Βόβολης: «Είμαι υπέρ των εμβολίων και κατά της υποχρεωτικότητας»

Metrosport Team18 Ιουλίου 2021

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Παρέμβαση» φιλοξενήθηκε ο Φαίδων Βόβολης.

Ο επεμβατικός καρδιολόγος και επικεφαλής του κινήματος «Ελεύθεροι Ξανά» μιλά κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Φαίδων Βόβολης:

Για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και για ποιον λόγο είναι κατά των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και για τους προβληματισμούς των Ελλήνων πολιτών: «Μη πέφτετε στην προπαγάνδα. Ποιος είναι κατά των εμβολίων; Μιλώντας στον κ. Μητσοτάκη. Δεν ήταν καθόλου επιτυχημένη, 3-4 χιλιάδες κόσμος ήταν. Γιατί φοβηθήκανε; Με τόσο λίγο κόσμο γιατί φοβήθηκαν και έβαλαν όλους, λυτούς και δεμένους, να μας επιτίθενται; 

Να φανταστείτε όταν υπήρχε λίγος κόσμος, ούτε καν ασχολείτο κανείς. Στην Αθήνα ήταν πάνω από 50.000 κόσμος, στη Θεσσαλονίκη πάνω από 12-15.000 κόσμος. Είδαμε όλοι τις εικόνες και σε όλη την Ελλάδα έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις. Το σημαντικότερο: Δεν είμαστε κατά των εμβολίων. Το χω ξαναπεί χιλιάδες φορές. Πλέον τα καθεστώτα βολεύονται με προπαγάνδες. Εάν σου βάλουν το αφήγημα «αρνητής» ή «αντιεμβολιαστής» μπορεί να πιάσει στον απλό τον κόσμο που τον πείθουν καθημερινά ή στους λογοκριτές τους. 

Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ των εμβολίων. Γράψτε το ξανά. Υπέρ, όχι κατά. Στη συγκεκριμένη φάση δεν είμαι ότι είμαι κατά αλλά λέω ότι είναι πάρα πάρα πολύ νωρίς ώστε να το συστήσουμε στον κόσμο. Θέλει μελέτες, χρόνο κλπ. Δεν τρομάζω από κάποιο εμβόλιο εγώ προσωπικά. Ένα το κρατούμενο. 

Το δεύτερο και το σημαντικότερο είναι το εξής. Είμαι κατά των υποχρεωτικοτήτων έναντι οποιουδήποτε σκευάσματος, οποιασδήποτε ιατρικής πράξης. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή. Ας είναι και 20 χρόνια μελετημένο το εμβόλιο, πάλι θα ήμουν κατά. Σε υποχρεωτικότητα δεν το συζητώ, είναι ο ασκός του Αιόλου. 

Αν γίνει σε έναν άνθρωπο κάτι υποχρεωτικό στην ιατρική πράξη, πλέον τα ανοίξαμε όλα. Θα μπορούν να τους κάνουν οτιδήποτε θέλουν, όποτε θέλουν. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία του Χίτλερ. Είχε βάλει τους γιατρούς της και έλεγε αυτό είναι το καλό για των ανθρώπων. Διαχώρισε τους ανθρώπους στα καφέ και τα μπαράκια γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Οι Εβραίοι έμεναν απέξω. Αυτά τα συλλαλητήρια έγιναν εναντίον των υποχρεωτικοτήτων και όχι των εμβολίων, εναντίον των διαχωρισμών των ανθρώπων, απαγορεύεται να διαχωρίζονται άνθρωποι δεν υπάρχει λογική σε αυτό, και εναντίον των απειλών και των εκβιασμών στις εργασίες τους. 

Πείτε μου πόσοι από τους σώφρονες Έλληνες διαφωνούν με αυτά. Υπάρχει κάποιος που να λέει «εγώ θέλω υποχρεωτικότητα, θέλω διαχωρισμούς»; Θα είναι λίγοι. Ακούω μερικούς που έχουν τσιμπήσει τη λέξη «υποχρεωτικότητα» και λένε «δεν πρέπει να γίνει υποχρεωτικό»; Όχι δεν πρέπει, απαγορεύεται κιόλας να γίνει υποχρεωτικό».

