Ζοζέ Μουρίνιο, τα δάκρυα ενός προπονητή που λατρεύουμε να μισούμε

Παναγιώτα Χαλκιά17 Μαΐου 2022

Είναι ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές της εποχής μας και έχει μια αξιοζήλευτη λίστα με επιτεύγματα και ρεκόρ. Είναι αλαζόνας, εριστικός, ανεπιθύμητος για τους διαιτητές και μερικές φορές και για τους ίδιους του τους παίκτες. Ταυτόχρονα, όμως, έχει χιούμορ, δίνει γοητεία και γνωρίζει πως να «διασκεδάζει» την κερκίδα. Είτε τον αγαπάς, είτε τον μισείς.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Ζοσέ Μουρίνιο. Μετά την πρόκριση της Ρόμα στον τελικό του Europa Conference League έκανε κάτι, στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει. Αυτή τη φορά δεν κλώτσησε μπουκάλια, δεν έβαλε τις φωνές, δεν χτυπιόταν στον πάγκο, απλά λύγισε. Τα μάτια του πλημμύρισαν με δάκρυα και μας αποκάλυψε και μια ευαίσθητη πτυχή του χαρακτήρα του.

Οι 365 μέρες στη Ρόμα

Ο Πορτογάλος τεχνικός μετρά έναν χρόνο στον πάγκο της Ρόμα και έχει χαρίσει καλές και άσχημες στιγμές στους φιλάθλους της.

Το πρώτο σοκ ήταν το τιτίβισμα των Ιταλών για την πρόσληψη του. Κάτι που ενθουσίασε τον κόσμο που φρόντισε να του δείξει την αγάπη του και τις υψηλές του προσδοκίες στις 2 Ιουλίου όταν και έφτασε στην Ιταλία. Έγινε δεκτός από χιλιάδες οπαδούς στο αεροδρόμιο και στο προπονητικό κέντρο και εκείνος δε δίστασε να τους χαιρετήσει.

Μόλις την πρώτη του εβδομάδα είδε τον εαυτό του να κοσμεί έναν τοίχο στην περιοχή Testaccio. Κάποιος δημιούργησε ένα γκράφιτι που τον απεικόνιζε να οδηγεί μια βέσπα και εκείνος φρόντισε να δώσει ζωή στη ζωγραφιά.

Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος στις τάξεις των οπαδών και οι συζητήσεις άρχισαν να πυκνώνουν. Ο Μουρίνιο έκλεισε τα αυτιά του, όπως συνήθως, και άρχισε να δουλεύει. Μπήκε με όρεξη, πείσμα, επιμονή και προσμονή ενός παιδιού για να δημιουργήσει μια ομάδα που θα υπακούει στα δικά του θέλω και θα αρέσει στην εξέδρα.

Αγώνας – ορόσημο

Πριν καλά καλά συμπληρώσει τρεις μήνες ήρθε μια ιδιαίτερη στιγμή για εκείνον. Στις 12 Σεπτεμβρίου στον αγώνα κόντρα στη Σασουόλο συμπλήρωσε 1000 παιχνίδια. Ίδρωσε για να πάρει τη νίκη αλλά στο 91ο λεπτό ο Στέφαν Ελ Σαράουι του έδωσε λόγο να χαμογελάσει.

Έκανε δώρο στον Μισόρι

Στο παιχνίδι της Ρόμα με τη Ζόρια για τους ομίλους του Europa Conference League στις 25 του Νοέμβρη, έδωσε την ευκαιρία στον 17χρονο Φίλιππο Μισόρι να κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Ήταν, πραγματικά, μια αξέχαστη στιγμή για το νεαρό άσο και ο Πορτογάλος φρόντισε να τη θυμάται πάντα, αφού στο τέλος της αναμέτρησης του παρέδωσε την μπάλα του αγώνα.


Νίκη στο ντέρμπι

«Κόκκινη» βάφτηκε η αιώνια πόλη. Η Ρόμα έκανε ένα εξαιρετικό ημίχρονο και κατάφερε να πετύχει τρία γκολ. Δύο σημείωσε ο Τάμι Έιμπραχαμ και ένα ο Λορέντζο Πελεγκρίνι.

