Ζοσέ Μποτό: Τα σπουδαία μεταγραφικά deals, τα 712.000.000 ευρώ που... έφερε στην Μπενφίκα και ο Ζίβκοβιτς

Metrosport Team20 Δεκεμβρίου 2021

Όπως σας ενημέρωσε από πριν το metrosport.gr, ο Ζοσέ Μποτό είναι ο εκλεκτός του ΠΑΟΚ για τη θέση του τεχνικού διευθυντή και μάλιστα πιάνει άμεσα δουλειά στον Δικέφαλο.

Ο Πορτογάλος, μπορεί να δεσμεύεται με συμβόλαιο με την Σαχτάρ Ντόνετσκ, ωστόσο αναμένεται να το σπάσει προκειμένου να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και να εργαστεί στον ΠΑΟΚ.

Ποιος είναι ο Ζοσέ Μποτό

Γεννημένος στην Λούρες της Πορτογαλίας, ο 55χρονος ξεκίνησε την καριέρα του το 1996 από την τοπική ομάδα, ως προπονητής. Έναν χρόνο αργότερα, προσλήφθηκε από την Σακαβανένσε, ξανά ως προπονητής ενώ το 2002 περνάει από το τεχνικό τιμ της Μπενφίκα, ως βοηθός. Εκεί θα κάτσει 2 χρόνια και το 2004 επιστρέφει στην Σακαβανένσε.

Το 2007, μέλλει να είναι η χρονιά που αλλάζει τελείως την καριέρα του Πορτογάλου. Προσλαμβάνεται από την Μπενφίκα, αλλά αυτή τη φορά με χρέη σκάουτερ. Κάθεται 3 χρόνια στη θέση αυτή και το 2010, με την Μπενφίκα να έχει μείνει πλήρως ευχαριστημένη, τον προάγει σε αρχισκάουτερ. 

Στους «αετούς» κάθεται ως το 2018, ενδεικτικό της εξαιρετικής του δουλειάς, καθώς παρέμεινε στη Λισαβώνα για 11 (!) χρόνια και το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν προσλήφθηκε από την Σαχτάρ, στην οποία βρίσκεται μέχρι και σήμερα.



Ένας καλά δικτυωμένος σκάουτερ

Ο Μποτό, βρίσκεται στον χώρο του ποδοσφαίρου από το 2007, μετρώντας δεκάδες επιτυχίες στον τομέα της επιλογής ποδοσφαιριστών. Κατά τη δική του θητεία ως αρχισκάουτερ στην Μπενφίκα, ο σύλλογος της Λισαβόνας «αλίευσε» αρκετούς καλούς ποδοσφαιριστές, είτε εγνωσμένης αξίας, είτε κρυφά... «ταλέντα» τα οποία εντοπίστηκαν από το τμήμα σκάουτινγκ.

Όπως είναι λογικό, είναι εξαιρετικά δικτυωμένος σε αρκετές αγορές και μια από αυτές που γνωρίζει καλά, είναι η τεράστια αγορά της Βραζιλίας, καθώς τόσο η Μπενφίκα, όσο και η Σαχτάρ, «δουλεύουν» αρκετά με την εν λόγω χώρα.

Εκτός από τη Βραζιλία, ο Μποτό έχει αρκετά καλές επαφές στην Αργεντινή, από την οποία η Μπενφίκα αγόραζε αρκετά συχνά ποδοσφαιριστές, αλλά και από την ισπανική αγορά, με κορυφαία... «ληστεία» του Μποτό, η απόκτηση του Γκριμάλδο από την Μπαρτσελόνα Β', ο οποίος πλέον είναι ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ στην Ευρώπη.


Το έντονο ενδιαφέρον της Έβερτον 

Λίγο καιρό αφ' ότου προσλήφθηκε από την Σαχτάρ, η Έβερτον του χτύπησε την πόρτα για μια πιθανή συνεργασία.

