Γρηγορίου: Αυτά έκανε με τον Άρη στο γήπεδο και κέρδισε την επέκταση
Ο Άρης αποφάσισε να συνεχίσει με τον Μιχάλη Γρηγορίου στον πάγκο του για τα επόμενα δύο χρόνια και το metrosport.gr εξετάζει τις επιδόσεις που έφερε εις πέρας ο 52χρονος τεχνικός στους 10 αγώνες που μέτρησε στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.
Ο Έλληνας προπονητής ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή της τεχνικής ηγεσίας των «κιτρινόμαυρων» μετά την απομάκρυνση του Μανόλο Χιμένεθ κι έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο την πρώτη μέρα του Μαρτίου. Αν και η θητεία του 52χρονου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε άσχημα χωρίς να καταφέρει να πανηγυρίσει ούτε ένα «τρίποντο» στις αρχικές πέντε αναμετρήσεις, το κλίμα αντιστράφηκε στη συνέχεια με αποτέλεσμα ο Άρης να κάνει πέντε συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα και να τερματίσει στην 5η θέση μετά το φινάλε των PlayOff 5-8. Έτσι, ο ίδιος κατέγραψε και το καλύτερο σερί του συλλόγου στη Super League την τελευταία 15ετία!
Αναλυτικά οι 10 αγώνες του Άρη στη Super League με τον Μιχάλη Γρηγορίου στον πάγκο:
- Παναθηναϊκός-Άρης 3-1 (01/03/2026)
- Άρης-Ατρόμητος 0-0 (07/03/2026)
- Πανσερραϊκός-Άρης 0-0 (14/03/2026)
- Άρης-ΟΦΗ 0-2 (22/03/2026)
- Λεβαδειακός-Άρης 1-1 (05/04/2026)
- Άρης-Βόλος 3-2 (18/04/2026)
- ΟΦΗ-Άρης 0-2 (03/05/2026)
- Άρης-ΟΦΗ 3-1 (10/05/2026)
- Βόλος-Άρης 1-2 (13/05/2026)
- Άρης-Λεβαδειακός 3-0 (17/05/2026)
Με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και συλλέγοντας συνολικά 18 βαθμούς, ο Μιχάλης Γρηγορίου ισοφάρισε το προσωπικό του κορυφαίο ξεκίνημα σε ομάδα της Super League, αφού είχε φέρει εις πέρας την ίδια συγκομιδή και στα πρώτα του 10 παιχνίδια στον πάγκο του Πανιωνίου το 2017.
Αναλυτικά οι επιδόσεις του Μιχάλη Γρηγορίου στους πρώτους 10 αγώνες στις προηγούμενες ομάδες του:
- Πανιώνιος 2017: 5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες (18 βαθμοί)
- Άρης 2026: 5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες (18 βαθμοί)
- Ιωνικός 2023: 5 νίκες, 1 ισοπαλία, 4 ήττες (16 βαθμοί)
- ΑΕΛ 2019: 4 νίκες, 3 ισοπαλίες, 3 ήττες (15 βαθμοί)
- Ατρόμητος 2015: 4 νίκες, 6 ήττες (12 βαθμοί)
- ΑΟ Κέρκυρας 2016 (2η θητεία): 3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 5 ήττες (11 βαθμοί)
- Λαμία 2020/21: 2 νίκες, 4 ισοπαλίες, 4 ήττες (10 βαθμοί)
- ΠΑΣ Γιάννινα 2023/24: 2 νίκες, 3 ισοπαλίες, 5 ήττες (9 βαθμοί)
Αν εξετάσουμε τους υπόλοιπους προπονητές που πέρασαν από τον Άρη στην «εποχή Καρυπίδη», δηλαδή από το 2018 μέχρι και σήμερα που ο σύλλογος επέστρεψε στα μεγάλα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, παρατηρούμε πως υπάρχουν και πρόσωπα που έχουν ξεκινήσει πιο δυναμικά τις θητείες τους στη Θεσσαλονίκη. Πιο αναλυτικά, η αρχή των δύο προσπαθειών του Άκη Μάντζιου αλλά και αυτή του Χέρμαν Μπούργος, έφεραν περισσότερους βαθμούς στους «κιτρινόμαυρους» εξετάζοντας το ίδιο πλαίσιο αγώνων δίχως όμως να μπορούμε να προσθέσουμε τη δυναμικότητα των αντιπάλων.
