Ζλάταν, δεν λείπουν οι μαχητές σε έναν «πόλεμο χωρίς πυροβολισμούς»

Παναγιώτα Χαλκιά28 Φεβρουαρίου 2021

Σε αντιπαράθεση ήρθαν Λεμπρόν Τζέιμς και Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς με πολιτικό φόντο. Ο «Βασιλιάς» είναι γνωστός για το ενδιαφέρον που δείχνει για τον κοινωνικό και πολιτικό βίο και δε διστάζει να πάρει θέση για τα ζητήματα που ταλανίζουν τις ΗΠΑ. Κάτι που βρίσκει αντίθετο τον Σουηδό επιθετικό, ο οποίος θεωρεί ότι οι αθλητές πρέπει να παίζουν και όχι να περπατούν με… πολιτικά παπούτσια.

«Ό,τι κάνει είναι εκπληκτικό, αλλά δεν μου αρέσει άνθρωποι με συγκεκριμένο στάτους να μιλούν για πολιτικά. Κάνε ό,τι είσαι καλός. Παίζω ποδόσφαιρο, επειδή είμαι ο καλύτερος σε αυτό. Αν ήμουν πολιτικός θα μιλούσα για πολιτικά. Είναι το πρώτο λάθος που κάνουν οι διάσημοι. Νομίζω είναι καλύτερο να μείνεις μακριά από αυτά τα θέματα και να παραμείνεις σε αυτά που είσαι καλός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Λεμπρόν, όπως και αρκετοί άλλοι αθλητές, δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή και έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στα κοινά, να εκφράζουν τη γνώμη τους και να προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες. Μάλιστα, στις πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ ο «Βασιλιάς» μετά από έρευνα που διεξήχθη θεωρήθηκε ένας από εκείνους που έχουν κάνει τα περισσότερα για να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τον πληθυσμό για το πόσο σημαντική είναι η ψήφος.

Ντόναλντ Τραμπ: Ή τον συμπαθείς ή όχι


Η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο βρήκε υποστηρικτές και αντιπάλους. Μια μεγάλη μερίδα νυν και πρώην αθλητών του ΝΒΑ τάχθηκε εναντίον του για τις πολιτικές που ακολουθούσε σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών και το ρατσισμό.

Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους σέντερ όλων των εποχών. Καλλιεργημένος και με γνώσεις πάνω σε τέχνη, ιστορία, πόλεμο, φιλοσοφία, μουσική και πολιτική δε δίστασε να εκφράσει την αμφιβολία του για τον τρόπο που κινείται ο Ντόναλντ Τραμπ παρομοιάζοντας τον μάλιστα με την ομάδα του ISIS και με »The Beast» που αναφέρεται στις βιβλικές γραφές. Αντίθετα, στο πλευρό του Τραμπ τέθηκαν μέλη των πολεμικών τεχνών όπως για παράδειγμα ο Τίτο Ορτίθ.

Τον περασμένο Μάιο οι δρόμοι των ΗΠΑ γέμισαν με ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν για τον απάνθρωπο τρόπο που άφησε την τελευταία του πνοή ο Τζορτζ Φλόιντ. Οι παίκτες του ΝΒΑ πρωταγωνίστησαν και εκτός παρκέ αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατέβηκαν στην πορεία διεκδικώντας ίσα δικαιώματα για τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος τους. Μάλιστα, οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο αποφάσισαν να μην κατέβουν σε αγώνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εναντιώθηκαν στον Ερντογάν



Χακάν Σουκούρ και Ενές Καντέρ αποφάσισαν να εναντιωθούν στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω των πολιτικών που ακολουθεί. Η πράξη τους είχε ρίσκο και οι συνέπειες ήταν άσχημες και για τους δύο. Ζουν μακριά από την πατρίδα, την οικογένεια και τους φίλους τους. Μαθαίνουν νέα τους μέσω της τεχνολογίας. Δεν μπορούν να πλησιάσουν στην Τουρκία αλλά βαθιά μέσα τους πιστεύουν ότι το σκοτάδι θα πάψει να υπάρχει και εκείνοι θα τσεκάρουν το εισιτήριο για την χώρα τους, που τόσο πολύ αγαπούν. Ο Σουκούρ βρίσκεται στην Καλιφόρνια και έχει το δικό του μαγαζί με κεφτεδάκια και ο Καντέρ αγωνίζεται στο ΝΒΑ και δε χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν «είναι δικτάτορας».

Ντι Κάνιο: Τον μισείς και τον λατρεύεις



Γεννήθηκε σε μια Ιταλία διχασμένη και με ανοιχτές πληγές από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που έγινε πρόσφορο έδαφος για να γεννηθεί ο φασισμός. Οι συγκρούσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο καθ΄όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60. Ο βομβαρδισμός της Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου από ακροδεξιούς ήταν ένα από τα αποτελέσματα των διαπληκτισμών και έκοψε το νήμα της ζωής σε 16 ανθρώπους ενώ έστειλε στο νοσοκομείο περισσότερους από 80.

