Έρχεται deal Μαξίμου με αγορά για μειώσεις των τιμών - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και παραγόντων της αγοράς, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για ορατές μειώσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Το κρίσιμο crash test για το αν η συμφωνία θα ευοδωθεί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας (29/6) σε κλειστή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, της διοικήτριας της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή, Δέσποινας Τσαγγάρη, ενώ την πλευρά της αγοράς θα δώσουν το «παρών» οι πρόεδροι του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Γιάννης Γιώτης και της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Μασούτης.
Το μήνυμα Μητσοτάκη και το «αγκάθι» της ακρίβειας
Άλλωστε, η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως συνέχεια του ξεκάθαρου μηνύματος που έστειλε ο πρωθυπουργός προς την αγορά, ζητώντας την άμεση ενσωμάτωση των διεθνών μειώσεων στην εγχώρια αγορά, καθώς το κόστος ζωής σταθερά «ροκανίζει» τις αυξήσεις των μισθών και το εισόδημα των νοικοκυριών. Μάλιστα, βασικό διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης αναμένεται να αποτελέσει το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο εκπνέει στα τέλη Ιουνίου, ενώ για τα καύσιμα και το diesel κίνησης η λήξη του θεωρείται δεδομένη.
Δεδομένου του στόχου συνολικής αναδιάρθρωσης των τιμών από την 1η Σεπτεμβρίου, κυβέρνηση πιέζει για άμεση εφαρμογή από τον Ιούλιο, απειλώντας με παράταση του περιοριστικού πλαφόν, αν και εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια win-win συμφωνία:
- είτε με μονιμοποίηση των μειωμένων τιμών που ισχύουν ήδη σε περίπου δύο χιλιάδες βασικούς κωδικούς προϊόντων, ακόμη κι αν αρθεί επίσημα το πλαφόν
- είτε με εφαρμογή συμφωνίας για μόνιμες μειώσεις
Τι προβλέπει το πλάνο για τις μειώσεις από Σεπτέμβριο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το καλοκαίρι θα καταρτιστεί μια συγκεκριμένη λίστα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με τις μειώσεις σε αυτούς τους κωδικούς να έχουν διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων μηνών (έως τις 31 Δεκεμβρίου) και θα είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να γίνουν άμεσα αντιληπτές στην τσέπη του καταναλωτή.
Μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή έχει ήδη προετοιμάσει μια σχετική λίστα προτεινόμενων προϊόντων, προσβλέποντας σε μία συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα ανασχέσει κάθε πιθανότητα μείωσης της αφοραστικής δύναμης των καταναλωτών.