Υστέρηση στα έσοδα, αύξηση στα ελλείμματα προκαλεί η πανδημία

Metrosport Team17 Οκτωβρίου 2020

Σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τις προβλέψεις ήταν τα έσοδα του Σεπτεμβρίου. Οι εισπράξεις βγήκαν εκτός στόχου και ο λόγος, ασφαλώς, είναι η μετάθεση των φορολογικών υποχρεώσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση για να στηρίξει τους πληττόμενους από τις συνέπειες του κορωνοϊού πολίτες, με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 9μηνο του 2020 στα 7 δις ευρώ.  

«Τον Σεπτέμβριο τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 3.942 εκ ευρώ και ήταν μειωμένα σε σχέση με τον προ πανδημίας στόχο κατά 1.904 εκ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό της τάξεως των 1.600 εκ ευρώ εκτιμάται ότι οφείλεται σε αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων (αναβολή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ για τέλη Οκτωβρίου, μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον Covid 19, περισσότερες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων).  

Με δεδομένες τις αναβολές αυτές η πορεία των εσόδων είναι συμβατή με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020, όπως προκύπτει άλλωστε τόσο από την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο όσο και από την μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων του μηνός Οκτωβρίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.