Ξέσπασε πόλεμος για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα: «Το αν θα επιβιώσεις, εξαρτάται από το πού ζεις»

Metrosport Team15 Δεκεμβρίου 2021

Πολιτικός πόλεμος έχει ξεσπάσει με αφορμή τη μελέτη που εκπόνησαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Απόστολος Λύτρας, για τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ.

Τα συμπεράσματα των δυο καθηγητών σοκάρουν. Με δύο λόγια αν ένας ασθενής διασωληνωθεί σε ΜΕΘ της περιφέρειας, έχει σχεδόν 40% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει σε σχέση με τους ασθενείς που διασωληνώνονται στην περιφέρεια. Επίσης όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι, όσο περισσότερη είναι η πίεση του ΕΣΥ, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος του θανάτου για τους ασθενείς. Ενώ οι δυο καθηγητές σημειώνουν ακόμα, ότι αν και το δείγμα είναι μικρό και ίσως οφείλεται σε επιλογή των πιο βαριά πασχόντων, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη θνητότητα αν ένας ασθενής νοσηλευτεί εκτός ΜΕΘ.

Η αύξηση της θνητότητας σε κλίνες εκτός ΜΕΘ είναι τρομακτική, της τάξης του 87%, αλλά οι Λύτρας και Τσιόδρας σημειώνουν ότι ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς που οι γιατροί εκτιμούν ότι ούτως ή άλλως δεν θα τα καταφέρουν, μένουν εκτός ΜΕΘ και επιλέγονται άλλοι ασθενείς που έχουν περισσότερες ελπίδες επιβίωσης.

Τα συμπεράσματα της έρευνας συνόψισε με δραματικό τρόπο ο καθηγητής Απόστολος Λύτρας, που έκανε την έρευνα με παρότρυνση του Σωτήρη Τσιόδρα.

“Έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα”, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Τwitter, συμπυκνώνοντας τα ευρήματα της μελέτης.

Τσίπρας: Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα;

Η αποκάλυψη της μελέτης που έγινε μάλιστα τον Μάϊο και όπως σημειώνουν οι συντάκτες της εστάλη σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις, προκάλεσε σφοδρή πολιτική σύγκρουση, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγουν από τη μελέτη το στοιχείο για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, που είναι και η αιχμή του δόρατος της κριτικής του κόμματος των αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση.

“Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ”, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…” υπογραμμίζει.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Εντονα αντέδρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας στους θανάτους εκτός ΜΕΘ, αν και είναι το στοιχείο στο οποίο οι δυο καθηγητές επιμένουν λιγότερο, εκτιμώντας ότι χρειάζεται προσοχή αφού τα δεδομένα αφορούν μικρό δείγμα και ενδεχομένως οι θάνατοι να οφείλονται σε “επιλογή” των γιατρών. Δηλαδή να μένουν εκτός ΜΕΘ βαριά άρρωστοι που δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης και να επιλέγονται άλλοι ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες. Να σημειωθεί ότι πολιτικά έχει ενδιαφέρον και αυτό που επισημαίνει ο κ. Λύτρας, απαντώντας στις επιθέσεις που έχει δεχθεί ο Σωτήρης Τσιόδρας ότι “βάζει πλάτες στην κυβέρνηση”, ότι δηλαδή την ιδέα της μελέτης είχε ο καθηγητής Τσιόδρας αν και επίσημος σύμβουλος της κυβέρνησης.

“Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε το αδιανόητο στη Βουλή, ότι “δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ “αποκαλύπτεται ότι ήδη από το Μάιο έχει στα χέρια του μελέτη από τους κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα, που δείχνει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν θνητότητα 87% και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ψέματα για να αποποιηθεί των ευθυνών του για τις απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί και επισημαίνει: “Όχι μόνο απαξιώνει συνειδητά την επιστήμη και την κοινή λογική για το πολιτικό του όφελος. Αλλά, αν και τον προειδοποιούσαν από το Μάιο οι επιστήμονες πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και θα πεθαίνουν άνθρωποι, δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να το ενισχύσει.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Εχουμε υπερδιπλασιάσει τις ΜΕΘ

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στους θανάτους εκτός ΜΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, επιλέγει να αναδείξει άλλη διαπίστωσης της μελέτης. Ότι δηλαδή όσο μεγαλύτερη η πίεση στο ΕΣΥ τόσο περισσότεροι οι θάνατοι. Και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι κανιβαλίζουν τα συμπεράσματα της μελέτης.

Η δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης:

Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ.

Κυρίως όμως είναι χυδαίος ο τρόπος του, γιατί αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει. Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος όμως για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή.

Όσον αφορά την επισήμανση της μελέτης, για αυξημένους θανάτους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο Πρωθυπουργός από την 1η Ιουνίου είχε πει καθαρά σε συνέδριο του “Πρώτου Θέματος” για την Υγεία: “Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους”. Κι όταν είχε επισημανθεί αυτό η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη.

Όσον αφορά δε στην αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, στην ίδια τη μελέτη και στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι “αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή”. Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του.

Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η κυβέρνηση του στο ΕΣΥ και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια, είναι και η ανατανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του.

Τι δείχνει η μελέτη

Η μελέτη δείχνει ότι η θνητότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς στην Ελλάδα παρουσιάζει κατά περιόδους αύξηση από 57% έως και 87%, αναλόγως με την πληρότητα στις ΜΕΘ αλλά και με το εάν ο ασθενής βρίσκεται εντός ή εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικά για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πάνω από 1.500 ανθρώπινες ζωές, εάν η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν ήταν ισχυρή.

Ο κ. Λύτρας αναφέρει ότι την ανάλυση, που έγινε στα τέλη Μαΐου, την γνωστοποίησαν “άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο”.

“Έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα”, σημειώνει ο καθηγητής Λύτρας σε ανάρτησή του στο Τwitter, συμπυκνώνοντας τα ευρήματα της μελέτης.

Όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας, “νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα – παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους ασθενείς, μόνο περίπου το 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και “εν μέρει” ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή. Από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή, εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν, αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (κάτω από 200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής και εντός ΜΕΘ”.

Τα ευρήματα που συνοψίζονται στο διάγραμμα:

  • Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για μέχρι 400 διασωληνωμένους, +57% για έως 800 διασωληνωμένους ασθενείς.
  • Διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
  • Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
  • Από τους 3988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, κ εντός ΜΕΘ.400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε xtagstartz/em>κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.

    Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα. Μερικές σημαντικές επισημάνσεις:

    (1) Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο.

    (2) Εφ’όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα.

    Και (3) η (εξαιρετική) ιδέα γι’αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του Σωτήρη Τσιόδρα· εγώ βοήθησα με την υλοποίηση. Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν οτι ο Σωτήρης Τσιόδρας κι εγω είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με αποκλειστικό μέλημα τη Δημόσια Υγεία.

    Thetoc.gr

    Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

    Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.