Οι παίκτες του Άρη ξέρουν καλά από ντέρμπι

Γιώργος Στράντζαλης12 Δεκεμβρίου 2020

Την τελευταία φορά που Αρης και ΠΑΟΚ αναμετρήθηκαν στο παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης έχοντας το επιπλέον κίνητρο της κορυφής, ήταν πριν από 47 χρόνια! Από μόνο του αυτό λέει πολλά ενόψει της κυριακάτικης αναμέτρησης στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και τον διαφορετικό χαρακτήρα που αποκτά το φετινό “clasico” της πόλης μας. Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης πάντα αποτελούσε μία εξτρά πρόκληση για τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν και το φίλαθλο κοινό, αφού πρόκειται για ένα 90άλεπτο σκληρής μάχης, μεγάλης αντιπαλότητας και γοήτρου.

Για κάποιους παίκτες του Αρη θα αποτελέσει ξεχωριστή (νέα) εμπειρία, για τους “παλιούς” μία ακόμη πρόκληση νίκης απέναντι στον ΠΑΟΚ ενώ άλλοι θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός σε “clasico”. Ολοι τους ωστόσο μπορούν να θεωρήσουν άτυχους τους εαυτούς τους, καθώς την Κυριακή το βράδυ η ατμόσφαιρα δεν θα είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μία εμπειρία καριέρας από τη μοναδική ατμόσφαιρα που προσφέρουν οι ιαχές και το πάθος που ξεχειλίζει από τις κερκίδες. Το ντέρμπι όμως δεν παύει να έχει την ίδια σημασία. Το ίδιο πάθος, την ίδια ένταση και θέληση για νίκη.

Σύμφωνα με τα σχέδια που ετοιμάζει ο Άκης Μάντζιος για την ενδεκάδα κι εφόσον είναι ετοιμοπόλεμοι οι Εμάνουελ Σάκιτς και Τζίμι Τζέγκο, τότε σε σχέση με το περσινό 4-2 στο “Κλεάνθης Βικελίδης” στην ενδεκάδα θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε με έξι νέα πρόσωπα. Οι περισσότεροι εξ αυτών μάλιστα δίχως ιδιαίτερη εμπειρία από παραδοσιακά ντέρμπι, καθώς στον πρότερο αγωνιστικό βίο τους δεν έπαιξαν πολλά ιδιαίτερα παιχνίδια.

Από την περσινή 11άδα οι Σάσα, Ματίγια, Δεληζήσης, Γκάμα καθώς και ο Ματέο Γκαρσία, ο οποίος έχει βιώσει κι έχει σκοράρει μάλιστα σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, εκτός απρόοπτου θα είναι παρόντες και την Κυριακή. Ας δούμε όμως τις τρεις διαφορετικές κατηγορίες ποδοσφαιριστών, με παρελθόν σε ντέρμπι…

Οι μπαρουτοκαπνισμένοι

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επτά ποδοσφαιριστές του Αρη οι οποίοι στις προηγούμενες σεζόν έχουν βιώσει τις ιδιαίτερες συνθήκες ενός ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Οι περισσότεροι εξ αυτών μάλιστα ήταν πρωταγωνιστές, τόσο στην ισοπαλία 2-2 στην Τούμπα όσο και στο… πάρτι του “Κλεάνθης Βικελίδης”.

Χουλιάν Κουέστα και Χαβιέρ Ματίγια έχουν συμμετοχή σε πέντε “clasico” σε Πρωτάθλημα (σσ χωρίς τα playoff) και Κύπελλο. Ο πρώτος δύσκολα να πάρει γάντια βασικού στο προσεχές, ενώ ο δεύτερος κόντρα στον ΠΑΟΚ έχει πετύχει ένα γκολ και έχει δώσει δύο ασίστ.

Ματέο Γκαρσία και Μπρύνο Γκάμα, επίσης έχουν βάλει τη σφραγίδα τους. Ο Πορτογάλος σε τρία ντέρμπι έχει μία ασίστ, ενώ ο Αργεντινός αγωνίστηκε στο πρώτο Αρης-ΠΑΟΚ, με την επιστροφή των Κιτρινόμαυρων από τις χαμηλότερες κατηγορίες, σκοράροντας τόσο στην Τούμπα όσο και στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Μένει την Κυριακή στο 4ο παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης να γευτεί και τη χαρά της νίκης.

Ο Λούκας Σάσα, που εκτός απρόοπτου θα βρεθεί στο βασικό σχήμα, δεν έχει ηττηθεί από τον ΠΑΟΚ. Σκόραρε μάλιστα στο περσινό 4-2, ενώ αήττητοι είναι Σούντγκρεν και Δεληζήσης. Ο Σουηδός είχε αγωνιστεί στο ισόπαλο 2-2 στην Τούμπα, ενώ ο αρχηγός του Αρη στην εμφατική εντός έδρας νίκη των Κιτρινόμαυρων.

Από τους παραπάνω ποδοσφαιριστές μάλιστα κάποιοι έχουν στο βιογραφικό τους συμμετοχή και από “καυτά” ευρωπαϊκά ντέρμπι. Ο Γκάμα έχει έξι παρουσίες στο ματς της Γαλικίας, ανάμεσα στη Λα Κορούνια και τη Θέλτα, ένα από παιχνίδια μίσους στην Ισπανία. Ο Ματίγια έζησε ως ποδοσφαιριστής της Μπέτις ένα ντέρμπι κόντρα στη Σεβίλλη.