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση ακολούθησε τον τρόπο της επιβολής αντί να βρει άλλους τρόπους: «Πολύ κακούς επικοινωνιολόγους. Αν με είχαν από τη δική τους πλευρά, αν πίστευα το όλο αφήγημα, θα είχαμε πιάσει πολύ περισσότερο κόσμο. Πρέπει να πας με μια πολύ πιο ήπια πολιτική, ποτέ να μην υποχρεώσεις, να πεις ότι αυτά είναι τα υπέρ, φυσικά υπάρχουν και κάποια κατά, να πεις όλες τις αλήθειες. Πάντα υπάρχουν και κάποια κατά, δε σημαίνει κάτι. Εγώ ούτε καν πόνταρα στον αντι-φόβο. Να πω ότι οι παρενέργειες θα σε σκοτώσουν, ποτέ δεν έχω πει τέτοια πράγματα. Πάντα υπάρχουν παρενέργειες, το αναγνωρίζουμε, ούτε έκανα κάτι τρομερό να πω, απλά δεν υποχρεώνεις τον κόσμο. Δεν έχουν καλή πολιτική, δεν έχουν ανθρώπους. Τους βγάζουν και είναι αντιπαθείς. Είναι φανατικοί, Μιλούν τιμωρητικά στον λαό. Έχουν αποτύχει σε αυτό το πράγμα. Είναι καθαρό, δεν μπορούν να πείσουν το κοινό».

Για το ότι οι εταιρίες ζήτησαν νομική απαλλαγή για τις παρενέργειες ώστε να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια: «Αυτό δεν τα λέει όλα; Είναι τραγικό. Εγώ πάλι ως υπερασπιστής των φαρμάκων και ό,τι γίνεται στην ιστορία, θα πω ότι τα φάρμακα γράφουν μέσα 70, 80, 100 παρενέργειες. Δεν πάει να πει ότι κάθε παρενέργεια που γράφει μέσα ο ΕΟΦ, είναι αιτιατή. Υποχρεούται να το αναφέρει. Συζητούσα και χθες για κάποια θέματα των εμβολίων. Ακόμα και οι παρενέργειες που αναφέρονται, κάποιες εξ’ αυτών συνδέονται πραγματικά και θα αποδειχθούν στο μέλλον, ήδη έχουν αρχίσει να αποδεικνύονται, κάποιες δε συνδέονται. Αλλά υποχρεούται ο ΕΟΦ να το γράψει, εφόσον υπάρχουν κάποια περιστατικά. Και στην ασπιρίνη και στο Ντεπόν γράφουν πράγματα που άμα τα δεις, θα τρελαθείς. Δεν τα προκαλεί προφανώς η ασπιρίνη και το Ντεπόν. Σε κάποιους λίγους τα έχει προκαλέσει, συμπτωματικά ή μη. Αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο».

Για τη φράση της Παπαευαγγέλου «δεν γνωρίζουμε τις παρενέργειες σε ευρύτερο χρονικό ορίζοντα»: «Αυτό που είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι αληθές. Το έχετε καταλάβει; Αυτό είναι που φωνάζουμε! Γι αυτό είμαι τόσο βέβαιος γι αυτό που λέω. Πείτε μου έναν γιατρό που γνωρίζει το συγκεκριμένο σκεύασμα. Όταν δεν γνωρίζεις, χρειάζεται να έχεις μελέτες χρόνων. Λένε ότι έγινε το εμβόλιο σε πολύ κόσμο. Δεν έχει σημασία αν έγινε σε πολύ κόσμο, ας έγινε και σε όλον τον πλανήτη. Αν δεν έχουμε μελέτες χρόνων για το πώς αντιδρά κάποιος στα 2 στα 4 χρόνια, δεν μπορούμε. Υπήρξαν εμβόλια που έδειξαν προβλήματα στην πενταετία. Το κάνουμε τότε; Γυρνάμε πίσω και ζητάμε αναδρομικά συγγνώμη; Όπως και το Astra Zeneca, έδειξε στην αρχή αποδεδειγμένα θρομβοεμβολικά, μια αποδεδειγμένη παρενέργεια και αιτιατή. Άρα, αυτό λέμε. Με αυτό το πράγμα μπορείς να υποχρεώσεις κόσμο; Κολλάμε σε πολλές περιπτώσεις τη λέξη υποχρεωτικότητα. Δεν έχω πει ποτέ σε έναν άνθρωπο «μην το κάνεις, κάντο». Τίποτα. Είναι επιλογή του. Θέλω να μαθαίνει και να κρίνει. Γιατί είναι επιλογή του».

