Αντίστροφη μέτρηση για τα ελληνικά F-35: Πότε υπογράφεται η σύμβαση για τα έργα υποδομής στην Ανδραβίδα

Αντίστροφη μέτρηση για τα ελληνικά F-35: Πότε υπογράφεται η σύμβαση για τα έργα υποδομής στην Ανδραβίδα

Σε κρίσιμο στάδιο περνά ο σχεδιασμός για την υποδοχή των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 από την Πολεμική Αεροπορία, με την Ανδραβίδα να προορίζεται για την εγκατάσταση της νέας ελληνικής Μοίρας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η σύμβαση για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του 2027.

Την εξέλιξη γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη. Η δημιουργία των ειδικών εγκαταστάσεων αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα για την προετοιμασία της Πολεμικής Αεροπορίας ενόψει της ένταξης των νέων μαχητικών στο οπλοστάσιό της.

Οι νέες υποδομές στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Ο σχεδιασμός για την κατασκευή των εγκαταστάσεων προχωρά σε συνεργασία με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, καθώς το πρόγραμμα των F-35 απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές προδιαγραφές και αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, έχει ήδη καταγραφεί θετική ανταπόκριση από οικονομικούς φορείς που ενημερώθηκαν για τις βασικές τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις του έργου. Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει τόσο τη μελέτη όσο και την κατασκευή του συνόλου των απαραίτητων υποδομών.

Τα αναλυτικά χρονοδιαγράμματα και τα επιμέρους στάδια υλοποίησης, πάντως, παραμένουν διαβαθμισμένα, λόγω της φύσης και των απαιτήσεων του εξοπλιστικού προγράμματος.

Εθνικοί πόροι για τη χρηματοδότηση των έργων

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τεχνικοί, διοικητικοί ή χρηματοδοτικοί κίνδυνοι που να απειλούν την ολοκλήρωση των έργων.

Η χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους, χωρίς να προβλέπονται συγκεκριμένα ανταποδοτικά έργα για την περιοχή.

Παράλληλα, η λειτουργία της νέας Μοίρας F-35 εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα στην Ανδραβίδα και την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, δημιουργώντας νέες ανάγκες και ευκαιρίες γύρω από τη λειτουργία της αεροπορικής βάσης.