Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, φιλοξενήθηκε σήμερα (1/12) στον ΣΚΑΪ και, μεταξύ άλλων, μίλησε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τα επεισόδια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τον Πλατύκαμπο στη Θεσσαλία.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ορισμένοι αγρότες προκάλεσαν την Αστυνομία, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Οι αγρότες είχαν προαναγγείλει τις κινητοποιήσεις. Υπήρξαν κάποιοι αγρότες που φαίνεται ότι δημιούργησαν πρόκληση απέναντι στην Αστυνομία. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι οι αγρότες έχουν ταλαιπωρηθεί και η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη, όπως και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι πληρωμές να γίνουν γρήγορα. Είναι σημαντικό να γίνει αποκλιμάκωση και το καταλαβαίνω γιατί η καταγωγή μου είναι από αγροτική περιοχή, είναι από τη Λάρισα, οπότε μιλώ με ανθρώπους εκεί, που έχουν ανησυχία για το νέο καθεστώς, που διαμορφώνεται και το αν χάσουν χρήματα. Δεν θα χάσουν τα χρήματα και ήδη δόθηκαν προκαταβολές και πιστεύω ότι η ένταση θα αποκλιμακωθεί. Πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί πως η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και όλοι οι αγρότες θα λάβουν τα χρήματα, που δικαιούνται».
Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε και στους αγρότες που είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους και δικαιούνται τις αποζημιώσεις:
«Πράγματι οι αγρότες λόγω του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν μεγάλη ανησυχία για την κατανομή των επιδοτήσεων. Είναι πολύ σωστοί στις υποχρεώσεις τους και σε καμία περίπτωση δεν έχουν κάνει ψευδείς δηλώσεις (...). Η πληρωμή είναι μικρότερη από ό,τι πέρσι και συνδυάζεται με τον νέο τρόπο υπολογισμού των καλλιεργειών που έχουν δηλωθεί, αλλά και με το ότι υπάρχουν περίπου 44-45.000 ΑΦΜ, τα οποία περνούν από έλεγχο και παράλληλα το τελικό ποσό που θα λάβουν είναι μεγαλύτερο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».