«Ξέρω το DNA του Άρη, περίμενα αυτή την ευκαιρία»

Γιώργος Στράντζαλης15 Νοεμβρίου 2020

Το περιβάλλον του Αρη κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι για τον Άκη Μάντζιο, το έζησε ως ποδοσφαιριστής για δύο αγωνιστικές σεζόν (1998-2000). Το ζει ξανά, στα 51 του πλέον, αυτή τη φορά από τη θέση του προπονητή. 

Ο Αρης αποτελεί για τον Μάντζιο τη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα προπονητικής του καριέρας. Αυτό από μόνο του δεν τον γεμίζει άγχος, ούτε πίεση. Τουναντίον, του δίνει εξτρά κίνητρα. 

Μετά από τέσσερις αγώνες στην άκρη του Κιτρινόμαυρου πάγκου, με τον Αρη να παραμένει αήττητος και πρώτος κάμφθηκαν ακόμα και οι αμφιβολίες που είχε η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου στο άκουσα της συμφωνίας με τον 51χρονο προπονητή. 

Σε αυτό συνετέλεσαν αφενός τα αποτελέσματα και αφετέρου η αγωνιστική βελτίωση που παρουσιάζει η ομάδα. Σε μία κουβέντα με εκπροσώπους του Τύπου ο Άκης Μάντζιος ανέλυσε - για πρώτη φορά - τις σκέψεις του για την ομάδα που παρέλαβε και στα σχέδια του για φετινό τον Αρη.

“Η ομάδα έχει δυνατότητες 3άδας”

“Ηξερα πού έπρεπε να δουλέψω πριν καν έρθω. Από την πρώτη ημέρα έδωσα βάση κυρίως στις εντάσεις της, στο τρέξιμο σε υψηλές ζώνες. Έβλεπα μία ομάδα που πήγαινε… ευθεία. Δεν είχε εναλλαγές στον ρυθμό της. Προσπάθησα να την φέρω σε ένα καλό επίπεδο δουλεύοντας συγχρόνως και σε τακτικά κομμάτια, τόσο στο αμυντικό τρανζίσιον όσο και στο επιθετικό. Σε 2-3 εβδομάδες πιστεύω θα είμαστε στο 100%”, είπε και συμπλήρωσε. 

“Ξέρω καλά πού έχω έρθει, τις απαιτήσεις, την πίεση για αποτελέσματα και ότι οι στόχοι είναι πιο υψηλοί σε σχέση με τις ομάδες που δούλεψα. Ξέρω όμως και το DNA του Αρη. Δεν μπορεί για παράδειγμα με το υλικό που διαθέτει να παίξει αμυντικό ποδόσφαιρο. 

Ωστόσο και χωρίς να παίζεις άμυνα αν έχεις μία ομάδα που δύσκολα δέχεται φάσεις και γκολ, τότε μπροστά εύκολα ή δύσκολα βρίσκεις το γκολ, ειδικά με την ποιότητα που διαθέτουμε αυτό θα γίνεται πιο εύκολο. 

Εξάλλου το ποδόσφαιρο διαχρονικά μας έχει διδάξει ότι Πρωτάθλημα παίρνουν οι ομάδες που δύσκολα δέχονται γκολ”. Αναφέρθηκε και στους στόχους της σεζόν: “Βελτιώνοντας το κομμάτι της αμυντικής λειτουργίας πιστεύω ότι η φετινή χρόνια θα είναι πετυχημένη. Πρώτος στόχος είναι η 4άδα για να βγούμε Ευρώπη και από εκεί και πέρα όσο πιο ψηλά τόσο καλύτερα. Αγωνιστικά η ομάδα έχει όλα τα φόντα να διεκδικήσει μία θέση στην 3άδα”.


Τα συν και τα πλην της διακοπής

Η αναβολή του αγώνα με την ΑΕΚ σε συνδυασμό με την διακοπή του Πρωταθλήματος λόγω Εθνικών ήρθε σε μία κακή χρονική συγκυρία. Υπό την έννοια ότι ο Αρης είχε βρει τον ρυθμό του και κυρίως ήξερες πώς να πάρει το αποτέλεσμα. “Από τη μία μας έκανε καλό για να δουλέψω κυρίως κάποιες ακόμα εντάσεις. Στην ουσία είναι η τελευταία εβδομάδα που έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Μετά δεν θα έχουμε άλλο κενό και μεσοβδόμαδα είναι πιο δύσκολο να το κάνεις αυτό. Από την άλλη όμως και ο αγωνιστικός ρυθμός είναι αυτός που σου εξασφαλίζει ετοιμότητα. 

