Ημερίδα του ΑΠΘ για το ομοφοβικό bullying (ΒΙΝΤΕΟ)

Ημερίδα του ΑΠΘ για το ομοφοβικό bullying (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποκλεισμό από την εργασία, την εκπαίδευση, ακόμη και από την υγεία υφίστανται τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσαναταλισμό στην Ελλάδα, ενώ στα σχολεία «ανθούν» οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και οι ομοφοβικοί εκφοβισμοί σε βάρος διαφορετικών μαθητών. Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΑΠΘ., τα περιστατικά επιθέσεων ειδικά σε τρανς άτομα έχουν αυξηθεί, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον πρόσφατο πυροβολισμό μίας τρανς γυναίκας, αλλά και την προσπάθεια μαθητή να κάψει ζωντανή μία τρανς μαθήτρια!

 

Σε διάδρομο νοσοκομείου τρανς γυναίκα – Δεν ήξεραν σε ποιου φύλου θάλαμο να τη βάλουν

 

Τα περιστατικά διακρίσεων στον χώρο της Υγείας είναι συχνότατα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, αλλά δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Σύμφωνα με την κα Γαλανού, η τρανς γυναίκα που έπεσε θύμα πυροβολισμού πριν από μερικές ημέρες, παρέμενε σε ράντσο στο διάδρομο του νοσοκομείου, καθώς οι γιατροί δεν ήξεραν σε ποιου γένους θαλαμο να τη βάλουν. «Η πλειοψηφία των τρανς είναι ανασφάλιστοι, γιατί οι περισσότεροι είναι αποκλεισμένοι από των χώρο εργασίας και έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας εξαιτίας μη ιατρικής κάλυψης», λέει η κα Γαλανού.

 

«Αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα. Καταρχάς, δεν αναγνωρίζεται η ύπαρξή μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται η ταυτότητα φύλου μας, δηλαδή το κοινωνικό φύλο. Έχουμε μία σειρά από αποκλεισμούς και από προβλήματα. Αποκλεισμούς από το χώρο εργασίας, από τον χώρο της εκπαίδευσης», τόνισε η κα Γαλανού, ενώ μεταξύ των προβλημάτων ανέφερε και το ζήτημα της στέγασης, όπου παρουσιάζονται προβλήματα, όταν η εξωτερική εμφάνιση δεν συνάδει με τα στοιχεία της ταυτότητας.

 

«Τώρα τελευταία έχουν αυξηθεί τα ρατσιστικά συμβάντα ενάντια στην ομάδα των τρανς. Πριν από μερικές μέρες, στην έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2014, από τα 81 συμβάντα που κατέγραψε, τα 32 ήταν σε LGBTQIάτομα», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου. Όπως επεσήμανε, τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν καταγράφονται όλα, ενώ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την ύπαρξη Ημέρας Μνήμης για τρανς άτομα που δολοφονήθηκαν.

 

Μαθητής επιχείρησε να... κάψει ζωντανή τρανς μαθήτρια

 

Η σημασία της εκπαίδευσης και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ήταν το δέυτερο κομμάτι που απασχόλησε την ημερίδα, καθώς οι ομοφοβικοί εκφοβισμοί στα σχολεία πληθαίνουν. Χαρακτηριστικά, η Μαρίνα Γαλανού αναφέρει περιστατικό όπου τρανς μαθήτρια πήγε να κάψει ολοζώντανη κάποιος συμμαθητής της στο σχολείο και μάλιστα παρουσία των καθηγητών. «Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η φωνή μίας κοινότητας, αλλά γενικότερα η εκαπίδευση των παιδιών, των μαθητών, σε μία μη ομοφοβική, μη τρανσφοβική αντίληψη, σε μία αντίληψη που περιλαμβάνει τους πάντες, σέβεται τον άλλον και θετικά ενεργητικά αγκαλιάζει κάθε μορφή διαφορετικότητας», εξηγεί ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

 

Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια Πρύτανης Ανθρώπινων Πόρων, Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα, στην εκπαίδευση, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους νέους. «Επηρεάζουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο και την ποιότητα ζωής, τους οδηγούν σε κοινωνική απομόνωση, προβλήματα υγείας, ενώ οι σχολικές αρχές δίνουν ελάχιστη σημασία στην ομοφοβία. Οι εκπαιδευτικοί δεν διαθέτουν τις εξειδικευμένες γνώσεις, τα κίνητρα, τις ικανότητες και τα μέσα να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν παρόμοι προβλήματα», υπογραμμίζει η κα Πατάκα, προσθέτοντας ότι οι διακρίσεις που υφίστανται τα LGBTQIάτομα, τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στο νομικό πλαίσιο της χώρας, έχουν να κάνουν βασικά με στερεότυπα. «Αν δεν αλλάξουμε την κοινωνία, δεν θα αλλάξουμε τίποτα μόνο με νόμους», σημειώνει.

 

Την αναγκαιότητα της ένταξης του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία υπερτόνισε από την πλευρά της, η κα Κογκίδου. «Θέλουμε να σημειώσουμε την ανάγκη να συμπεριληφθεί στις πολιτικές καταπολέμησης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και ο εκφοβισμός που προέρχεται από την ομοφοβία και τρανσφοβία. Αυτό αφορά οποιοδήποτε παιδί αγόρι ή κορίτσι που έχει μία συμπεριφορά έξω από τα στερεότυπα. Δηλαδή, να φορέσει ένα χρώμα που δεν είθισται για το φύλο ή να έχει μία ενασχόληση που στερεοτυπικά ανήκει στο άλλο φύλο. Είναι απαραίτητο να μπει το μάθημα της σεξουλαικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και όχι μόνο με την έννοια της βιολογικής αναπαραγωγής αλλά να πιάσει όλες τις διαστάσεις , τις ηθικές κοινωνικοπολιτισμικές, σχέσεων φύλων, σεξουαλικοτήτων», λέει η κα Κογκίδου.