«Υπάρχουν κρυμμένοι θύλακες κορωνοϊού, πιθανό ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων»

Metrosport Team07 Απριλίου 2020

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας σε περίπτωση μη προσεγμένης χαλάρωσης των μέτρων.

Με δηλώσεις του στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» ο κ. Κούβελας εκτίμησε πως πολύ δύσκολα να ανακαλυφθεί άμεσα το φάρμακο ή το εμβόλιο και επί της ουσίας υποστήριξε πως όλοι μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Άμεσα δεν βλέπω να βγαίνει το εμβόλιο, ενώ δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι μπορεί να βγει και κάποιο φάρμακο. Οι έρευνες συνεχίζονται από τις εταιρείες, γίνονται προσπάθειες όμως οι πιθανότητες για φάρμακο είναι κάτω από το 10%. Δεν μπορούμε ως κοινωνία να περιμένουμε τη σωτηρία από ένα φάρμακο. Το ιδανικό είναι αυτό που κάνει η Σουηδία και η Φινλανδία. Περιορίζουμε τους ασθενείς στα σπίτια τους και οι υπόλοιποι με χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουμε βαριά κυκλοφορούμε κανονικά. Είναι αναμενόμενο κάποιοι να νοσήσουν και κάποιοι να καταλήξουν αν επιτρέψουμε την κυκλοφορία του ιού. Η θνητότητα του ιού όμως είναι στο 0,6%. 

Μπορεί σε Ιταλία και Ισπανία το ποσοστό να εμφανίζεται μεγαλύτερο όμως στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό, αφού τα νούμερα όσων νόσησαν είναι 300 φορές μεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώνονται. Ο ιός δεν έχει μεγάλη λοιμωξιογόνο ικανότητα, πεθαίνουν αυτοί που είναι να πεθάνουν. Δεν πρέπει, πάντως, τη μέρα που δεν θα έχουμε ένα νέο κρούσμα ή έναν νέο θάνατο να ξαμοληθούμε στους δρόμους. Μπορεί να υπάρχουν κρυμμένοι θύλακες και ξαφνικά να προκύψει ένα δεύτερο κύμα, ένα δεύτερο τσουνάμι», δήλωσε μεταξύ άλλων στο Metropolis 95.5 ο Δημήτρης Κούβελας.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΒΕΛΑ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.