Νέοι με εμπειρία αλλά και «πρωτάρηδες»

Από τις φετινές μεταγραφές του Αρη, ο Γιόχαν Μπεναλουάν αποτελεί εξαίρεση. Υπό την έννοια ότι το βιογραφικό του είναι πλούσιο σε παραστάσεις από ευρωπαϊκά μεγάλα παιχνίδια. Ο Τυνήσιος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος θα βρεθεί την Κυριακή το βράδυ στην ενδεκάδα, έχει σκοράρει σε ντέρμπι με τη φανέλα της Νότινγχαμ Φόρεστ απέναντι στη Ντέρμπι Κάουντι τον Φλεβάρη του 2019 και μάλιστα εκείνο το γκολ είχε χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του με 1-0. Ως βασικό στέλεχος της Σεντ Ετιέν επίσης, έζησε τέσσερις φορές το ντέρμπι του «μίσους» με τη Λιόν και δύο το ντέρμπι «Ντελ’ Εμίλια» μεταξύ της Πάρμα και της Μπολόνια, την εποχή που αγωνιζόταν στην πρώτη.

Σημαντική είναι η εμπειρία που κουβαλάει ο Έργκους Κάτσε. Θεωρείται ο πλέον… μπαρουτοκαπνισμένος της ιστορίας, καθώς έχει συμμετοχή σε όλα τα ελληνικά ντέρμπι. Εχει αντιμετωπίσει από 12 φορές Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, έχοντας μάλιστα σκοράρει απέναντι στους “ερυθρόλευκους” τόσο ως παίκτης του ΠΑΟΚ, όσο και του Παναθηναϊκού πέρυσι. Έχει βιώσει το “clasico” της Θεσσαλονίκης όντας παίκτης του “Δικεφάλου”, αλλά την Κυριακή θα τον αντιμετωπίσει ως αντίπαλος. Ξέρει καλά την ιδιαιτερότητα, αλλά και την προετοιμασία (ψυχολογικά και αγωνιστικά) που χρειάζονται τέτοιου είδους 90άλεπτα.

Από τους νεοφερμένους στο ρόστερ του Αρη ελάχιστοι μετά έχουν εικόνα από μεγάλα ντέρμπι. Οι δύο ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν από την Αυστρία, ο Τζίμι Τζέγκο και ο Εμάνουελ Σάκιτς, έχουν αισθανθεί την ιδιαίτερη συνθήκη ενός παραδοσιακού ντέρμπι. Ειδικά ο πρώτος την εποχή που αγωνιζόταν στην Αούστρια Βιέννης και μάλιστα είχε σκοράρει στη μία από τις δύο συμμετοχές του στο ντέρμπι με την Ραπίντ τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Σάκιτς από την πλευρά του δεν έχει πρότερο βίο, καθώς δεν έτυχε να βιώσει το ντέρμπι μίσους ανάμεσα στην Στουρμ Γκρατς και την Γκράτσερ. Έχει ωστόσο παρελθόν στην Ελλάδα και γνωρίζει καλά τι εστί για τα δύο κλαμπ ένα ματς Αρης-ΠΑΟΚ.

Η εμπειρία του Φακούντο Μπερτόγλιο επίσης είναι περιορισμένη, καθώς κατέγραψε μόλις μία συμμετοχή στο ντέρμπι της Κύπρου μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας. Εχει σκοράρει ωστόσο εναντίον του ΠΑΟΚ σε νίκη μάλιστα όταν αγωνιζόταν στον Αστέρα Τρίπολης. Ο Κριστιάν Γκάνεα δεν έτυχε να αγωνιστεί σε ομάδες οι οποίες είχαν σπουδαίες αντιπαλότητες. Ενώ στα χρόνια παρουσίας τού Κριστιάν Λόπεθ στη Λανς, η τελευταία αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού Πρωταθλήματος κι έτσι δεν αναμετρήθηκε με τη μισητή Λιλ.

Οι…ρουκις σε «Clasico»

Στο Κιτρινόμαυρο ρόστερ υπάρχουν και οι ποδοσφαιριστές που θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός το βράδυ της Κυριακής στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Ο Μάριος Σιαμπάνης δεν έχει παίξει ποτέ σε ντέρμπι. Εχει ωστόσο την όσφρηση και την κατήχηση από προετοιμασίας ομάδας ενόψει ντέρμπι, τόσο από τα χρόνια του στον ΠΑΟΚ όσο και στον Ολυμπιακό. Ο 21χρονος τερματοφύλακας πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις κάτω από τα γκολπόστ του Αρη και πολύ δύσκολα θα χάσει το “clasico” της Κυριακής. Στη λίστα των πρωτάρηδων βρίσκεται επίσης ο Δημήτρης Μάνος. Αν κρίνουμε από την αγωνιστικότητά του στα τελευταία παιχνίδια, το γεγονός ότι έχει ανοίξει ήδη λογαριασμό με τα αντίπαλα δίχτυα και ασφαλώς την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Μάντζιος, είναι βέβαιο ότι θα πάρει φανέλα βασικού απέναντι στον ΠΑΟΚ.

 Θα είναι το πρώτο παραδοσιακό ντέρμπι της καριέρας του, αλλά με αντίπαλο τον “Δικέφαλο” έχει προϊστορία και μάλιστα σκόραρε όταν φορούσε τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Σιαντέ Σίλβα όντας -κατά κύριο λόγο – μέλος των μικρών κατηγοριών της Γουέστ Χαμ, επίσης ανήκει στην κατηγορία των “Ρούκις”. Προέρχεται ωστόσο από πολύ καλές εμφανίσεις, με γκολ και ασίστ που έδωσαν βαθμούς στον Αρη, οπότε θα πάρει κι αυτός χρόνο συμμετοχής. Από τους υπόλοιπες φετινές μεταγραφές, Ζακαρί Μπουσέ, Αλί Αντέμ και Τόνι Ντάτκοβιτς επίσης δεν έτυχε στην καριέρα τους να αγωνιστούν σε ομάδες με μεγάλες αντιπαλότητες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.