Αναλυτικά οι καλύτερες επιδόσεις των προπονητών του Άρη στους πρώτους τους 10 αγώνες:
- Μάντζιος (1η θητεία): 7 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα (23 βαθμοί)
- Μπούργος: 6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες (20 βαθμοί)
- Μάντζιος (2η θητεία): 6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες (20 βαθμοί)
- Χιμένεθ: 5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες (18 βαθμοί)
- Γρηγορίου: 5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες (18 βαθμοί)
- Πάρντιου: 5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 3 ήττες (17 βαθμοί)
- Ένινγκ: 4 νίκες, 5 ισοπαλίες, 1 ήττα (17 βαθμοί)
- Ουζουνίδης: 5 νίκη, 1 ισοπαλία, 4 ήττες (16 βαθμοί)
- Ερέρα: 5 νίκες, 1 ισοπαλία, 4 ήττες (16 βαθμοί)
- Παντελίδης: 4 νίκες, 2 ισοπαλίες, 4 ήττες (14 βαθμοί)
- Τερζής (ως μόνιμος): 3 νίκες, 2 ισοπαλία, 5 ήττες (11 βαθμοί)
Με τον ίδιο τρόπο, αν υπολογίσουμε ολόκληρες τις πορείες των προηγούμενων τεχνικών του συλλόγου, θα δούμε πως το ποσοστό νικών του Μιχάλη Γρηγορίου στο πρωτάθλημα είναι αρκετά υψηλό και τοποθετείται στη 2η θέση της σχετικής λίστας με 50%, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και το μικρότερο δείγμα αναμετρήσεων σε μερικές από τις περιπτώσεις.
Αναλυτικά το ποσοστό νικών των προπονητών της «εποχής Καρυπίδη» στο πρωτάθλημα:
- Μπούργος: 64% ποσοστό νικών (9 νίκες σε 14 αγώνες)
- Γρηγορίου: 50% ποσοστό νικών (5 νίκες σε 10 αγώνες)
- Μάντζιος (2η θητεία): 48% ποσοστό νικών (23 νίκες σε 48 αγώνες)
- Παντελίδης: 45% (10 νίκες σε 22 αγώνες)
- Ουζουνίδης: 45% ποσοστό νικών (10 νίκες σε 20 αγώνες)
- Μάντζιος 1η θητεία: 45% ποσοστό νικών (25 νίκες σε 56 αγώνες)
- Ερέρα: 44% ποσοστό νικών (4 νίκες σε 9 αγώνες)
- Πάρντιου: 41% ποσοστό νικών (7 νίκες σε 17 αγώνες)
- Τερζής: 35% ποσοστό νικών (6 νίκες σε 17 αγώνες)
- Ένινγκ: 32% ποσοστό νικών (10 νίκες σε 31 αγώνες)
- Χιμένεθ: 25% ποσοστό νικών (5 νίκες σε 20 αγώνες)
Αναλόγως, το ίδιο συμβαίνει και στη συνθήκη των βαθμών που μάζεψαν οι προπονητές του Άρη κατά μέσο όρο ανά αγώνα, αφού η συγκομιδή του φτάνει στους 1,80 πόντους και μοιάζει να είναι καλή μέχρι στιγμής. Βέβαια, τα πράγματα ενδέχεται να διαφοροποιηθούν δραστικά από τη νέα σεζόν που το επίπεδο των αντιπάλων θα ανέβει, καθώς οι Θεσσαλονικείς έδωσαν μονάχα ένα ντέρμπι στο δείγμα αναμετρήσεων που έχει ο Έλληνας τεχνικός.
Αναλυτικά η συγκομιδή των βαθμών ανά αγώνα των προπονητών της «εποχής Καρυπίδη» στο πρωτάθλημα:
- Μπούργος: 2,07 βαθμοί ανά αγώνα (9Ν-2Ι-3Η)
- Γρηγορίου: 1,80 βαθμοί ανά αγώνα (5Ν-3Ι-2Η)
- Ουζουνίδης: 1,75 βαθμοί ανά αγώνα (10Ν-5Ι-5Η)
- Μάντζιος (2η θητεία): 1,63 βαθμοί ανά αγώνα (23Ν-10Ι-15Η)
- Μάντζιος (1η θητεία): 1,61 βαθμοί ανά αγώνα (25Ν-15Ι-16Η)
- Παντελίδης: 1,59 βαθμοί ανά αγώνα (10Ν-5Ι-7Η)
- Πάρντιου: 1,41 βαθμοί ανά αγώνα (7Ν-3Ι-7Η)
- Ερέρα: 1,33 βαθμοί ανά αγώνα (4Ν-0Ι-5Η)
- Ένινγκ: 1,29 βαθμοί ανά αγώνα (10Ν-10Ι-11Η)
- Χιμένεθ: 1,25 βαθμοί ανά αγώνα (5Ν-10Ι-5Η)
- Τερζής (ως μόνιμος): 1,18 βαθμοί ανά αγώνα (6Ν-2Ι-9Η)
Η σύγκριση Γρηγορίου με Χιμένεθ και η βελτίωση στην επίθεση
Μπορεί οι προηγούμενες λίστες να μας δείχνουν αρκετά πράγματα όσον αφορά τα αποτελέσματα των αγώνων, ωστόσο το πιο σημαντικό κομμάτι της «ιστορίας» είναι αν υπήρξε πραγματική διαφορά στο στυλ παιχνιδιού εντός του χορταριού, συγκριτικά με το προηγούμενο πρόσωπο του πάγκου, τον Μανόλο Χιμένεθ. Συγκεκριμένα, ο Γρηγορίου κατάφερε να πανηγυρίσει όσες νίκες μέτρησε και ο Ανδαλουσιανός τεχνικός στη Super League παρότι κάθισε στον πάγκο σε μισά ματς, δηλαδή σε 10 έναντι 20.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα του νυν προπονητή του Άρη ήταν ότι κατάφερε να οδηγεί το σύλλογο στο να είναι ανώτερος στα xG από τους αντιπάλους του με μεγαλύτερη συνέπεια από τον προκάτοχό του και μάλιστα, χαμήλωσε εντυπωσιακά και τον αριθμό των αγώνων που οι «κιτρινόμαυροι» ήταν εμφανώς κατώτεροι.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί σημαντικά το xG difference στο οποίο οι Θεσσαλονικείς είχαν αρνητικό πρόσωπο κατά τη θητεία του Χιμένεθ, αφού η απειλή που δέχονταν ήταν υψηλότερη από αυτή που κατάφερναν να δημιουργήσουν. Ενώ ταυτόχρονα, ο Έλληνας τεχνικός ανέβασε δραστικά τη διαφορά των γκολ που μέχρι πρότινος ήταν υπό του μηδενός, όπως και την επιθετική λειτουργία που άλλαξε σχεδόν ολοκληρωτικά.
