Ξεχωριστό ενδιαφέρον με πιθανές ανατροπές

Δημήτρης Μπούζας27 Σεπτεμβρίου 2022

Οι βαθμολογικές απώλειες του Ολυμπιακού και ο τρόπος που θα επιχειρήσει το ερυθρόλευκο παρασκήνιο να ανακτήσει το «χαμένο έδαφος», προσδίδουν ιδιαίτερες διαστάσεις στο πρωτάθλημα και το καθιστούν ελκυστικό. Παράλληλα, αυξήθηκε ο μέσος όρος πώλησης εισιτηρίων στα γήπεδα.

Προσεγγίζοντας το σκηνικό του πρωταθλήματος και θέλοντας να σχηματίσεις μια άποψη, τόσο για τα όσα έγιναν στις μέχρι τώρα αγωνιστικές, όσο και τις προοπτικές που διαφαίνονται μέσα από αυτές, καταλήγεις με μια ευχάριστη διαπίστωση, ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι τελείως διαφορετικό από το περσινό. Από αυτό που...επισήμως και υπευθύνως πληροφορηθήκαμε ότι είχε και 40 στημένα παιχνίδια! 

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: Ο πρώτος και πιο σημαντικός αφορά τη βαθμολογική αιμορραγία του θρύλου και ο τρόπος που το πανίσχυρο κατεστημένο του, θα επιχειρήσει να καλύψει τη μεγάλη ζημιά. Και ο δεύτερος η θεαματική βελτίωση των ανταγωνιστών του, που θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή είναι καλύτεροι του. Αφήνω απ΄ έξω τους δικούς μας ΠΑΟΚ και Άρη, σεβόμενος ωστόσο απόλυτα τις φιλοδοξίες τους. Με δεδομένο το γεγονός ότι η τρικυμία στο λιμάνι συνεχίζεται με αλλεπάλληλες απολύσεις προπονητών και πλήρη απαξίωση του πολυδιαφημισμένου ρόστερ, σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για να στηρίξουν τον τίτλο του φαβορί. 

Ο περσινός περίπατος δεν θα επαναληφθεί. Ενδείξεις ευχάριστες όμως υπάρχουν και στην προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα. Ο μέσος όρος εισιτηρίων έχει αυξηθεί κατά 64,68% σε σχέση με πέρυσι (στοιχεία από τις πρώτες αγωνιστικές). Αναλυτικά έχουμε: Πέρυσι 145.295, φέτος 202.228 (αύξηση 39,2%). Ο αριθμός βέβαια είναι μικρότερος από τα πρωταθλήματα πριν από την πανδημία. Σε ότι αναλογεί στις ομάδες, ο Παναθηναϊκός έχει αύξηση 75,4%, ο ΠΑΟΚ χωρίς να παίξει ντέρμπι στο γήπεδο του 70%, ο Άρης καθώς έχει φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ 54,95%, ο Ολυμπιακός που κόβει πάντοτε τα περισσότερα εισιτήρια περιορίστηκε στο 6% και η ΑΕΚ στο 27%. 

Συνοψίζοντας, μπορούμε να υποστηρίξουμε την πρόβλεψη βάση των όσων προαναφέραμε και αφορούν το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο Ολυμπιακός, την σημαντική ενίσχυση των ανταγωνιστών του και την εμφανέστατη διάθεση των ποδοσφαιρόφιλων να επιστρέψουν στα γήπεδα, ότι θα δούμε ένα πρωτάθλημα τολμώ να πω ενδιαφέρον και ελκυστικό. Αν βέβαια μας το επιτρέψουν οι... αξιολογημένες από τον νταραβερτζή Κλάτενμπεργκ σφυρίχτρες. Κάτι που δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, όσο καλή διάθεση και αν έχουμε.

«Εξαφανίστηκαν» οι Ακρίτες! 

Η ομάδα πρότυπο που δημιούργησε ένας παράγοντας ο οποίος έβλεπε πολλά χρόνια μπροστά από όλους, ο Χρήστος Πανόπουλος, δεν υπάρχει. Η Ξάνθη, φωτεινή και μεγάλη λαμπάδα, έσβησε σαν κεράκι. Κανείς δεν την έκλαψε. Ούτε κανεις δεν υπολόγισε την εθνική προσφορά της. Ιστορικός απολογισμός: «Η ομάδας της Θράκης έβγαλε 14 παίκτες που πήραν μεταγραφή στον Ολυμπιακό, 13 στην ΑΕΚ, 12 στον ΠΑΟΚ, 5 στον Παναθηναϊκό, χωρίς εκείνους που πήγαν σε Άρη, Ηρακλή και άλλες ομάδες. 

Επίσης ανέδειξε ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο εξωτερικό, στη Ρόμα, στη Φιορεντίνα, στην Περούτζια, στη Ζενίτ, στην Μονακό, στην Μπενφίκα και σε άλλες ομάδες. Άντζας, Τοροσίδης, Μάνταλος, Ζήκος, Μαχαιρίδης, Ουζουνίδης, Μαλαδένης, Βρύζας, Κωστένογλου, Λουτσιάνο, Λοντίγκιν, είναι μερικά από τα ονόματα με τα οποία τροφοδότησε η Ξάνθη την πρώτη γραμμή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της, πήραν 37 πρωταθλήματα Ελλάδας και 32 κύπελλα στην καριέρα τους. 

Δύο από αυτούς τους παίκτες (Βρύζας, Βενετίδης) συμμετείχαν στην χρυσή εθνική Ελλάδος του 2004, ενώ έβγαλε κι έναν ποδοσφαιριστή (Ζήκος) ο οποίος έπαιξε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Συνολικά οι παίκτες που ανέδειξε έπαιξαν 448 παιχνίδια με την εθνική Ελλάδας σημειώνοντας 33 γκολ με την φανέλα της. Επίσης παίκτες που αγωνίστηκαν στις εθνικές ομάδες της Αυστρίας, της Σλοβακίας, των Σκοπίων, της Ρωσίας, καθώς και ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν τίτλους σε Γερμανία, Αυστρία, Τουρκία και Μεξικό, φόρεσαν την φανέλα της θρυλικής, αλλά τελειωμένης πλέον Ξάνθης».

ΥΓ: Ολοι αναρωτιούνται από χθες, γιατί στον αποχαιρετισμό του ο Κώστας Μανωλάς τον μόνο που δεν ευχαρίστησε ήταν ο πρόεδρος των προέδρων. Τι συνέβη άραγε; Ξέχασε το χολιγουντιανό πάρτι που στήθηκε για την απόκτηση του; Λέτε να είναι τόσο αχάριστος;

ΥΓ2: Ο Κούτσιας δύο γκολ με την Εθνική Νέων, γκολ και στο φιλικό με τη νέα του ομάδα. Θα κατάλαβαν επιτέλους μερικοί άσχετοι ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί δανεικός;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.