Το 1974 η Λάτσιο κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Ο Πάολο ήταν μόλις έξι χρονών. 11 χρόνια αργότερα θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα. Η καριέρα του πολυτάραχη. Ξεχώρισε για την τεχνική και τον οξύθυμο χαρακτήρα του. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που τράβηξαν τα βλέμματα πάνω του με αρνητικό τρόπο. Το 1998 αγωνιζόταν στην Σέφιλντ όταν ανέτρεψε τον διαιτητή, Πολ Όλκοκ, που του έδειξε κόκκινη κάρτα. Τιμωρήθηκε για 11 αγώνες και πρόστιμο 15.000.

Αφήνει την Αγγλία για να επιστρέψει στην ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, τη Λάτσιο. Σε ένα ντέρμπι με αντίπαλο τη Ρόμα χαιρετά φασιστικά το κοινό. Επαναλαμβάνει τη χειρονομία και στο ματς κόντρα στη Λιβόρνο, γνωστή για την αριστερή πολιτική της ιδεολογία και σε εκείνο με τη Γιουβέντους. Η πράξη του τιμωρείται με πρόστιμο 10.000 και ποινή αποκλεισμού από έναν αγώνα. Στο χέρι του κάνει τατουάζ με τα αρχικά DVX, που παραπέμπει στον Ντούτσε ενώ δε διστάζει να παραδεχθεί ότι είναι φασίστας. «Είμαι φασίστας, αλλά όχι ρατσιστής. Κάνω τον ρωμαϊκό χαιρετισμό για να χαιρετίσω τους κολλητούς μου και αυτούς που μοιράζονται τις ιδέες μου. Το τεντωμένο αυτό χέρι δεν αποτελεί προτροπή για βία ή για φυλετικό μίσος».

Κοινωνικές ανησυχίες



Ο Ρομάριο υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές της Βραζιλίας. Μετά το τέλος της καριέρας του αποφάσισε να φορέσει κοστούμι και γραβάτα. Είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. «Η αλήθεια είναι πως όταν σταμάτησα να παίζω η πολιτική δεν πέρασε καν από το μυαλό μου. Οχτώ χρόνια αργότερα η κόρη μου γεννήθηκε με σύνδρομο Ντάουν. Άρχισα να περνώ χρόνο με οικογένειες που αντιμετωπίζουν κάτι ανάλογο. Και συνειδητοποίησα πως δεν έχουν κανέναν να τους εκπροσωπεί στην πολιτική, οπότε αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και ο Χαβιέ Ζανέτι. Μετά το τέλος της καριέρας του έγινε πρέσβης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο πρόγραμμα SOS για τα παιδικά χωρία στην Αργεντινή και μάλιστα του απονεμήθηκε και βραβείο από τους κατοίκους του Μιλάνου για το έργο του. Επιπλέον, είναι υποστηρικτής των επαναστατών Zapatista του Μεξικού και είχε πείσει την Ίντερ να τους δώσει χρήματα.

Ο Τζορτζ Γουεά ανέλαβε την προεδρία της Λιβερίας. Τρέχει ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη στέγαση χαμηλού κόστους, την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και την καλύτερη εκπαίδευση στις αγροτικής περιοχές της χώρας του.

Γεννημένος στο νησί της Καραϊβικής, ο Λιλιάν Τουράμ είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των εθνοτικών ομάδων και μάχεται ενάντια στον ρατσισμό. Το 2005 αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Νικολάς Σαρκοζί σημειώνοντας ότι δεν έχει ζήσει ποτέ σε κτήμα και για αυτό θεωρεί ότι είναι «σκουπίδια». Ένα χρόνο αργότερα μίσθωσε λεωφορεία για να μεταφέρει 70 άστεγους μετανάστες που εκδιώχθηκαν από το Παρίσι στο παιχνίδι της Γαλλίας με την Ιταλία.

Έγινε φίλος με τον Φιντέλ Κάστρο ο Μαραντόνα



Ο Ντιέγκο Μαραντόνα υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της αριστεράς και είχε καλλιεργήσει φιλία με τον Φιντέλ Κάστρο ενώ βρέθηκε στο πλευρό και του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Το 2005 συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, στη Αργεντινή και φορούσε μπλουζάκι με το μήνυμα «STOP BUSH». τον περιέγραψε ως «σκουπίδι» και λίγο αργότερα δήλωσε στην τηλεόραση: «Μισώ όλα όσα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μισώ με όλη μου τη δύναμη».

Οι αθλητές είναι και άνθρωποι που έχουν προβληματισμούς για τη ζωή. Δεν είναι δυνατόν όλη τους η ζωή να στρέφεται γύρω από μια μπάλα. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.