Ωστόσο, αν και υπήρξε ανοδική πορεία στα xG της επίθεσης, ταυτόχρονα υπήρξε και στην άμυνα παρότι ο Άρης αντιμετωπίζει λιγότερες τελικές. Δηλαδή, ο σύλλογος δέχθηκε μικρότερο αριθμό σουτ όμως τα συγκεκριμένα ήταν πιο απειλητικά σε αντίθεση με αυτά στο πρόσφατο παρελθόν. Έτσι, η αλλαγή στο στυλ παιχνιδιού είναι πλέον ξεκάθαρη αλλά μέχρι να έρθει η πλήρη βελτίωση υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, με τον Μιχάλη Γρηγορίου να ετοιμάζεται για να το φέρει εις πέρας από την έναρξη της σεζόν 2026/27. Η μεγαλύτερη πρόκληση του ίδιου είναι να καταφέρει να παραμείνει στη θέση του για όλη την αγωνιστική περίοδο που ακολουθεί, με τον τελευταίο που το πέτυχε στα χρόνια του συλλόγου στην 1η Εθνική κατηγορία να είναι ακόμη ο Γιώργος Χατζάρας, από τη χρονιά 2004/05.
Αναλυτικά οι επιδόσεις του Μιχάλη Γρηγορίου με τον Άρη (10 αγώνες):
- Γκολ: 15 υπέρ - 10 κατά (διαφορά +5)
- xG υπέρ: 14,93 / 1,34 ανά αγώνα χωρίς τα πέναλτι / 0,08 ανά τελική
- xG κατά: 12,88 / 1,29 ανά αγώνα / 0,13 ανά τελική
- xG difference: 0,21 ανά αγώνα
- Σουτ: 15 υπέρ ανά αγώνα - 10 κατά ανά αγώνα
- Ανώτερος από τον αντίπαλο στα xG (πάνω από 0,4 η διαφορά): 5 παιχνίδια / στο 50% των αγώνων
- Κατώτερος από τον αντίπαλο στα xG (πάνω από 0,4 η διαφορά): 2 παιχνίδια / στο 20% των αγώνων
- Ισοδύναμα παιχνίδια: 3 / στο 30% των αγώνων
Αναλυτικά οι επιδόσεις του Μανόλο Χιμένεθ με τον Άρη (20 αγώνες):
- Γκολ: 17 υπέρ - 20 κατά (διαφορά -3)
- xG υπέρ: 20,67 / 1,03 ανά αγώνα / 0,08 ανά τελική
- xG κατά: 21,09 / 1,05 ανά αγώνα / 0,10 ανά τελική
- xG Difference: -0,02
- Σουτ: 13 υπέρ ανά αγώνα - 11 κατά ανά αγώνα
- Ανώτερος από τον αντίπαλο στα xG (πάνω από 0,4 η διαφορά): 7 φορές / στο 35% των αγώνων
- Κατώτερος από τον αντίπαλο στα xG (πάνω από 0,4 η διαφορά): 9 φορές / στο 45% των αγώνων
- Ισοδύναμα παιχνίδια: 4 / στο 20% των αγώνων
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Παντζιαράς: «Ο Άρης είχε αρχή, μέση και τέλος με τον Γρηγορίου»
- Άρης: Ρεκόρ 15ετίας με πέντε συνεχόμενες νίκες στη Super League
- Σπανός: «Από τις λίγες φορές που ο Άρης ξεκινάει σωστά με Γρηγορίου - Ο ΠΑΟΚ έχει ταυτιστεί με τον Λουτσέσκου» - Τι είπε για Ματσάρι
- Χαραλαμπίδης: «Τεράστια επιτυχία αν πάρει Αθανασιάδη ο Ηρακλής»