε προπόνηση από εδώ και πέρα θα δουλέψουμε για να  ενσωματωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι παίκτες που αποκτήθηκαν  γνωρίζοντας ότι μπορούν να έχουν δικαίωμα να παίξουν και στην Ευρώπη. Ήταν δύσκολη περίοδος αλλά είμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε και μπήκε η ομάδα στους ομίλους».

 

- Με έναν σέντερ φορ θα έχει κλείσει το ρόστερ;

«Δεν είναι ότι καλύτερο να περιμένεις την τελευταία στιγμή για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή αλλά το αποδεχόμαστε και δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε όλες τις ομάδες. Πιστεύω ότι με την απόκτηση του σέντερ φορ θα έχουμε ένα ρόστερ 20-22 παικτών που θα παλεύουν για μια θέση στην ενδεκάδα και θα είναι αυτό ότι καλύτερο και για τους ίδιους αλλά και για την ομάδα».

 

- Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΠΑΟΚ πλέον έχει ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας του και έχει ένα νεανικό σύνολο.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι φτιάχνουμε μια ομάδα νεανική, μια ομάδα με παίκτες που δε θα βλέπουν τον ΠΑΟΚ ως τον τελευταίο σταθμό της καριέρας τους. Σαφώς και είναι πολύτιμη η εμπειρία αλλά ο ΠΑΟΚ θέλει να γίνει ένα ποιοτικό σύνολο, όχι μια ομάδα απλά με ποιοτικούς παίκτες. Οι νέοι παίκτες έχουν φιλοδοξίες, διψούν για διακρίσεις και πλέον όλοι μας ανυπομονούμε για την σεζόν που έχουμε μπροστά μας». 

 

«Πρέπει να προσαρμοστούμε»

 

Η εντός έδρας ισοπαλία με την Ξάνθη ήταν ένα καλό μάθημα για το τεχνικό επιτελείο της ασπρόμαυρης ΠΑΕ αφού διαπίστωσε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει καμιά σχέση με τους ευρωπαϊκούς αγώνες.

 

Σε αυτό συμφώνησε και ο Λέκο: «Αν και είδαμε αρκετά παιχνίδια του περσινού πρωταθλήματος, είναι δεδομένο ότι είναι κάτι νέο όλο αυτό για εμάς, αφού σε σχέση με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι κάτι το διαφορετικό αυτό που βλέπουμε στο πρωτάθλημα. Αλλά επειδή στόχος μας είναι να παίζουμε πάντα για τη νίκη, είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει  να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα αλλά θα επιμείνουμε στον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να αγωνιζόμαστε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που  περάσαμε στους ομίλους, όλοι χαιρόμαστε αλλά πλέον το μυαλό μας είναι  στραμμένο στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννενα και έτσι δεν έχουμε χρόνο να  πανηγυρίζουμε ή να σκεφτόμαστε κάτι άλλο πέρα από το ματς της Κυριακής.»

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