Ξεκινάει το πιο... περίεργο πρωτάθλημα όλων των εποχών

Δημήτρης Κανελλάκης11 Σεπτεμβρίου 2020

Ξεκινάει σήμερα (11/9) το πιο... περίεργο πρωτάθλημα όλων των εποχών για την Super League 1. Ενα πρωτάθλημα που κανείς δεν ξέρει αν θα εξελιχτεί και θα τελειώσει κανονικά, αν θα χρειαστεί να διακοπεί ξαφνικά εξαιτίας μιας απόφασης για πάγωμα κάποιων δραστηριοτήτων λόγω νέας έξαρσης στην μετάδοση του κορωνοϊού, ή θα το δούμε να παρατείνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως και αυτό της περιόδου 2019-2020.

Ομως, δεν είναι μόνο όσα έχουν σχέση με την υγειονομική κρίση που προκαλούν ερωτηματικά και γεννούν ανησυχίες για κινδύνους αναφορικά με την διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Είναι και όσα έχουν να κάνουν με τις σοβαρότατες αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δράσης των ΠΑΕ, λόγω των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν με τον κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες.

Παρά το γεγονός ότι ήρθε η νέα ιδιοκτησία της NOVA για να τους δώσει το... φιλί της ζωής με τα τηλεοπτικά συμβόλαια και τις απολαβές οι οποίες γλίτωσαν τις 9-10 από τις 14 ομάδες από την καταστροφή, εν τούτοις οι ομάδες ήταν -όλες- πολύ μαζεμένες στους σχεδιασμούς τους για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Απασες κινήθηκαν με φοβερή μετριοπάθεια στο μεταγραφικό παζάρι. Απέφυγαν τις αγορές, έβαλαν σε προτεραιότητα την απόκτηση ελεύθερων ποδοσφαιριστών, αν είχαν την ευκαιρία να πουλήσουν ποδοσφαιριστή τους σε καλή τιμή το έκαναν -και είναι βέβαιο ότι θα το κάνουν και σε κάθε επόμενη ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί.

Δεν ξανοίχτηκαν, δηλαδή. Ούτε οι ομάδες κορυφής ούτε, φυσικά, οι μεσαίες και οι μικρότερες ομάδες.

Δείγμα μιας ψυχολογίας η οποία είναι διάχυτη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και οδήγησε τις ομάδες στην απόφαση να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα έξοδά τους, προκειμένου να αντέξουν και να μην καταρρεύσουν στην διάρκεια της σεζόν.

Το ερώτημα που γεννάται, συνεπώς, είναι πόσο αυτές οι επιλογές θα επηρεάσουν την ποιότητα του πρωταθλήματος; Πόσο θα μειώσουν την ανταγωνιστικότητά του, η οποία δεν είναι και από τις υψηλότερες στην Ευρώπη;

Μήπως όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε αύξηση των διαφορών ανάμεσα στις ομάδες κορυφής και τις υπόλοιπες του πρωταθλήματος; Μήπως ανοίξει, δηλαδή, κι άλλο η ψαλίδα, με αποτέλεσμα να έχουμε παιχνίδια που θα είναι εντελώς αδιάφορα και που ο νικητής θα φτάνει στον στόχο του με τέτοια άνεση που θα αναρωτιόμαστε ποιο ήταν το νόημα αυτής της αναμέτρησης;

Εύχομαι να μην μας απασχολήσουν τέτοιου είδους ζητήματα στην διάρκεια της σεζόν. Ωστόσο, η ανησυχία ότι μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας είναι υπαρκτή, με βάση, ασφαλώς, τα δεδομένα που αυτή την στιγμή έχουμε στην διάθεσή μας...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.