Άρχισε το lockdown για τη Θεσσαλονίκη, ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση

Metrosport Team30 Οκτωβρίου 2020

Σε καθεστώς lockdown είναι από τις 6 το πρωί η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη.

Οι επιδημιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα να ξεφύγει από τον έλεγχο η κατάσταση και επικαλούνται στοιχεία που υπάρχουν. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα από τα πρώτα rapid test που έγιναν, αποδεικνύουν τους λόγους ανησυχίας, αλλά και το γιατί αποφάσισαν να εισηγηθούν ένα lockdown στον πρωθυπουργό.

Το ποσοστό θετικότητας 6,8% (210 στα 3100) από τα rapid test είναι πολύ πάνω από το όριο του 4% που είχε αναφέρει ο Σ. Τσιόδρας πως δίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και τα κρούσματα αυτά, βεβαίως, δεν συμπεριλαμβάνονται στα 275 που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα χθες από τον ΕΟΔΥ για την Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα κορωνοϊού και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ η αγωνία μεγαλώνει και λόγω μολύνσεων σε νοσοκομεία, όπως στο “Παπανικολάου”, όπου 24 μέλη του προσωπικού καθώς και 5 ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί.


Τα μέτρα που ισχύουν για Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Από τις 6 το πρωί, σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 05:00 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης πολιτών εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά -Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
-Μουσικές σκηνές
-Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
Παιδότοποι
-Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
-Γυμναστήρια
-Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ.
-Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Το λιανεμπόριο και τα σχολεία θα λειτουργούν κανονικά σε αυτές τις περιοχές.

Ανακοινώνει ο Μητσοτάκης το σχέδιο της κυβέρνησης

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης πορείας των κρουσμάτων κορωνοϊού θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στόχος του σχεδίου είναι να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown στη χώρα. Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα επιχειρήσουν μέσα από συντονισμένα και στοχευμένα μέτρα να σπάσουν την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού, τόσο στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές όσο και στις λιγότερο φορτωμένες με ιικό φορτίο περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις πορτοκαλί περιοχές.

Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοϊού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, τις λεγόμενες "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές.

Στις αρχικές συζητήσεις της η Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να επεκταθεί στις "κίτρινες" περιοχές, τελικά όμως αποφασίστηκε η εισήγηση να αφορά τη χρήση της μάσκας και στις "πράσινες" περιοχές, ώστε να μην επεκτείνεται η επιδημία περαιτέρω ή να μην επιχειρείται να ανακοπεί αφότου έχει εξαπλωθεί.

Ωστόσο, στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, η μάσκα θα ειναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους όταν και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στις "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές η χρήση μάσκας είναι παντού, χωρίς εξαιρέσεις.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προτάθηκε επίσης από τους ειδικούς στοχευμένα, επειδή από τις ιχνηλατήσεις προέκυπτε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες πως οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούσαν clusters κορωνοϊού.

Το σκεπτικό των ειδικών είναι να περιοριστούν δραστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν δώσει εκατοντάδες συρροές και να σταματήσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.
Επιπλέον, "έξυπνα" μέτρα με στόχο το άλλο μεγάλο πεδίο διασποράς του κορωνοϊού, εκείνο της διασκέδασης, έχουν προταθεί για τις "πορτοκαλί" περιοχές, δηλαδή σε όσες έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Η εισήγηση περιλαμβάνει το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 το βράδυ, το νυχτερινό lockdown, δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και επίσης κατά τις ίδιες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας - ωστόσο η τελευταία πρόταση αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της, γεγονός που ίσως την καταστήσει και ανενεργή. Ακόμη, έχει προταθεί και η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε ακόμη την μέγιστη δυνατή επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.