Τα «ζαχαρωτά», έχοντας δει τα πεπραγμένα του στην Πορτογαλία με την Μπενφίκα, αποφάσισαν να κυνηγήσουν την περίπτωσή του, χωρίς αποτέλεσμα ωστόσο, καθώς ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει στην Σαχτάρ, ρίχνοντας «άκυρο» στην Premier League.

Οι «επιτυχίες» του Μποτό

Όπως προαναφέραμε, ο Ζοσέ Μποτό διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος σκάουτ στην Σαχτάρ με απόλυτη επιτυχία, καθώς κατάφερε να στελεχώσει αγωνιστικά την ομάδα με top class ποδοσφαιριστές.

Ενδεικτικά είναι τα ονόματα που ακολουθούν, τα οποία απέκτησε η Μπενφίκα στα χρόνια που ο Μποτό θήτευσε στην ομάδα:

Ρομπέρτο (Από Ατλέτικο Μαδρίτης)
Νικολάς Γκαϊτάν (Από Μπόκα Τζούνιορς)
Άξελ Βίτσελ (Από Σταντάρ Λιέγης)
Εζεκιέλ Γκαράι (Από Ρεάλ Μαδρίτης)
Νεμάνια Μάτιτς (Από Τσέλσι)
Αντρέ Αλμέιδα (Από Λέιρα)
Όλα Τζον (Από Τβέντε)
Εντουάρντο Τοτό Σάλβιο (Από Ατλέτικο Μαδρίτης)
Βίκτορ Λίντελεφ (Από Βαστεράς)
Αντρέ Γκόμες (Από ακαδημίες)
Πίτσι (Από Ατλέτικο Μαδρίτης)
Λαζάρ Μάρκοβιτς (Από Παρτιζάν)
Ταλίσκα (Από Μπαχία)
Ελισέου (Από Μάλαγα)
Ραούλ Χιμένεθ (Από Ατλέτικο Μαδρίτης)
Αλεχάντρο Γκριμάλντο (Από Μπαρτσελόνα)
Ρενάτο Σάντσες (Από ακαδημίες)
Νέλσον Σεμέδο (Από ακαδημίες)
Ράφα Σίλβα (Από Μπράγκα)
Φράνκο Κέρβι (Από Ροσάριο)
Αντρέ Καρίγιο (Από Σπόρτινγκ)
Ρουμπέν Ντίας (Από ακαδημίες)

Ενώ και στην Σαχτάρ πραγματοποίησε πετυχημένες μεταγραφές:

Τετέ (Από Γκρέμιο)
Φερνάντο (Από Παλμέιρας)
Πεδρίνιο (Από Μπενφίκα)
Μαρλόν (Από Σασουόλο)
Λασίνα Τραορέ (Από Άγιαξ)

Τρομακτικά έσοδα

Από την παραμονή του στην Μπενφίκα, η ομάδα της Λισαβόνας μονάχα από τις πωλήσεις παικτών, κατάφερε να βάλει στα ταμεία της το εξωφρενικό ποσό των 712.000.000 ευρώ, με πολύ μεγάλα deal να πραγματοποιούνται, από παίκτες που έφερε ο Μποτό στον σύλλογο.


Η άφιξη Ζίβκοβιτς

To 2016, ο Άντρια Ζίβκοβιτς μετακομίζει από το Βελιγράδι στη Λισαβόνα. Η Μπενφίκα έδωσε μάχη για να αποκτήσει τον Σέρβο μεσοεπιθετικό από την Παρτιζάν, τον οποίο ωστόσο κατάφερε να πάρει, έπειτα και από το απαραίτητο scout των ανθρώπων της ομάδας.

Παρόλα αυτά, ο Σέρβος λίγα χρόνια μετά αποχώρησε από την Μπενφίκα με προορισμό τον ΠΑΟΚ, εκεί όπου θα ξανά βρεθεί με τον άνθρωπο που ουσιαστικά τον έφερε στη Λισαβόνα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.