Υποχρεωτικά ελεύθεροι, δανεικοί και από τα σπλάχνα, άρα θα «μετρήσει» η μαγκιά του Ρέμπε και όχι το χρήμα του Ιβάν

Στέλιος Γρηγοριάδης01 Αυγούστου 2020

Αγαπητή Metrosport,

Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι θα πάει ο Ιβάν να αγοράσει καλό παίκτη από άλλη ομάδα; Οτι θα διαθέσει 10, έστω 5, εκατομμύρια ευρώ, για να κάνει μεταγραφή, όταν έχει διαμορφωθεί ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό σκηνικό εξ αιτίας του κορωνοϊού και όταν τα περιθώρια είναι σχεδόν ανύπαρκτα εξαιτίας του “ανοίγματος” στο Financial Fair Play;

Ας είμαστε ρεαλιστές και ας μην πετάμε στα σύννεφα. Τέτοιου είδους μεταγραφή δεν πρόκειται να γίνει, εκτός και αν προηγηθεί κάποια πώληση, η οποία, μάλιστα, θα φέρει στον προϋπολογισμό περισσότερα χρήματα από αυτά που θα απαιτηθούν για την απόκτηση παίκτη με εξαγορά από την ομάδα του. Ο ΠΑΟΚ θα επιδώξει να καλύψει τα κενά στο ρόστερ του με ελεύθερους, όπως ο Σβαμπ, με δανεικούς και με παίκτες από τα δικά του σπλάχνα.

Αλλά το ζήτημα δεν είναι να ξοδευτούν πολλά χρήματα για να ενισχυθεί ποιοτικά ο ΠΑΟΚ. Είναι να γίνουν έξυπνες μεταγραφές. Να πάρει, δηλαδή, παίκτες που δεν θα κοστίσουν πολλά και θα αναβαθμίσουν το ρόστερ, γιατί θα είναι καλύτεροι από αυτούς που θα αντικαταστήσουν.

Για να συμβεί αυτό, δύο προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν. Η μία… δεν υπήρχε ποτέ στον ΠΑΟΚ του Ιβάν. Είναι οι έγκαιρες αναζητήσεις και οι εντοπισμοί αξιόλογων παικτών, που ήδη έπρεπε να είχαν γίνει, ώστε αυτή την περίοδο να τρέχουν απλώς οι τυπικές διαδικασίες για την απόκτηση των παικτών. Η άλλη είναι η ικανότητα του ανθρώπου που ανέλαβε τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή, δηλαδή του Ρέμπε. Προεργασία μπορεί να μην έγινε, εντοπισμένοι στόχοι μπορεί να μην προϋπήρχαν, αλλά με το “καλημέρα” αποκτιέται ο Σβαμπ, ένας παίκτης που ο Ρέμπε υπέδειξε. Κι απ’ ό,τι φάνηκε, είχε θέσει υπ΄όψιν του Ιβάν τον Αυστριακό χαφ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Εξ ου και το γεγονός ότι πολύ σύντομα έγιναν οι επαφές και ο Σβαμπ ήρθε στη Θεσσαλονίκη για τα περαιτέρω.

Η περίοδος αυτή θυμίζει την περίοδο Αρνεσεν. Υπάρχει δηλαδή στον ΠΑΟΚ ένας άνθρωπος που έχει διασυνδέσεις στην Ευρώπη, που ξέρει την αγορά και που, δεν μπορεί, θα έχει κι αυτός “ποδοσφαιρικό μάτι” για να αξιολογήσει σωστά τον καλό παίκτη, αλλά και να κρίνει αν είναι ένα κομμάτι που θα ταιριάξει στο παζλ του ΠΑΟΚ. Αν ο Ρέμπε τα πάει καλύτερα από τον Αρνεσεν, τότε η ομάδα θα βελτιωθεί κατά πολύ. Αν όχι, ας μη σκεφτούμε καλύτερα τι χρονιά έρχεται.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα “μετρήσουν” η μαγκιά και η διορατικότητα του Ρέμπε και όχι τα χρήματα του Ιβάν. Γιατί, όπως είπαμε, τα έχει στο χέρι και θέλει έναν ΠΑΟΚ πολύ πιο ισχυρό αγωνιστικά, αλλά δεν μπορεί να τα διαθέσει. Γιατί αν το κάνει, θα προκαλέσει ζημιά, με δεδομένο τον μπαμπούλα του Financial Fair Play.

ΥΓ. Iσως το κλειδί σ’ αυτή την ιστορία να είναι η εξασφάλιση μιας θέσης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Αλλά μια θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ σίγουρα θα δημιουργήσει εντελώς διαφορετικά δεδομένα...

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.