«Υποχρηματοδότηση των Δήμων για τα αδέσποτα, στρεβλή η νομοθεσία»

Metrosport Team31 Μαρτίου 2020

Ο τραγικός θάνατος του 65χρονου μετά από επίθεση που δέχθηκε από αγέλη αδέσποτων σκύλων στην περιοχή της Πυλαίας ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης λόγω της παρουσίας αδέσποτων ζώων και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους κατοίκους.

Για το θέμα μίλησαν στο Metropolis 95.5 ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Γιάννης Καρτάλης και η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Άργος» Έφη Δόδουρα.

Μιλώντας για τις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος, ο Γιάννης Καρτάλης υπογράμμισε: «Οι δαπάνες του Δήμου μας για το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων αγγίζουν τις 200 χιλιάδες ευρώ, την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση ήταν 9.900 ευρώ. Είναι επιλογή μας να δαπανούμε χρήματα δικά μας όταν η χρηματοδότηση είναι η ελάχιστη. Οι 200 χιλιάδες ευρώ καλύπτουν τις ανάγκες για στειρώσεις στον Δήμο μας, όμως, ο νόμος είναι στρεβλός. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να στειρώσει, να τσιπάρει, να εμβολιάσει και να επανατοποθετήσει στο φυσικό τους περιβάλλον τα σκυλιά. Το σκυλί του ελαιορέματος φερ’ ειπείν θα πρέπει να το επαναφέρουμε εκεί. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Τα σκυλιά με επιθετική συμπεριφορά δεν τα επανατοποθετούμε, αλλά τα φιλοξενούμε στις δομές που έχουμε. Δεν ρισκάρουμε με τις ζωές των συνανθρώπων μας».

Από την πλευρά της η Έφη Δόδουρα σημείωσε: «Δυστυχώς το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Έχουμε δει αρκετές φορές επιθέσεις αγελών σε ανθρώπους. Πιθανόν το φαινόμενο να εντείνεται τώρα διότι αρκετά ζώα είναι ατάιστα λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας. Πιθανόν δεν έχουν την παλιά ρουτίνα που κάποιος πήγαινε και τους φρόντιζε. Η ευθύνη ανήκει στους δήμους, οι οποίοι υποχρεούνται από τα κονδύλια που τους δίνει το κράτος να καλύπτουν την περίθαλψη και τις στειρώσεις των υπαρχόντων ζώων. Οι δήμοι ορίζουν μικρό κονδύλι για τα ζώα με αποτέλεσμα αυτά να μην στειρώνονται».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.