Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα
Η ιστορική ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου έχει διαχρονικό χαρακτήρα, χρησιμοποιείται κάθε φορά που το πράγμα ξεφεύγει από τον έλεγχο. Αυτό συμβαίνει και με το περιβόητο ντέρμπι της 18ης Οκτωβρίου.
Έχουμε γράψει πολλά γι’ αυτό, πλέον ανοίγουν νέα κεφάλαια, το αναγκάζουν οι συνθήκες και οι αποφάσεις. Ο Άρης κυνήγησε παθιασμένα την υπόθεση, δεν επιδέχεται αμφιβολίας εξάλλου η άποψη ότι εκείνο το ντέρμπι διακόπηκε σκανδαλωδώς. Ο ΠΑΟΚ δεν ασχολήθηκε έντονα, ουδέποτε στο παρελθόν εξάλλου το ΑΣΕΑΔ ακύρωσε αποφάσεις διαιτητών. Στη προκειμένη περίπτωση – κι αυτό κρατήστε το – το συγκεκριμένο δικαιοδοτικό όργανο δεν ακύρωσε μόνο την οριστική διακοπή του ντέρμπι, αλλά έκρινε ότι δεν συνέτρεχαν για την εκκένωση του γηπέδου!
Ο φορέας που καλείται να αποφασίσει είναι η επιτροπή πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ. Είναι σαφές ότι ο Άρης θέλει τον απόλυτο εναρμονισμό με την απόφαση του αθλητικού δικαστή, δηλαδή τη συνέχιση του ντέρμπι από το σημείο που διακόπηκε με την παρουσία των οπαδών του. Αυτό επιτάσσει η εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων. Ο ΠΑΟΚ δεν θέλει τη συνέχιση του ντέρμπι. Αν συνεχιστεί εξάλλου – επειδή απαιτείται να γίνει πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου – δεν θα έχει τον Κώστα Χαραλαμπίδη στη διάθεσή του, κυρίως όμως δεν δέχεται επ’ ουδενί να συνεχιστεί ένας αγώνας που είχε διακοπεί πριν από περίπου δύο μήνες. Αυτό έγινε μια φορά πριν από περίπου 29 χρόνια (σ. σ. Πανιώνιος-Άρης), αλλά για διαφορετικό λόγο. Ο Άρης είχε κερδίσει, ο αγώνας επαναλήφθηκε και τελικώς… έχασε!
Εμείς δεν μπορούμε να βρούμε άδικο στις απαιτήσεις της κάθε πλευράς. Είναι δεδομένο ότι, βάσει της απόφασης της επιτροπής πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ, κάποια πλευρά θα νιώσει αδικημένη. Δεν γνωρίζουμε – και δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε – ποια θα είναι αυτή.
Αυτό που θα πρέπει να διαφυλαχθεί είναι οι καλές σχέσεις που διατηρούν τα δύο σωματεία τα τελευταία χρόνια. Τούτο δεν αρέσει στους σκληροπυρηνικούς ή σε αυτούς που «γουστάρουν» την πόλωση. Ρίξτε όμως μια ματιά σε αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα, όσα μαθαίνονται και όσα όχι, για να αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθούν οι καλές ή τυπικές σχέσεις.