Ζημιά στην αρχή; Απαγορεύεται. Ερχεται μια… μουντιαλική σεζόν

Στέλιος Γρηγοριάδης20 Ιουλίου 2022

Η σεζόν αρχίζει για τον ΠΑΟΚ αύριο με το πρώτο ματς κόντρα στη Λέφσκι, στη Σόφια. Η ομάδα έχει κάνει focus σ’ αυτό και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει, με μια νίκη, την πρόκριση στον επόμενο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ, μετατρέποντας σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς. Κι αν τυχόν κάτι πάει στραβά, να πάρει το εισιτήριο στην Τούμπα.

Αυτή είναι η πολύ σημαντική, αλλά μικρή εικόνα, μπροστά στη μεγάλη της εντελώς διαφορετικής από τις συνηθισμένες φετινής αγωνιστικής… μουντιαλικής περιόδου. Γιατί οι χειμωνιάτικοι τελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου δημιουργούν μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία θα κληθούν να διαχειριστούν ο Λουτσέσκου και οι παίκτες πλέοντας σε αχαρτογράφητα νερά.

Πρώτα-πρώτα, μέσα σε δώδεκα εβδομάδες, από τις 20 Αυγούστου έως τις 13 Νοεμβρίου, θα έχει παίξει και τους 13 αγώνες του πρώτου γύρου του Πρωταθλήματος. Κι ύστερα, αν έχει περάσει σε όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ, θα έχει παίξει άλλα 12 ματς. Σύνολο, 25. Δύο την εβδομάδα, συν ένα. Σίγουρα ένα πολύ “φορτωμένο” ξεκίνημα, ιδιαίτερα δε για μια ομάδα με την ιδιαιτερότητα του φετινού ΠΑΟΚ, που έχει εντάξει στο ρόστερ του πολλούς καινούργιους παίκτες, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι πιτσιρικάδες.

Και, μετά τη δύσκολη αρχή, θα έρθει το “κενό του Κατάρ”. 40-45 μέρες αγωνιστικής απραξίας. Συν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα πάμε σε περισσότερες από 50. Αρα, μια ακόμη προετοιμασία για τη συνέχεια της ιδιόμορφης αυτής σεζόν. 

Σίγουρα πολύ χρήσιμη για τον ΠΑΟΚ, που “ανοικοδομείται” εκ βάθρων, ώστε να του δοθεί επιπλέον χρονικό περιθώριο να “δουλευτεί” καλά και να κάνει και τις διορθωτικές κινήσεις του στις μεταγραφές του Ιανουαρίου, αλλά εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι έως τότε, έως τα μέσα Νοεμβρίου δηλαδή, είναι υποχρεωμένος να έχει θεμελιώσει τις προυποθέσεις για την επίτευξη των δύο από τους τρεις φετινούς στόχους του. 

Να έχει περάσει σε όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ και, μάλιστα, να έχει πάρει και την πρόκριση για την επόμενη φάση, αλλά και να βρίσκεται στην κορυφή ή πολύ κοντά στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος με τη λήξη του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου.

Εννοείται ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο στον ΠΑΟΚ, αλλά και σε όλες τις ευρωπαικές ομάδες. Ολες θα διαχειριστούν αυτή την καινοφανή πραγματικότητα, τόσο στις ευρωπαικές διοργανώσεις, όσο και στα Πρωταθλήματά τους. Ιδιος θα είναι για όλες ο βαθμός δυσκολίας. 

Αλλά αυτό είναι ένα πρόσθετο στοιχείο στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Οποιες ανακαλύψουν την πυξίδα για να διασχίσουν ανώδυνα τα αχαρτογράφητα νερά, θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Θα έχουν προχωρήσει στην Ευρώπη, βάζοντας τις βάσεις για μια εξίσου καλή συνέχεια και θα έχουν κατοχυρώσει βάσιμες ελπίδες για την επίτευξη του στόχου τους στο Πρωτάθλημα.

Αλλά, είπαμε. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και η αρχή “γράφει” Λέφσκι Σόφιας. Γι’ αυτό ο Λουτσέσκου μιλάει στους παίκτες του για τα ματς με τους Βούλγαρους, λες και πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη Ρεάλ. Καλά κάνει. Ξέρει ότι μια… ζημιά στο ξεκίνημα της σεζόν μπορεί να προκαλέσει πολλές βλάβες, όπως ξέρει και ότι όλοι οι νεαροί, αλλά και οι πιο έμπειροι που αποκτήθηκαν, πρέπει να νιώσουν σε ποια ομάδα ήρθαν, ποιες είναι οι φιλοδοξίες της και ποιες είναι οι απαιτήσεις του κόσμου της. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι τους δεν διεκδίκησαν ποτέ σημαντικές ευρωπαικές προκρίσεις, ούτε κατάκτηση τίτλων σε Πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας στη χώρα που έπαιζαν μέχρι τώρα ποδόσφαιρο. Είναι κι αυτό μια πολύ-πολύ σημαντική λεπτομέρεια…

ΥΓ. Είναι τρομερά δύσκολη η δουλειά που (πρέπει να) κάνει αυτή την περίοδο ο Λουτσέσκου. Από τη μία πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει αξιόμαχο ομοιογενές σύνολο με τα πολλά ετερόκλητα στοιχεία που προστέθηκαν στο παζλ του ρόστερ της κι από την άλλη προσπαθεί να κάνει συνείδηση των νεοφερμένων ότι ανήκουν πλέον σε μια ομάδα, η οποία είναι “καταδικασμένη” να πρωταγωνιστεί μονίμως στο ποδόσφαιρο της χώρας και να εντυπωσιάζει με την πορεία της στην Ευρώπη. Ούτε στη Φορτούνα Ντίσελντορφ το συνειδητοποιείς αυτό, ούτε στις μικρομεσαίες ομάδες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ούτε και στις αλάνες της Ουρουγουάης. Ετσι δεν είναι;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.