Κίνδυνος εξοντωτικών ποινών για τον Ολυμπιακό - Τι λέει το φύλλο αγώνα
Με βαρύτατες ποινές απειλείται ο Ολυμπιακός για όσα συνέβησαν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μετά τη λήξη του πρώτου προημιτελικού του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.
Ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου, κάνει αναφορά στο φύλλο αγώνα για εξύβριση από δύο άτομα χωρίς διακριτικά που εμπόδισαν τους διαιτητές να μπουν στον χώρο των αποδυτηρίων, με αποτέλεσμα την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
«Με την λήξη του αγώνα κι ενώ κατευθυνόμασταν προς τα αποδυτήρια μας, δύο άνθρωποι χωρίς διακριτικά που βρίσκονταν έξω από την είσοδο των αποδυτηρίων μας, μας προπηλάκισαν λεκτικά και εμπόδιζαν την είσοδο μας εντός αυτών.
Μας εξύβρισαν με τις φράσεις «μας γαμ…τε σήμερα, τι κάνατε ρε και με την παρέμβαση της αστυνομίας απομακρύνθηκαν και εισήλθαμε στα αποδυτήρια. Καμία άλλη παρατήρηση…», έγραψε στο φύλλο αγώνα ο Αθηναίος ρέφερι όπως αποκάλυψε το sport24.gr
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώτος παρατηρητής του αγώνα έγραψε στην έκθεσή του ότι στο ημίχρονο της αναμέτρησης υπήρξε απώθηση, εξύβριση και απειλή κατά του δεύτερου παρατηρητή, κ. Λασκαράκη.
Σε αυτό το σημείο, ας δούμε τι προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ.
Στο «Κεφάλαιο Ε: Ειδικά Πειθαρχικά Αδικήματα» και συγκεκριμένα στο Άρθρο 28 περί «Απειλών», αναφέρονται τα εξής:
Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος:
α. διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β. αφαίρεσης βαθμών και, γ. υποβιβασμός ομάδας».
Το αμέσως επόμενο Άρθρο και συγκεκριμένα το 29 περί «Βίας», στην παράγραφο 1 αναφέρει:
«Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί βία ή προσπαθεί να επηρεάσει έναν αξιωματούχο αγώνα ή ομάδα για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες ή να τον παρεμποδίσει εν γένει με οποιονδήποτε τρόπο από το να ενεργήσει ελεύθερα στο πλαίσιο των καθηκόντων του, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή 50.000 ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο 5, τουλάχιστον, ετών».
Η παράγραφος 4 προσθέτει: «Στις ως άνω περιπτώσεις, εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, οι ποινές:
α) διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β) διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο, γ) αφαίρεσης 6 βαθμών και, δ) υποβιβασμός ομάδας».
Από εκεί και πέρα φέρονται να έχουν λάβει χώρα επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και αστυνομικών δυνάμεων.
Αν τα επεισόδια χαρακτηριστούν ως «μεμονωμένα», τότε προβλέπονται οι εξής ποινές:
-Χρηματική ποινή 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, εάν τα επεισόδια έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου, εκτός των κερκίδων ή των αποδυτηρίων και του αγωνιστικού χώρου.
-Χρηματική ποινή 20.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, εάν τα επεισόδια έγιναν στα αποδυτήρια, σε βάρος είτε μελών της φιλοξενούμενης ομάδας είτε μεταξύ οποιωνδήποτε άλλων παρευρισκομένων.
Αν τα επεισόδια χαρακτηριστούν ως «εκτεταμένα», κριθεί δηλαδή ότι συμμετείχε σημαντικός αριθμός προσώπων, τότε προβλέπονται οι εξής ποινές:
-Χρηματική ποινή 40.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, εάν τα επεισόδια έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου.
-Χρηματική ποινή 50.000 ευρώ έως 120.000 ευρώ, εάν τα επεισόδια έγιναν στις κερκίδες ή στα αποδυτήρια.
-Στις ανωτέρω περιπτώσεις και ανάλογα με την βαρύτητα των επεισοδίων, το δικαστικό όργανο σωρευτικά με την χρηματική ποινή δύναται να επιβάλλει και ποινή διεξαγωγής 1 έως 2 αγώνες χωρίς θεατές.
Πάντως είναι εντελώς απίθανο να τεθεί οποιοδήποτε θέμα υποβιβασμού του Ολυμπιακού καθώς μια τέτοια ποινή αφορά βαρύτατες κατηγορίες για πολύ σοβαρά αδικήματα. Οι οποιες ποινές επιβληθούν στους «ερυθρόλευκους» θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των εκθέσεων που θα φτάσουν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα που θα κληθούν να εκδικάσουν την υπόθεση.
Δείτε στην παρακάτω φωτό όσα έγραψε ο Γιάννης Παπαπέτρου στο φύλλο αγώνα