Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι πατάτες πρέπει να καθαρίζονται προτού μαγειρευτούν, όμως, εξίσου πολλοί είναι κι αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο προβάλλοντας τα αντίστοιχα επιχειρήματα. Τι πρέπει να κάνουμε τελικά;
Οι πρώτοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι πρέπει οι πατάτες να καθαρίζονται για να απαλλάσσονται από υπολείμματα χώματος και λοιπών ουσιών, οι οποίες μένουν στη φλούδα που δεν πρέπει να καταναλώνεται. Στον αντίποδα αυτής της άποψης, όσοι εστιάζουν στα θρεπτικά συστατικά της φλούδας, που αν πλυθεί πολύ καλά, όπως λένε, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, η φλούδα της πατάτας περιέχει τα πιο πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό που μεταξύ άλλων βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και την απώλεια βάρους. Αναφέρουμε ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών C, B καθώς και ασβέστιο ενώ τα φυτοχημικά συστατικά, που επίσης περιέχει, έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου. Κάλιο και Ω3 λιπαρά οξέα συμπληρώνουν το «πακέτο» των επιχειρημάτων αφού είναι δύο δυνατά διατροφικά όπλα για την προστασία από καρδιαγγειακές νόσους.
Αναλυτικά, οι φλούδες από τις πατάτες:
- Βοηθούν στην απώλεια βάρους: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε σάκχαρα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του βάρους σας. Οι φλούδες πατάτας περιέχουν ασήμαντη ποσότητα λίπους, χοληστερόλης και νατρίου. Αν τρώτε και την φλούδα της πατάτας, τότε θα χορτάσετε ευκολότερα έχοντας ταυτόχρονα καταναλώσει λιγότερες θερμίδες, αφού θα μειώσετε την ποσότητα που θα φάτε από άλλες τροφές.
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό: Η φλούδα της πατάτας περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και αρκετό ασβέστιο, που είναι απαραίτητο στην δόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.
- Μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος: Η φλούδα της πατάτας έχει πολλές ίνες, πολυφαινόλες και γλυκαλκαλοειδή στοιχεία. Όλα αυτά έχουν άμεση και θετική επίπτωση στο επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα.
- Λειτουργούν ως φυσικός παράγοντας χρωματισμού των μαλλιών: Πολύ λίγα άτομα γνωρίζουν την εκπληκτική ιδιότητα του φλοιού της πατάτας να μειώνει τις γκρίζες τρίχες. Η φλούδα της πατάτας περιέχει διάφορα ζωτικά συμπληρώματα που σας βοηθούν να διατηρήσετε την εμφάνιση και το χρώμα στα μαλλιά σας.
- Απαλύνουν τα σκούρα σημάδια στην επιδερμίδα: Η φλούδα της πατάτας περιέχει αντιβακτηριακές και φαινολικές ουσίες που βοηθούν στην μείωση του αποχρωματισμού του δέρματος. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο από το να τρίψετε την φλούδα της πατάτας πάνω στα “θαμπά” σημεία της επιδερμίδας, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων κύκλων στα μάτια.
- Αποτελεσματικές ενάντια στα εγκαύματα στο δέρμα: Είναι ένα από τα πιο κλασικά και παλιά “γιατροσόφια” για τα εγκαύματα. Η φλούδα της πατάτας ανακουφίζει από τον πόνο και το κάψιμο ενός εγκαύματος, ενώ περιέχει συστατικά που έχουν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση, η οποία περιορίζει την λοίμωξη σε ανοιχτές πληγές στο δέρμα.
olivemagazine.gr, iatropedia.gr