Υγεία: Το αρωματικό βότανο που δυναμώνει τη μνήμη και χαρίζει μακροζωία!

Metrosport Team22 Αυγούστου 2021

Στην αντίστοιχη… Ιταλική Ικαρία, το Accarioli που βρίσκεται στη Νότια Ιταλία, την Καμπανία και πιο συγκεκριμένα στην επαρχία του Σαλέρνο, το μυστικό της μακροζωίας που παρατηρείται στο παραθαλάσσιο χωριό, πιστεύουν πως βρίσκεται στο δενδρολίβανο!

Γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis, ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός) αναδεικνύεται σε ελιξίριο μακροζωίας και εξαίρετο τονωτικό της μνήμης.

Στο Accarioli ζουν πάνω από 300 αιωνόβιοι άνθρωποι, εκ των οποίων το 20% πλησιάζει τα 110 χρόνια!

Ιταλοί και Αμερικανοί ερευνητές εξετάζοντας το μυστικό της μακροζωίας τους, πιστεύουν πως μπορεί να κρύβεται στο άφθονο δενδρολίβανο που χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους.

Το βότανο χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική των εν λόγω Iταλών αιωνόβιων οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα εκατό χωρίς να παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή άνοια.

Το δενδρολίβανο έχει τονωτικές, σπασμολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες σύμφωνα με το εργαστήριο φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παραδοσιακά λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία των εντερικών λοιμώξεων, της διάρροιας, της κολίτιδας, του μετεωρισμού, των ηπατικών διαταραχών και του ίκτερου.

Είναι διεγερτικό του κυκλοφορικού, αυξάνει την ροή του αίματος στα αγγεία, αλλά και αποτελεσματικό επουλωτικό σε πληγές της στοματικής κοιλότητας. Xορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος για την αντιμετώπιση της γρίπης, του κρυολογήματος, των ρευματισμών και της δυσπεψίας.

Στην έρευνα που διεξήγαγαν για το Accarioli οι ερευνητές, απέδωσαν τη μακροζωία των κατοίκων σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η μεσογειακή διατροφή, το καθημερινό περπάτημα και τις φιλικές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Βελτιώνει και τη μνήμη

Η μυρωδιά του δενδρολίβανου βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί τα περασμένα γεγονότα και να θυμάται τι να κάνει στο κοντινό μέλλον υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria.

Κατά τη διεξαγωγή των σχετικών πειραμάτων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν τεστ μνήμης σε ένα χώρο αρωματισμένο με άρωμα δενδρολίβανου. Άλλοι συμμετέχοντες έκαναν τα ίδια τεστ σε ένα δωμάτιο με άρωμα λεβάντας, ενώ μια ακόμη ομάδα έκαναν τα τεστ σε ένα χώρο με καθαρό αέρα χωρίς αρώματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο με το άρωμα δενδρολίβανου παρουσίασαν μια βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους και στην ικανότητά τους να κάνουν απλούς υπολογισμούς, ενώ η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών βελτιώθηκε κατά 15%.

Πέρα από απαραίτητο συμπλήρωμα στη μαγειρική με στόχο τα πολλά χρόνια ζωής μπορούμε λοιπόν να προσθέτουμε δενδρολίβανο και με στόχο να έχουμε ένα άριστο τονωτικό του νου.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.