Ξεκίνημα των κυπελλούχων για την ευρωπαϊκή τους... «αποκατάσταση»

Δημήτρης Μπούζας03 Αυγούστου 2021

Σήμερα το βράδυ στο Δουβλίνο, το πρώτο βήμα της μεγάλης προσπάθειας των κυπελλούχων, για την ευρωπαϊκή τους διάκριση.

Μετά τους «τρεις» πρώτους εκπροσώπους και το ευρω-σοκ από τους δύο, η σειρά του ΠΑΟΚ να περάσει το κατώφλι των προκλήσεων και των ευκαιριών εκτός της ελληνικής επικράτειας, στο νέο θεσμό του Europa Conference League. Ηδη οι κυπελλούχοι βρίσκονται στο Δουβλίνο, όπου σήμερα το βράδυ θα αντιμετωπίσουν την Μποέμιανς, την οποία οι μπουκ την θεωρούν του... χεριού του (μάλλον του ποδαριού του). Συνοδευόμενοι λοιπόν με τον τίτλο του ακλόνητου φαβορί και έχοντας όμως πικρές εμπειρίες από το παρελθόν, γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί τους οδήγησαν σε αυτοκαταστροφικούς εφησυχασμούς, θεωρείται βέβαιο πως είναι καλά διαβασμένοι και δεν πρόκειται να υποτιμήσουν αυτή τη φορά τον θεωρούμενο «υποδεέστερο» αντίπαλο τους. 

Παθόντες και μαθόντες (παίκτες και κόουτς) από απρόβλεπτες και οδυνηρές ανατροπές που προέκυψαν από ασυγχώρητες υποτιμήσεις αντιπάλων, αλλά και από λάθος εκτιμήσεις της αξίας των ευρωπαϊκών θεσμών, έχουν βάλει αυτή τη στιγμή στη σωστή τους βάση, όλες τις παραμέτρους της σημερινής ευρωπαϊκής πρώτης υποχρέωσης. Αυτό το παιχνίδι είναι το πρώτο βήμα και έχει ασφαλώς μια ξεχωριστή σημασία. Κι αυτό γιατί θα δείξει κατά πόσο είναι έτοιμη η ομάδα, για όλες τις υποχρεώσεις, εντός κι εκτός συνόρων, της φετινής αγωνιστικής περιόδου. 

Να μην ξεχνάμε ότι υπήρξε μία καθυστέρηση στη μεταγραφική της ενίσχυση, η οποία δεν επέτρεψε να μπολιαστούν σημαντικοί παίκτες στο βασικό σχήμα, όπως είναι ο Κούρτιτς. Παίκτες που δεν είχαν το χρόνο να μπουν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας και προφανώς μπορούν να απουσιάσουν σε κάποια από τα πρώτα παιχνίδια. Επίσης θα καταδείξει που έχει καταλήξει τελικά σε ότι έχει σχέση με το βασικό σχήμα ο Ραζβάν. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς και ως ένα σημείο να έχει και δίκιο, ότι ακόμη υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που δεν γνωρίζουμε πως και αν θα τακτοποιηθούν. Οτι δηλαδή ακόμη η κατάσταση είναι κάπως ρευστή. Δεν έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση του Τζιοβίνκο (πολύ σημαντικός παίκτης), όπως και ένας αριστερός οπισθοφύλακας, μπακ απ του Βιεϊρίνια. Στις εκκρεμότητες θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η πιθανή πώληση του Χρήστου Τζόλη, όπως την μαγειρεύουν εδώ και αρκετό καιρό μερικοί από τους εναπομείναντες άσχετους, οι οποίοι έγραψαν ιστορία με τις πρόσφατες τραγικές πωλήσεις που ακρωτηρίασαν το ρόστερ (βλέπε περίπτωση Πέλκα). 

Κατά γενική εκτίμηση όμως δεν μπορείς να πεις πως θα υπάρξουν θεαματικές ανατροπές και ανακατατάξεις στο κοντινό μέλλον. Από ότι είδαμε όμως στα φιλικά παιχνίδια και προφανώς θα δούμε και στο πρώτο ευρωπαϊκό αύριο, ο Λουτσέσκου άνοιξε όλα τα χαρτιά του και ιδιαίτερα σε θέματα της δικής του φιλοσοφίας. Οι περιπτώσεις Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ και Ουάρντα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Επιστρέφοντας στο σημερινό παιχνίδι επαναλαμβάνουμε την άποψη της απομάκρυνσης τελείως από τον ψυχισμό των κυπελλούχων, πως έχουν απέναντι τους έναν εύκολο αντίπαλο. Η Μποέμιανς μετράει 24 επίσημα παιχνίδια στα πόδια της, έχει χαμηλό μέσο όρο ηλικίας στο βασικό της σχήμα, μετράει απρόβλεπτες νίκες και είναι αποφασισμένη να τα παίξει όλα για την πρόκριση. Ο ΠΑΟΚ των φιλικών έδειξε σαφέστατα ένα άλλο πρόσωπο και ως εκ τούτου δίνει το δικαίωμα να περιμένουν οι οπαδοί του από αυτόν, να έχει το πάνω χέρι και να επιστρέψει με σκορ που θα διασφαλίζει την πρόκριση του. Ξεκίνημα λοιπόν το βράδυ με στόχο αλλά και χρέος την ευρωπαϊκή του «αποκατάσταση» και διάκριση.

ΥΓ1: Εντυπωσιακές οι δηλώσεις του Ιβάν που επιβεβαιώνουν την παθολογική αγάπη του για την ομάδα της μοίρας του (όπως χαρακτηρίζει τον ΠΑΟΚ). Ο μεγαλομέτοχος του δικεφάλου έδωσε το σύνθημα της μεγάλης φετινής προσπάθειας, τονίζοντας ιδιαίτερα την ενότητα, την στήριξη προπονητή και παικτών και την συστράτευση ολόκληρης της ΠΑΟΚτσήδικης οκογένειας στις μάχες που θα δοθούν από εδώ και πέρα.

ΥΓ2: Μεγάλος αθλητής. Μεγάλος άνθρωπος. Υψηλόφρονα αισθήματα. Οι δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο για την περίπτωση του αρσιβαρίστα Χρήστου Ιακωβίδη, ήταν κυριολεκτικά συγκλονιστικές.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.