Η κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας από την Άρσεναλ κόντρα στην Άστον Βίλα έστειλε τους «αγίους» στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League της επόμενης σεζόν.
Η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν κατέκτησε εν τέλει την 7η θέση της Premier League, η οποία αυτόματα έγινε ωστόσο προνομιούχος, αφού οι «κανονιέρηδες» είχαν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο Champions League, μέσω του Πρωταθλήματος.
Ετσι, θα πρέπει να καταγραφεί, ότι η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν θα μπει στον τρίτο προκριματικό γύρο, κάτι που σημαίνει ότι η σεζόν της ξεκινάει στις 30 Ιουλίου, ενώ το δεύτερο σκέλος είναι στις 6 Αυγούστου.
Η κλήρωση για να μάθει τον αντίπαλό της θα γίνει στις 17 Ιουλίου στην Νιόν της Ελβετίας και αν περάσει στα play-off θα παίξει στις 20 και τις 27 Αυγούστου για να μπει στους ομίλους.
Από το 2003
Για τη Σαουθάμπτον, η έξοδος στην Ευρώπη δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Μάλλον, είναι μεγάλη επιτυχία, που οι «άγιοι» θα αγωνιστούν στα προκριματικά του Europa. Χαρακτηριστικό είναι πώς τελευταία φορά, που αγωνίστηκαν – ανεπιτυχώς βέβαια – στην Ευρώπη, ήταν την περίοδο 2003-2004, όταν και αντιμετώπισαν την Στεάουα Βουκουρεστίου. Πριν από 12 χρόνια.
Αποκλείστηκαν, όμως, αφού στο πρώτο ματς στο «Σεντ Μέρις» είχαν φέρει ισοπαλία 1-1. Ο Ραντουκάνου είχε κάνει το 0-1 και ισοφάρισε ο Φίλιπς στο 52’. Στον επαναληπτικό, είχαν χάσει στη Ρουμανία με 1-0, πάλι με γκολ από τον Ραντουκάνου και αποκλείστηκαν.
Η Σαουθάμπτον είχε παίξει την προηγούμενη χρονιά μάλιστα σον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, χάνοντας με 1-0 από την Αρσεναλ, αλλά έπαιξαν τελικά στην Ευρώπη. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί, ότι στα τελευταία 30 χρόνια, είναι η δεύτερη φορά για την Σαουθάμπτον, που θα παίξει στην Ευρώπη.
Εξαιρετική σεζόν
Δεδομένων των αναλογιών, η Σαουθάμπτον έκανε φέτος εξαιρετική σεζόν. Τι κι αν το καλοκαίρι πούλησε τον Λουκ Σο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι Λαλάνα, Λόβρεν και Λάμπερτ πήγαν στη Λίβερπουλ; Πολλοί θεωρούσαν ότι δεν θα τα καταφέρει, ότι θα παίξει για την παραμονή της, αλλά η χρονιά απέδειξε το αντίθετο. Με τον Ρόναλντ Κούμαν στο τιμόνι της, μετά από την αποχώρηση του Ποκετίνο για την Τότεναμ, ξεκίνησε αν μη τι άλλο εντυπωσιακά το Πρωτάθλημα.
Μπορεί να έχασε από τη Λίβερπουλ στην πρεμιέρα, αλλά στη συνέχεια έκανε εντυπωσιακό ντεμαράζ. Στα επόμενα 13 ματς, γνώρισε μόλις μία ήττα από την Τότεναμ, εκτός έδρας, ενώ έκανε «διπλό» και στο «Emirates» κόντρα στην Αρσεναλ (1-2).
Μάλιστα, κατέγραψε και πέντε σερί νίκες, γεγονός που της έδωσε το δικαίωμα να είναι κάποια στιγμή ακόμη και στην κορυφή της βαθμολογίας. Ακόμη και μετά από την Τότεναμ, την ήττα με 1-0, οι «άγιοι» επέστρεψαν δυναμικά και έκαναν άλλες πέντε σερί νίκες, αλλά και μία ισοπαλία για να έρθει στη συνέχεια η εντός έδρας ήττα από τη Σίτι (0-3).
Πρώτος σκόρερ ο Πελέ
Τελικά, η Σαουθάμπτον τερμάτισε στην 7η θέση της βαθμολογίας, με 60 βαθμούς, δυο λιγότερους από τη Λίβερπουλ και τέσσερις από την Τότεναμ, που ήταν στις δυο παραπάνω θέσεις. Κατέγραψε 18 νίκες, όσες και η Λίβερπουλ, με έξι ισοπαλίες και 14 ήττες. Τα γκολ της ήταν 54-33, δηλαδή με +21. Πρώτος σκόρερ των «αγίων» ήταν ο Γκρατσιάνο Πελέ. Ο Ιταλός φορ σημείωσε 12 γκολ, όντας δέκατος σκόρερ στην κατηγορία. Τον ακολούθησε ο Μανέ με δέκα γκολ. Μάλιστα, ο Σενεγαλέζος σημείωσε και το πιο γρήγορο χα τρικ στην ιστορία της PremierLeague. Άλλα πέντε τέρματα σημείωσε ο Λονγκ, ενώ πρόσθεσε τέσσερα και ο Τάντιτς.
