Οι τέσσερις ορειβάτες, που εντοπίστηκαν θαμμένοι κάτω από χιονοστιβάδα, ξεκίνησαν από το χωριό «Αθανάσιος Διάκος» για ορεινή διαδρομή σε δύσβατο σημείο, ωστόσο, μετά από πολλές ώρες που δεν έδωσαν σημεία ζωής οι οικογένειές τους ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές, σημαίνοντας συναγερμό για τον εντοπισμό τους. Τελικά, οι σοροί τους βρέθηκαν σχεδόν αγκαλιασμένες, επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο ότι το πυκνό χιόνι τους καταπλάκωσε, μην αφήνοντάς τους να αντιδράσουν ή να απομακρυνθούν από το σημείο για να γλιτώσουν.
Όπως εκτιμάται, βάσει των πρώτων στοιχείων της τραγικής υπόθεσης, οι τέσσερις ορειβάτες αποπροσανατολίστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσουν την πορεία τους, καθώς στόχος τους ήταν η ανάβαση στην περιοχή του Κόρακα. Μιλώντας στο «Star Κεντρικής Ελλάδας» ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, παρατήρησε ότι τόσο το υψόμετρο όσο και οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τραγωδία. «Οι συνθήκες λόγω υψομέτρου και έντονου ανάγλυφου ενδεχομένως τους ανάγκασαν να χάσουν τον προσανατολισμό τους. Η ορατότητα ήταν πολύ χαμηλή, υπήρχε πάρα πολύ χιόνι και ενδεχομένως χιονοθύελλα επηρέασε τη διαδρομή που ακολούθησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, οι τέσσερις σοροί των ορειβατών αναμένεται να μεταφερθούν με ελικόπτερο από το σημείο που βρέθηκαν θαμμένες, με την επιχείρηση για την περισυλλογή τους να έχουν ξεκινήσει από το πρωί του Σαββάτου (27/12).