Για το ύφος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που τρομοκρατούν τον κόσμο με τις συνέπειες που θα έχουν αν δεν εμβολιαστούν: «Στα πλαίσια του να κρατήσω χαμηλούς τόνους, προσπάθησα να μη μιλήσω ποτέ για συναδέλφους έστω κι αν κι εγώ έχω την ίδια οργή. Ο φόβος είναι ό,τι χειρότερο στην ιατρική. Ό,τι και να υπάρχει δεν τον φοβίζουμε τον άλλον. Του λέμε ακριβώς τι γίνεται, τι ξέρουμε, τι πιστεύουμε στην ιατρική και τον αφήνουμε τον άνθρωπο να επιλέξει. Φυσικά και δεν μεταδίδεις φόβο. Το μόνο που δε θα μεταδώσουμε στον κόσμο είναι φόβος. Αν θέλαμε να το παίξουμε κι εμείς σαν κι αυτούς, θα πηγαίναμε να τρομοκρατούσαμε και να λέγαμε «παρενέργειες σε χιλιάδες, κάνουν αυτά…». Όχι! Δεν έχουμε πει τέτοια πράγματα. Έχουμε πει στον κόσμο να επιλέξει βάσει της αλήθειας. Δώστε την αλήθεια εσείς, τη δίνουμε κι εμείς και προχωράμε. Απλά πράγματα έχουμε πει».

Για το αν η ιατρική έχει μεταβληθεί σε ένα είδος κερδοσκοπίας που δεν βλέπει το πώς θα γίνει καλά ένας άνθρωπος αλλά κοιτά μόνο το όφελος και τη συμπεριφορά των ειδικών της επιτροπής που ίσως τους δούμε να είναι υποψήφιοι βουλευτές: «Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνουν αυτοί στις τηλεοράσεις μιας και δεν παρακολουθώ καθόλου αλλά η συμπεριφορά τους είναι τραγική και φαίνεται πάνω στον κόσμο. Πρώτα από όλα, υβρίζουν τον κόσμο. Ας και ένας άνθρωπος αντικειμενικός από αυτούς που υποστηρίζουν τους εμβολιασμούς ή οτιδήποτε. Μόλις το δει αυτό, δε θα καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει λάθος; Πρώτα από όλα, πρέπει να σώσουμε την ίδια την ιατρική. Οι γιατροί πρέπει να σώσουμε την ιατρική. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τεράστια επίθεση προς την ιατρική. Και δυστυχώς έχουν βοηθήσει και οι γιατροί σε αυτό. Αυτό προσπαθούμε να το σώσουμε όπως και να έχει».

Ποιος θα το κάνει αυτό: «Όσοι γιατροί πιστεύουν στην ιατρική και την αγαπούν πραγματικά».

Ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες: «Θα το δούμε. Υπάρχει και μέλλον. Δεν τελείωσαν όλα τώρα. Όσοι πατάνε στην αλαζονεία της στιγμής και της υποτιθέμενης εξουσίας τους, γι αυτό βγήκαμε εμείς πολιτικά μπροστά. Γιατί βγήκαμε; Γιατί θέλουμε να υπάρξει η επόμενη μέρα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις τύχες μας σε αυτούς. Έγιναν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Δεν το περίμεναν ούτε αυτοί, ούτε εμείς. Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλα συλλαλητήρια. Εμείς δεν προσπαθούμε ούτε να φουσκώσουμε, αυτοί προσπαθούν να μειώσουν αλλά η εικόνα είναι γυμνή, πεντακάθαρη. Αυτά που είδαν τα μάτια μας ήταν απίστευτα. Γι αυτό ρίξανε όλο το σύστημα της αποδόμησης πάνω σε μας. Δεν πιάνει. Πιάνει μόνο σε αυτούς που παρακολουθούν τα 5-6 κανάλια και τίποτα άλλο. Βγάζαν κάτι κυρίους με κάτι σταυρούς και προσπαθούσαν να πουν ότι είναι θρησκόληπτοι. Δεν είναι όλος ο κόσμος, μπορεί και να υπάρχουν και θρησκόληπτοι. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Σε μια συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να υπάρχουν και ακροδεξιοί. Τι είναι, όλοι ακροδεξιοί; Σε μια συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να είναι κάποιοι ακροαριστεροί. Είναι όλοι ακροαριστεροί; Όχι βέβαια».

Είναι δυνατόν να ακούγεται η φράση «εμβόλιο ή κυρώσεις» και γιατί δεν παρεμβαίνει η δικαιοσύνη: «Η δικαιοσύνη δυστυχώς είναι υποταγμένη. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, δεν μπορούμε να στηριχτούμε στη δικαιοσύνη. Είναι μεγάλο, τεράστιο θέμα. Ό,τι λένε, δεν πρόκειται να μείνει έτσι. Ούτε αναπάντητο, ούτε θα μείνει στην ιστορία μας έτσι. Είναι ένας φασισμός ιδιότυπος, ένα περίεργο πράγμα. Δε θα μπορούσα ποτέ να μιλήσω στον κόσμο και να τους πω τέτοια πράγματα. Πήγαν να χαρακτηρίσουν το κοινό που κατέβηκε στις συγκεντρώσεις ως τάδε, ως δείνα, ως κάτι τρομερό. Βρίζουν το κοινό. Για να επιβληθούν, έχουν χάσει τον έλεγχο. Βρίζουν το κοινό, τον κόσμο που ήταν από όλα τα στρώματα, όλες τις τάξεις. Άνθρωποι που απλά είναι σκεπτικιστές».

Πώς θα αντιμετωπιστεί ο ιός και οι μεταλλάξεις του όταν το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε είναι το εμβόλιο: «Όπως πάντα. Οι μεταλλάξεις δημιουργούνται γιατί πρέπει να δημιουργηθούν, έτσι γλιτώνει ένας ιός. Οι μεταλλάξεις γίνονται πιο μεταδοτικές και με λιγότερη θνητότητα, πράγμα που δεν το λένε. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν, αν θα θελήσουν να κάνουν ένα εμβόλιο γιατί λένε ότι το μόνο όπλο είναι το εμβόλιο. Όχι φυσικά. Πάντα το μόνο όπλο ήταν ένα εμβόλιο; Όχι. Κάποια μέτρα για κάποιους ευπαθείς, γιατί αυτούς φοβόμαστε. Ο ευπαθής μπορεί να προστατεύεται, να μην πηγαίνει σε μέρη που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι ή να πηγαίνει με μία μάσκα. Μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτά είναι μέτρα που παίρνει κάποιος μια ζωή ολόκληρη. Θα εμβολιάσουμε τις νέες ηλικίες κάτω των 40; Ποιος είναι ο λόγος; Τις νέες ηλικίες με ένα εμβόλιο που δεν ξέρουμε για να μην γίνει τι; Να μην κινδυνέψουν οι μεγαλύτεροι που έχουν ένα εμβόλιο να κάνουν; Μπορούν να το κάνουν».