Τους διέψευσε…
Οι αλλαγές, πάντως, το καλοκαίρι ήταν πολλές. Αρκετοί παίκτες έφυγαν και μάλιστα πρωτοκλασάτοι. Η Σαουθάμπτον ξεκίνησε τη χρονιά από άλλη αφετηρία. Ο Λουκ Σο είχε πάει στη Γιουνάιτεντ, οι Λαλάνα-Λόβρεν-Λάμπερτ πήγαν στην Λίβερπουλ, ο Τσέιμπερς στην Άρσεναλ και ο Οσβάλντο στην Ίντερ... Τα ταμεία της ομάδας γέμισαν, αλλά από προσθήκες δεν έγιναν πολλά πράγματα. Υπενθυμίζεται, ότι είχαν αποκτηθεί οι Τάντιτς (Τβέντε) και Γκρατσιάνο Πελέ (Φέγενορντ) από το ολλανδικό πρωτάθλημα. Επίσης, είχε δοθεί ένα σεβαστό ποσό για τον Φρέιζερ Φόρστερ, που άφησε την Σέλτικ για την Πρέμιερ Λιγκ, ενώ ως δανεικός είχε πάει και ο Σαφίρ Ταϊντέρ από την Ίντερ.
Παίκτες από «χρυσάφι»
Η Σαουθάμπτον είναι επίσης η ομάδα, από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που τα τελευταία τρία χρόνια, έχει κερδίσει τα περισσότερα χρήματα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, που προέρχονται από τα «σπλάχνα» της. Μάλιστα, το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Μελετών (CIES) προχώρησε σε ακόμη μία πρόσφατη έρευνα πάνω στο αγαπημένο του θέμα, που δεν είναι άλλο από τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες και την παραγωγή ποδοσφαιριστών. Αυτό που ερευνήθηκε είναι οι πωλήσεις παικτών που θεωρούνται γηγενείς, από τις ομάδες των κορυφαίων πέντε πρωταθλημάτων από τον Ιούλιο του 2012 και μετά.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως 1,072 δισ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία ομάδων για πώληση τέτοιου είδους παικτών. Να θυμίσουμε πως ο όρος «γηγενής» χρησιμοποιείται για ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτως εθνικότητας που από τα 15 έως τα 21 τους προπονούνται για τρία συνεχή χρόνια με μία ομάδα. Με πωλήσεις ύψους 90,2 εκατ. ευρώ, η Σαουθάμπτον φιγουράρει στην πρώτη θέση με τις ακριβότερες πωλήσεις. Οι «Άγιοι» παραχώρησαν μόλις τρείς γηγενείς ποδοσφαιριστές, τους Τσέιμπερς, Λαλάνα και Σο, αλλά καρπώθηκαν πολύ υψηλά αντίτιμα.
Ακαδημίες με όραμα
Το θέμα είναι βέβαια, πώς από τα «σπλάχνα» του συλλόγου έχουν βγει και στο παρελθόν πολύ μεγάλοι παίκτες. Δεν είναι ένας και δυο. Είναι πολλοί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι Άλαν Σίρερ, Μάθιου Λε Τισιέ, Μικ Τσάνον και Τέρι Πέιν. Ωστόσο, το θέμα ήταν η διάρκεια. Οπως είπε κάποια στιγμή και ο Λες Ριντ, στόχος του συλλόγου ήταν να μην είναι παίκτες, όπως ο Οξλέιντ Τσάμπερλεϊν «ένα ατύχημα, αλλά να βγαίνουν δύο κάθε χρόνο και στη συνέχεια τρεις».
Το προπονητικό κέντρο
Γι' αυτό και επενδύθηκαν πρόσφατα 15 εκ. λίρες για την αναμόρφωση του Στέιπλγουντ. Επιπλέον, οι εν λόγω εγκαταστάσεις στοιχίζουν στη Σαουθάμπτον περισσότερα από 2 εκ. λίρες τον χρόνο, αλλά αυτό το ποσό βγαίνει από τις πωλήσεις των παικτών. Πόσοι είναι εκείνοι που έκαναν τα πρώτα τους βήματα τα τελευταία χρόνια στη Σαουθάμπτον και στη συνέχεια η καριέρα τους εκτοξεύτηκε; Ουκ ολίγοι...
Ερχονται κι άλλοι
Το σίγουρο είναι πώς στα επόμενα χρόνια, πρόκειται να απασχολήσουν κι άλλοι παίκτες της Σαουθάμπτον. Θέλετε κάτι πρόσφατο; Στην Αγγλία, λέγεται, ότι το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Τζέιμς Γουόρντ-Πράουζ. Ο 19χρονος βρίσκεται στη Σαουθάμπτον από οκτώ χρόνων. Ήταν μέλος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Αγγλίας και φημίζεται για τα εκπληκτικά του στημένα και τις ώρες που προπονείται πάνω σε αυτά.
Η νέα φανέλα
Στο μεταξύ, οι «άγιοι» δημοσίευσαν προ λίγων ημερών και τη νέα τους φανέλα για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Η αλήθεια είναι πως οι διαφορές με αυτή, που βλέπαμε φέτος στα παιχνίδια της, είναι απειροελάχιστες... Στο κλασσικό στιλ με τις ρίγες, «ερυθρόλευκη» και με εταιρεία ένδυσης την «Adidas», οι «άγιοι» είναι πλέον έτοιμοι (από... στυλιστική άποψη) για τον τρίτο προκριματικό της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, στις 30/7.