Zελένσκι: «Τέλος στον πόλεμο, μονο αν ο Πούτιν...»

Metrosport Team10 Μαρτίου 2022

Ανυποχώρητος στις ρωσικές επιδιώξεις εμφανίστηκε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε για ακόμη μια φορά συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη βάση αμοιβαίου συμβιβασμού» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Σχετικά με την αποδοχή ή όχι των όρων της Ρωσίας για την ανεξαρτησία του Ντονμπάς και του Λουγκάνσκ και την κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία, είπε: «το ερώτημα εδώ δεν είναι τι μπορώ να δώσω. Σε κάθε διαπραγμάτευση, στόχος μου είναι να τερματίσω τον πόλεμο με τη Ρωσία. Και είμαι επίσης έτοιμος να λάβω ορισμένα μέτρα».

Ο κ. Ζελένσκι υπογράμμισε ότι «μπορεί κανείς να κάνει συμβιβασμούς, αλλά αυτοί δεν πρέπει να είναι η προδοσία της πατρίδας σου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί - γι’ αυτό ονομάζονται συμβιβασμοί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για τις λεπτομέρειες. Δεν είχαμε ακόμη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων. Μόνο μετά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσε ότι «οι κυβερνήσεις που δεν υποστηρίζουν την ένταξή μας στην ΕΕ επισημαίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν. Δεν μας θεωρούν ίσους. Έχω ακόμα πολλές αναπάντητες ερωτήσεις εκεί».

Ερωτώμενος για τις ενέργειες της Γερμανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε τα εξής: «Βλέπουμε κάποια βήματα που κάνει η Γερμανία για να μας υποστηρίξει, Nord Stream 2, κυρώσεις και ούτω καθεξής. Βλέπουμε τι κάνει η Γερμανία».

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε τη μεσολάβηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς για να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Στείλτε μας αεροσκάφη»

Ακόμη ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε με διάγγελμά του σε δραματικούς τόνους την επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των πολεμικών αεροσκαφών Mig -29 από την Πολωνία στην Ουκρανία.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Πολωνία για την εναλλακτική λύση - για την ετοιμότητα να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Το θέμα είναι η μεταφορά τους. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει αμέσως να λυθεί».

Όπως ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, υπάρχει επίσημη απόφαση της Πολωνίας να μεταφέρει τα αεροσκάφη στην κατάλληλη αμερικανική βάση. Η συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής πλευράς και της Πολωνίας έχει επιτευχθεί. 

«Αλλά την ίδια στιγμή, ακούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας φαίνεται να είναι παράλογη. Αυτό λένε στην Ουάσιγκτον. Πότε θα ληφθεί λοιπόν η απόφαση;» είπε ο Ζελένσκι.

«Ακούστε, είμαστε σε πόλεμο. Αυτό δεν είναι πινγκ πονγκ. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Σας ζητάμε για άλλη μια φορά να το λύσετε γρήγορα, στείλτε μας αεροσκάφη», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.