Κρις Πάππας: Ο ομογενής που γράφει ιστορία ως ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος στη Γερουσία των ΗΠΑ
Ισχυρή παρουσία κατέγραψαν οι Ελληνοαμερικανοί στις αμερικανικές εκλογές, με τον Κρις Πάπας να εξασφαλίζει την εκλογή του στη Γερουσία, έπειτα από τη νίκη του στο Νιου Χάμσαϊρ. Παράλληλα, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο Τζίμι Πατρώνης, ο Μάικ Χαριδόπουλος και ο Γκας Μπιλιράκης επικύρωσαν την παρουσία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σημαντική επιτυχία για την ελληνική ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των εκλογών, με τον Κρις Πάπας να πετυχαίνει μια ιστορική νίκη και να κερδίζει την έδρα της Γερουσίας στο Νιου Χάμσαϊρ.
Ο Δημοκρατικός πολιτικός επικράτησε του Ρεπουμπλικανού Τζον Σανούνού, ο οποίος διεκδικούσε την επιστροφή του στο αμερικανικό Κογκρέσο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πάπας γίνεται ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας που εκλέγεται στη Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ η επιτυχία του αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Ιδιαίτερη στιγμή στην ομιλία του μετά την εκλογική του επικράτηση ήταν η αναφορά στον σύζυγό του, Βαν, τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια για τη στήριξή του.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον άντρα δίπλα μου, τον υπέροχο σύζυγό μου Βαν», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αισθάνεται ο πιο τυχερός άνθρωπος επειδή είναι παντρεμένος με τον άντρα που αγαπά.
Τέσσερις ακόμη ομογενείς στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Η επιτυχία της ελληνικής ομογένειας δεν περιορίστηκε στη Γερουσία, καθώς τέσσερις Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξασφάλισαν την επανεκλογή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ανάμεσά τους βρίσκεται η Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία επικράτησε στην 11η εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, εξασφαλίζοντας την τέταρτη συνεχόμενη θητεία της. Παρά τη δική της εκλογική επιτυχία, η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών, ασκώντας κριτική στην πολιτική κατεύθυνση των Δημοκρατικών.
Στη Φλόριντα, ο Τζίμι Πατρώνης πέτυχε σημαντική νίκη στην 1η εκλογική περιφέρεια, εξασφαλίζοντας την πρώτη πλήρη διετή θητεία του στο Κογκρέσο. Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός είχε εκλεγεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2025, μέσα από ειδική εκλογική διαδικασία.
Την επανεκλογή του εξασφάλισε και ο Μάικ Χαριδόπουλος στην 8η περιφέρεια της Φλόριντα, ενώ ο Γκας Μπιλιράκης διατήρησε την έδρα του στη 12η περιφέρεια, συνεχίζοντας την κοινοβουλευτική του πορεία, την οποία ξεκίνησε το 2007.