Μάθημααπό τη Νορβηγία

Είναι ένα παιχνίδι που οι παίκτες και οι φίλαθλοι θα ήθελαν να σβήσουν από τη μνήμη τους και που έδωσε ένα καλό μάθημα στον Μουρίνιο. Μια από τις πιο ταπεινωτικές ήττες στην ιστορία της υπέστη η Ρόμα στο ταξίδι της στη Νορβηγία για την τρίτη αγωνιστική του τρίτου ομίλου του Europa Conference League.

Οι Μπόντο Γκλιμτ επικράτησε με 6-1! Ο Μπόθεϊμ έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους μόλις στο όγδοο λεπτό και λίγο αργότερα, ο Μπεργκ έκανε το 2-0. Ο Μπόθεϊμ βρήκε ξανά δίχτυα και στο δεύτερο ημίχρονο και μέσα σε εννέα (!) λεπτά μπήκαν άλλα τρία γκολ, δύο από τον Σολμπάκεν ένα από τον Πελεγκρίνο. Η Ρόμα είχε μειώσει σε 2-1 με τον Κάρλες Πέρεθ.

Τελικός με ρεκόρ

Χάρη σε μια κεφαλιά του Έιμπραχάν στο 11ο λεπτό η Ρόμα κατάφερε να κερδίσει τη Λέστερ στο Ολίμπικο και σε συνδυασμό με το 1-1 της Αγγλίας, πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Conference League. Εκεί, θα βρει την Φέγενορντ.

Η πρόκριση αυτή έφερε και ένα νέο ρεκόρ για τον Πορτογάλο καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής που θα βρεθεί σε τελικό τριών διασυλλογικών διοργανώσεων με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Πόρτο, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρόμα).

Με θητεία σε Μπενφίκα, Πόρτο, Ίντερ, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και τώρα Ρόμα είναι ένας από τους πιο διάσημους προπονητές. Έχει κερδίσει οχτώ πρωταθλήματα, δύο Champions League αλλά η πρώτη σκέψη όταν ακούς το όνομα του είναι ο… χαρακτήρας του. Οι αμφιλεγόμενες ατάκες και οι στιγμές του.

Champions League με Πόρτο, τρεμπλ με την Ίντερ

To 2004 οδήγησε την Πόρτο στον τελικό του Champions League. Εκεί, αντίπαλος της ήταν η Μονακό, την οποία κατάφερε να κερδίσει με 3-0 και να πανηγυρίσει το δεύτερο τρόπαιό της στον θεσμό.

Το 2007 μετά από μια σειρά διαφωνιών με τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, αποφάσισε να αφήσει την Αγγλία και να μεταβεί στην Ιταλία. Κατά την παρουσίαση του από την Ίντερ, ο Μουρίνιο ήταν ξανά αλαζονικός και ισχυρίστηκε ότι χρειάστηκε μόλις τρεις εβδομάδες για να μάθει ιταλικά.

Στη δεύτερη του χρονιά, οι Ιταλοί πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Serie A, το Coppa Italia και την κατάκτηση του Champions League και έγιναν η πρώτη ιταλική ομάδα που έκανε το τρεμπλ.

Η κόντρα με Πογκμπά και Καρνέιρο

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήρθε σε σύγκρουση με τον Πολ Πογκμπά. Οι σχέσεις των δύο ανδρών επιδεινώθηκαν σιγά σιγά και μάλιστα, ήρθαν σε αντιπαράθεση στο προπονητικό κέντρο. Αιτία ήταν μια ιστορία που είχε δημοσιεύσει στο Instagram o Γάλλος μετά την ήττα από την Ντέρμπι Κάουντι. Η διαμάχη είχε ως αποτέλεσμα ο Πογκμπά να χάσει τη θέση του ως αρχηγός.

