X-man: Τα κακά παιδιά δεν μεγαλώνουν

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος05 Ιουνίου 2020

Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που ο 32χρονος τότε ΜακΝτάνιελ, δεν έκανε πλάκα. Όντως ερχόταν στη Θεσσαλονίκη. Όντως ερχόταν να παίξει στον Ηρακλή, από τους Σέλτικς και το NBA.

Από χθες ο Ξαβιέ (ή Ξαβιέρ, ή Εξέιβερ –εδώ κάναμε τον Έινκρουμ… Ίνγκραμ, τι να λέμε-) πάτησε στα 57. Ο X-man, το αιώνιο κακό παιδί. Πρωταγωνιστές ωραίων εποχών που μένουν αξέχαστοι. Και αγέραστοι για πάντα.

Στο μακρινό πια 1995 λοιπόν (με lockout στο NBA), η μπασκετική Ελλάδα συζητά διαρκώς για την έλευση του Ντόμινικ Ουίλκινς στον Παναθηναϊκό. Πριν καταλαγιάσει η σκόνη, ο Ηρακλής είχε την απάντηση. Ίσως κανείς να μην το περίμενε, να μην το πίστευε. Εκείνον τον Σεπτέμβρη ο X-men (4ος στα draft του ’85) φτάνει στη Θεσσαλονίκη, σε αποθεωτική υποδοχή. Είχε συμφωνήσει για συμβόλαιο… ενός μήνα αρχικά και επέκταση για δύο χρόνια αν έμενε ικανοποιημένος. Όχι ο Ηρακλής. Ο ΜακΝτάνιελ!

Τον Οκτώβρη αφού παραδέχθηκε πως διαρκώς είχε στο νου την επιστροφή στο NBA, ανακοίνωσε την απόφασή του να μείνει για 2 χρόνια στον Ηρακλή. Τελικά αγωνίστηκε μια σεζόν. Ο Ημίθεος στο Πρωταθλητριών, στην Α1 και στον τελικό Κυπέλλου. Εκεί έγινε το ραντεβού που ήθελε ο «πιο σκληρός που έπαιξε στο Σιάτλ» όπως έλεγαν τότε.

Face to face στην Πάτρα

Ο Ηρακλής προχώρησε στο Final 4 του Κυπέλλου στην Πάτρα. Το ίδιο και ο Παναθηναϊκός. Βρέθηκαν στον τελικό. Με το που πάτησε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη ο ΜακΝτάνιελ είχε δηλώσει ότι περιμένει πως και πώς να παίξει κόντρα στον Ουίλκινς. Πέραν της διαδρομής του καθενός σε Σιάτλ και Ατλάντα, συνυπήρξαν στους Σέλτικς. Στον τελικό της Πάτρας (με νικητή τον Παναθηναϊκό 85-74) ηγήθηκαν ο καθένας της ομάδας του, με τον Ουίλκινς να υπερτερεί οριακά στους πόντους (25 έναντι 23).

Ασυγκράτητος

Οι περισσότεροι θυμήθηκαν πρόσφατα τον X-man. Στο «Last Dance» ξεχωρίζει στους τσαμπουκάδες και το trash talking με τον Πίπεν και τον Τζόρνταν στον 7ο ημιτελικό της Ανατολής του 1992 ανάμεσα σε Νικς και Μπουλς. Ειδικά όταν κόλλησε το μέτωπό του σ’ εκείνο του MJ.

Σήμερα διαμένει στη Β. Καρολίνα και έχει αφήσει τα γονίδια στην κόρη του Xylina McDaniel (στην δεύτερη φωτογραφία) που εννοείται παίζει μπάσκετ.

Εκτός της λησμονιάς για εκείνη την εποχή που ο Τζόρνταν επισκίαζε οτιδήποτε άλλο, βλέπεις σχόλια στα social ή στα σχετικά videos: «Μου έλειψε ο x-man». Δεν έχεις να προσθέσεις πολλά: «Κι εμάς μας έλειψε φίλε».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.