Προσωπικά θα προτιμούσα να γίνει το παιχνίδι με την ΑΕΚ”, είναι η άποψη που εξέφρασε ο Μάντζιος και πρόσθεσε: “Από την πρώτη στιγμή έδωσα σε όλα τα παιδιά να καταλάβουν σε ποια κομμάτια του παιχνιδιού μας πρέπει να βελτιωθούμε άμεσα. Εκανα πολλά τετ α τετ, μίλησα με όλους για να αφουγκραστώ κι εγώ τι δεν έκαναν πριν. Πήρα πολλές πληροφορίες και τα παιδιά αντιλαμβάνονται τι θέλω εγώ από εδώ και πέρα. Το σημαντικότερο είναι να βάλουμε σε αυτή την ομάδα βάσεις, βάσεις οι οποίες ενδεχομένως δεν μπήκαν το καλοκαίρι”.

“Ορισμένοι ήταν...σκασμένοι, με προβληματίζει το γκολ”

Σε ό,τι αφορά το ρόστερ που βρήκε ερχόμενος στην ομάδα σημείωσε χαρακτηριστικά: “Τα περισσότερα παιδιά που είναι από πέρυσι (βλ. Ροζ, Σάσα, Ματίγια, Γκάμα κ.α.) είναι λογικό να μην βρίσκονται στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας και να μην έχουν ξεκινήσει τόσο δυναμικά. Αυτό που έγινε πέρυσι με τον κορωνοϊό ήταν πρωτόγνωρο για όλους μας, το έζησα και εγώ στη Λαμία. Οι περισσότεροι έπαιξαν non-stop, οπότε είναι φυσιολογικό να έσκασαν. 

Ο Σάσα για παράδειγμα ξεκίνησε τη σεζόν με σκαμπανεβάσματα, καμία σχέση με πέρυσι. Τον περιμένω όμως και τον βλέπω κάθε μέρα να ανεβαίνει. Προσπαθεί και έχει βελτιωθεί. Επίσης, μερικά από τα παιδιά που ήρθαν φέτος είχαν να παίξουν πολλούς μήνες ποδόσφαιρο, κάποια πάνω από 5-6 μήνες. 

Οι τελευταίες μεταγραφές για παράδειγμα θέλουν όλοι ακόμη τον χρόνο τους”. Παράλληλα εξέφρασε και τον μεγαλύτερο προβληματισμό του: “Με προβληματίζει ότι η ομάδα δεν έχει το εύκολο γκολ, δυσκολευόμαστε σε αυτό το κομμάτι. Εχω μιλήσει κατ’ ιδίαν και με τους δύο επιθετικούς (σσ Λόπεθ, Μάνος) και δουλεύουμε αρκετά”.


“Πήρα… επάνω μου το θέμα του Σούντγκρεν”

Με την έλευση του στον Αρη ο Άκης Μάντζιος ένα από τα πρώτα πράγματα που φρόντισε να κάνει ήταν να “μοιράσει” ρόλους στους παίκτες. Μέχρι και στον Ντάνιελ Σούντγκρεν έδωσε, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν “ξένο σώμα”.

“Μίλησα και μαζί του, του έδωσα να καταλάβει ότι από εδώ και πέρα είναι μια άλλη μέρα και από τη στιγμή που θέλει να παίξει στον Αρη, εγώ του δίνω την ευκαιρία. Ετσι ξεκινήσαμε, μπήκε και μάλιστα ανταποκρίνεται θετικά. Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε πριν, του το είπα”. Η διαχείριση του γεμάτου ρόστερ και η διατήρηση των κατάλληλων ισορροπιών είναι ένα θέμα που εξίσου δημιουργεί (ευχάριστο) προβληματισμό.

“Ακόμα και στη θέση του τερματοφύλακα η ομάδα είναι πλήρης. Εχουμε μία τριάδα που πραγματικά με προβληματίζει ευχάριστα. Ο Σιαμπάνης για παράδειγμα ήταν πολύ θετικός με τον Αστέρα. Το περίμενα βέβαια, διότι δεν βλέπω μόνο την ημέρα του αγώνα. Η καθημερινότητα με ενδιαφέρει. Και στον Μάριο διαπίστωσα ότι έχει θράσος για την ηλικία του”. 

Στο τέλος της κουβέντας μας ο Άκης Μάντζιος αναφέρθηκε στην παρουσία του στον Αρη. Οπως αποκάλυψε ήταν κάτι το οποίο περίμενε και με το που δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Θόδωρο Καρυπίδη αμέσως απάντησε θετικά. “Περίμενα ότι κάποια στιγμή ότι θα έρθω να δουλέψω στον Αρη, το είχα στο μυαλό μου και ασφαλώς το ήθελα πολύ. Είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν μία επαφή με τον πρόεδρο, αλλά για διάφορους λόγους τότε δεν προχωρήσαμε σε συμφωνία”.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.