Ξένοι στο πλευρό του Θεού του Πολέμου

Μάνος Χατζάκης14 Ιουνίου 2020

Στα δύσκολα πέρασαν πολλοί, αλλά έμειναν οι λίγοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ήρθαν ώς άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, όταν ο Αρης αγωνιζόταν σε χαμηλότερες κατηγορίες, παρόλα αυτά κατάφεραν να στεριώσουν να φτιάξουν όνομα, να υπογράψουν μεγαλύτερα συμβόλαια και να παίξουν στην Ευρώπη. Το απόλυτο κοντράστ έζησαν μόλις τρεις και το metrosport.gr κάνει throwback για να σας τους υπενθυμίσει.

Ο χαμογελαστός Ναγκόλι Κένεντι

Η χώρα καταγωγής του είναι -μέχρι και σήμερα- άγνωστη ποδοσφαιρικά, αλλά ο Ναγκόλι Κένεντι έσπασε το... κατεστημένο και έφτασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ερχόμενος από τη Ζιμπάμπουε στην Ελλάδα, για χάρη του Αρη της Β' εθνικής. Σε αντίθεση με τόσους άλλους Αφρικανούς, οι οποίοι αγωνίστηκαν στην Ευρώπη, ο Ναγκόλι προσαρμόστηκε αμέσως, παίρνοντας φανέλα βασικού από τον Γιώργο Φοιρό. Η ένδοξη διαδρομή του στην Ελλάδα ξεκίνησε από το γήπεδο των Λύκων (πρεμιέρα) και λίγο καιρό μετά έφτασε να παίζει στο Κύπελλο UEFA με τους "κιτρινόμαυρους". 

Πρώτη σεζόν στον Αρη με 26 παιχνίδια στο Πρωτάθλημα (ένα γκολ) και οχτώ στο Κύπελλο, όπου επίσης σκόραρε μία φορά. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του, ο τρόπος που ντρίμπλαρε και έτρεχε, έχοντας -πολλές φορές- ζωγραφισμένο χαμόγελο στο πρόσωπό του. Ο κόσμος τον αγάπησε, ο ίδιος ανταπέδωσε και οι διοικήσεις των αντάμοιβαν με νέα συμβόλαια, γιατί το άξιζε. Στον άξονα ήταν κανονικό... μηχανάκι, έχοντας τόσο ανασταλτικές, όσο και δημιουργικές αρετές. Το "8" στην πλάτη πήρε τη... μορφή του για πέντε χρόνια με εξαίρεση την περίοδο 2001-2002, όταν το... δανείστηκε ο Σαϊντ Τσίμπα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο συμπαθής Αφρικανός (πήρε το νούμενο 88) είχε αρχίσει να χάνει τη θέση του στο αρχικό σχήμα. Μετά τους "κιτρινόμαυρους" αγωνίστηκε, για λίγο, στον ΠΑΣ Γιάννινα μέχρι να χαθεί οριστικά από την ελληνική πραγματικότητα.

 

Ο τσαμπουκάς Νάτσο Γκαρσία

Το καλοκαίρι του 2005 ο Μάρτιν Κοουζέλα, από τη Φινλανδία, αναλαμβάνει το τιμόνι, προσπαθώντας να βρει τα υλικά, ώστε ο Αρης να επιστρέψει άμεσα στην Α' εθνική. Μεταξύ των ποδσοφαιριστών, που υπογράφουν, είναι και ο Βολιβιανός Ρόναλντ Νάτσο Γκαρσία. Ηρθε, για να βοηθήσει στη μεσαία γραμμή και εξετέλεσε πλήρως το καθήκον του. Δυναμικός σε κάθε δευτερόλεπτο της αναμέτρησης, σπάνια συνδεόταν με τα αντίπαλα δίχτυα, αλλά η παρουσία του στον άξονα ήταν ηγετική. Στην πρώτη σεζόν αγωνίστηκε σε 15 ματς (ένα γκολ), ωστόσο στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε στους βασικούς, καταγράφοντας γεμάτες σεζόν.

 Οι μόνοι λόγοι για τους οποίους έβγαινε από την ενδεκάδα ήταν οι τραυματισμοί και οι αποβολές. Η κερκίδα τον λάτρεψε, ο Λάμπρος Σκόρδας επίσης, γι' αυτό και του παρείχε ηγεμονικό συμβόλαιο, όπως έκανε και με τον Σέρχιο Κόκε, δώδεκα καλοκαίρια πριν. Στις 12 Ιουνίου 2008, ο Νάτσο, αν και ταλαιπώρησε τους κιτρινόμαυρους, συμφώνησε σε νέο πενταετές συμβόλαιο. Ο κόσμος έχει να θυμάται πολλά από τον Γκαρσία. Γκολ απέναντι στον ΠΑΟΚ (όπως γκολ είχε βάλει και ο Ναγκόλι), μεγάλα ευρωπαϊκά ματς και προκρίσεις και άπειρες αψιμχαίες -εντός των γηπέδων- και ειδικά με τον Πάμπλο Γκαρσία. Οσο μεγαλύτερη ήταν η... φωτιά, τόσο ο Βολιβιανός έπεφτε, βάζοντας τα πόδια του. Μετά τον Αρη είχε σύντομο πέρασμα από την κυπριακή Ανόρθωση, χωρίς να πετύχει σπουδαία πράγματα. 

Ο χρήσιμος Ούγκο Σόουζα

Οπως και οι Κένεντι και Νάτσο, έτσι και ο Ούγκο Σόουζα ήρθε για... λίγο, αλλά έμεινε περισσότερο απ' όσο θα περίμενε και ο ίδιος. Χειμώντας του 2017 και ο Πορτογάλος αμυντικός υπογράφει συμβόλαιο με τον Αρη, τη στιγμή που οι "κιτρινόμαυροι" έδιναν... αγώνες, προκειμένου να επιστρέψουν στη μεγάλη κατηγορία. Πήρε άμεσα θέση στο κέντρο της άμυνας, αγωνιζόμενος σε 18 παιχνίδια και σημειώνοντας ένα γκολ. Την επόμενη σεζόν κατέγραψε 28 συμμετοχές, σκόραρε τρεις φορές και εκεί που οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα... αποχαιρετίσει τον Αρη, τελικά συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

 Οι συμμετοχές του στην τελευταία διετία έπεσαν σημαντικά, αλλά η χρησιμότητά του εκτιμήθηκε από τη διοίκηση του Θόδωρου Καρυπίδη. Ηρεμος χαρακτήρας, συνεσταλμένος στις δημόσιες εκδηλώσεις της ομάδας, προτιμά τα λίγα λόγια. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και ήδη γίνονται συζητήσεις για επέκταση.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.