Υπόθεση ντόπινγκ: «Οποιος κάνει χρήση στεροειδών έχει εικοσαπλάσιες πιθανότητες για καρδιακό θάνατο»

Metrosport Team17 Απριλίου 2024

Ο λέκτορας, Νίκος Κουτλιάνος, που ήταν στο ΕΣΚΑΝ το διάστημα 2006-2008, μίλησε στο Metropolis 95.5 για την διαδικασία που ακολουθείται όταν κάποιος αθλητής βρεθεί ντοπαρισμένος, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία.

«Συνήθως η διαδικασία ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα, όσον αφορά την δειγματοληψία και τον έλεγχο. Πάντα υποχρεούται ο αθλητής να δώσει δύο δείγματα και αξιολογείται η ποιότητα του πρώτου. Μετά, υπάρχει ενημέρωση όλων όσων πρέπει να ξέρουν, όπως η Ομοσπονδία. Ο αθλητής έχει δικαίωμα να ζητήσει να αναλυθεί και το δεύτερο δείγμα, με ένα σχετικό αίτημα και μετά εντός της μίας εβδομάδας υπάρχει ανάλυση και του δεύτερου δείγματος» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Αν δεν ζητήσει ανάλυση του δεύτερου δείγματος μετά εξαρτάται από την όλη εκδίκαση. Υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τιμωρηθεί, γιατί μπορεί να αποδείξει ότι δεν ηθελημένη η χρήση και ότι υπήρχαν ιατρικοί σκοποί. Όταν δίνουν το δείγμα, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν όλες τις λεπτομέρειες των ιατρικών αγωγών που λαμβάνουν.

Ασχολούμαι και με το κομμάτι των επιπτώσεων στην υγεία. Το κομμάτι της χρήσης των απαγορευμένων ουσιών είναι η πιο πολυσυζητημένη πλευρά του αθλητισμού, αλλά συνεχίζει να είναι σκοτεινή. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που κάνουν χρήση αναβολικών στεροειδών έχουν εξαπλάσιες έως εικοσαπλάσιες περισσότερες πιθανότητες καρδιακού θανάτου. Ακόμη και αν κάποιος δεν παίρνει, δεν πρέπει να σταματάει απότομα τον αθλητισμό. Θα πρέπει να γίνεται προοδευτικά για το κυκλοφορικό σύστημα».

Κατέληξε λέγοντας: «Οταν κάποιος αθλητής χρήση απαγορευμένων ουσιών οι επιπτώσεις στην υγεία μπορούν να φανούν μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν συμπτώματα και στο δέρμα, αλλά το πρώτο πρώτο είναι ότι στην 2η-3η εβδομάδα υπάρχει αλλαγή στην συμπεριφορά του, γίνεται επιθετική. Είναι το πρώτο που μπορεί να επισημανθεί. 

Είναι σημαντικό, να ενημερώνουμε όχι μόνο όσους εμπλέκονται, αλλά να υπάρχει ενημέρωση και στις αναπτυξιακές ηλικίες. Υπάρχουν έρευνες που καταδεικνύουν ότι πολλοί αθλητές δεν γνωρίζουν τι λαμβάνουν. Σε ένα ποσοστό 12-58% των σκευασμάτων μπορεί να υπάρχει απαγορευμένη ουσία και ο αθλητής να βρεθεί ντοπαρισμένος χωρίς να το γνωρίζει».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.