Η επιστροφή του Μουρίνιο στο Στάμφορντ Μπριζ το 2015 άρχισε με προβλήματα. Στο πρώτο παιχνίδι της αγωνιστικής περιόδου, ο Αζάρ τραυματίστηκε και ο διαιτητής κάλεσε το ιατρικό επιτελείο να μπει. Ο Πορτογάλος θεώρησε ότι ο παίκτης δεν έχει κάτι σοβαρό και έβαλε τις φωνές στη γιατρό της ομάδας, Εύα Καρνέιρο, που μπήκε στο χορτάρι για να τον βοηθήσει. Η κόντρα τους κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα για τις επόμενες εβδομάδες και ήταν και μια από τις αιτίες που ολοκληρώθηκε άδοξα μόλις μετά από τέσσερις μήνες η συνεργασία των δύο πλευρών.

Το καλάθι των απλύτων και η κόντρα με Βενγκέρ

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Τσέλσι ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με το Αρσέν Βενγκέρ. Η λεκτική τους διαμάχη προκαλούσε το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο Πορτογάλος έριχνε λάδι στη φωτιά και, μάλιστα, σε μια συνέντευξη, τον είχε χαρακτηρίσει «ειδικό στην αποτυχία», υποστηρίζοντας ότι αν είχε μείνει οκτώ χρόνια χωρίς τρόπαιο όπως ακριβώς είχε ο εκείνος, θα «έφευγε και δεν θα επέστρεφε».

Το 2005 είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών από την UEFA για τις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα σχετικά με τη διαιτησία. Για να μπορέσει να βρεθεί κοντά στους παίκτες του κρύφτηκε μέσα σε ένα καλάθι με άπλυτα και έτσι, δεν έγινε αντιληπτός στον έλεγχο. Έφτασε στα αποδυτήρια επτά ώρες πριν από την έναρξη για να μιλήσει στους παίκτες του και έπειτα, κρύφτηκε. Η απόδρασή του από το γήπεδο αποδείχθηκε αντάξια μιας χολιγουντιανής παραγωγής.

Ήξερες ότι…

1) Ο Μουρίνιο το 2004 απέρριψε πρόταση να γίνει βοηθός του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον στη Νιούκαστλ. «Εφόσον ο Μπόμπι υποψιαζόταν ότι δεν θα το δεχόμουν, μου είπε ότι θα ήταν μόνο για ένα χρόν και ότι στο τέλος εκείνης της περιόδου θα γινόμουν πρώτος προπονητής. Δεν δέχτηκα την προσφορά του, γνωρίζοντας αργά ή γρήγορα, θα ερχόταν η ώρα μου»

2) Στα τέλη του 2011, ανακηρύχθηκε «Rockstar of the Year» από την ισπανική έκδοση του περιοδικού Rolling Stone και εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της έκδοσής του Δεκεμβρίου.

3) Προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «Jose Mourinho - Made in Portugal: The Official Biography» του Πορτογάλου δημοσιογράφου Louis Lourenco.

4) Μιλάει έξι γλώσσες: πορτογαλικά, αγγλικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά και γαλλικά.

5) Η μητέρα του, Μαρία Τζούλια, τον έγραψε σε μια σχολή επιχειρήσεων όταν ήταν 23. Τα παράτησε μετά από μια ημέρα.

6) Το 2009, έλαβε διδακτορικό από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας για τα επιτεύγματά του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο 20 χρόνια νωρίτερα με πτυχίο φυσικής αγωγής και αθλητισμού. Το διδακτορικό είναι ένα από τα 30 ατομικά βραβεία που κέρδισε ο Μουρίνιο στην καριέρα του ως προπονητής σε όλη την Ευρώπη.

7) Το 2007 είχε μπλεξίματα με τις αρχές λόγω του σκύλου του. Η αστυνομία ήθελε να βάλει τον σκύλο σε καραντίνα επειδή θεώρησε ότι μεταφέρθηκε από το εξωτερικό χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια. Φυσικά, ο Μουρίνιο δεν δέχθηκε τον περιορισμό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.