Για το lockdown στη Μύκονο: «Στη Μύκονο έχει γίνει άλλο έγκλημα. Για τη Μύκονο δε λέγαμε ότι είναι το Νο1 στους εμβολιασμένους; Αμφιβάλλουμε, λοιπόν, και για την αποτελεσματικότητα σιγά σιγά. Για την ανοσία που δημιουργεί. Δεν εξηγείται. Αν είναι 100% εμβολιασμένοι και μπαίναν και με τεστ και έχεις και πρόβλημα, ε τότε λογικά σκεφτείτε τι συμβαίνει».

Γιατί δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα: «Κι εδώ πρέπει να είμαστε φειδωλοί, πάλι δεν ξέρουμε τις έρευνες. Άρα πάλι δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά. Δεν πρέπει να είμαστε ποτέ επιπόλαιοι. Υπάρχουν σίγουρα σκευάσματα και φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν δυνητικά. Δεν μπορώ να πω ότι είναι μόνο τα μονοκλωνικά, είναι και άλλα σκευάσματα τα οποία είναι και αυτά σε πειραματική φάση. Άρα όπως δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για τη θετικότητα του εμβολίου, έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε και γι αυτά. Όμως, πάλι αφού είναι πειραματική φάση και δίνουμε κάποια εμβόλια, θα μπορούσαμε να δώσουμε και αυτά να βοηθηθούν κάποιοι άνθρωποι και να μην έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Για τη λογοκρισία που υπάρχει σε αντίθετες φωνές επιστημόνων: «Αυτό ακριβώς με ενοχλεί. Δεν περίμενα ποτέ ότι η χώρα μου θα έχει τέτοια πράγματα, τέτοια λογοκρισία, τέτοιο φασισμό. Γίνεται αυτό το πράγμα; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Εγώ προσωπικά δε θα δεχόμουν ποτέ να πω τη δική μου γνώμη χωρίς να ακούσω και των απέναντι. Θέλω να ακούγεται ευθέως και ελεύθερα, δε θα την έκλεινα ποτέ. Άρα αυτό το πράγμα που ζούμε, αυτό θέλουμε να αποτινάξουμε. Οι διαδηλώσεις γι αυτό το πράγμα έγιναν. Γι αυτό τα πανό μας έγραφαν «Ναι στην ελευθερία». «Ελευθερία» είναι το σύνθημα. Όλα τα άλλα έπονται».

Αν το εμβόλιο της γρίπης έχει σχέση με αυτό του κορωνοϊού: «Μέχρι στιγμής, δεν έχει εμφανίσει ότι έχει κάποια σχέση. Άλλο το εμβόλιο της γρίπης και άλλο του κορωνοϊού».

Για τη δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων που κόστισαν εκατομμύρια: «Θεωρητικά τα έκαναν για να έχουν μαζικούς εμβολιασμούς και γρήγορα, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν κάποια πράγματα. Αλλά, ωστόσο, ξεπεράστηκε το πρώτο στάδιο, πάμε στο δεύτερο στάδιο καλύτερα, να πάει στα φαρμακεία και με συνταγογράφηση και με επιλογή του ασθενούς. Αυτά που λένε Βορίδης, Γεωργιάδης κλπ. είναι οι ακροδεξιοί της Νέας Δημοκρατίας, προσοχή εδώ πέρα, είναι περίεργα. Πολύ περίεργα. Ο φασισμός με τον οποίο μιλάνε στον λαό, δε θα μείνουν όλα έτσι σε αυτή τη ζωή».

Για το ότι δείχτηκαν από τα ΜΜΕ επιλεκτικές εικόνες από τις συγκεντρώσεις: «Και στις συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου παλιότερα, μπορώ να πάω με μια κάμερα και να σας δείξω σημεία που δεν υπήρχε κόσμος. Αν δούμε δυο-τρεις φωτογραφίες που έχουν κόσμο, αυτές μας φτάνουν. Γιατί ο κόσμος φαίνεται πεντακάθαρα. Φυσικά και μπορεί να δείξουν φωτογραφίες που δεν υπάρχει κόσμος στα στενά, είναι ευνόητο. Αυτό κάνουμε δηλαδή; Προπαγάνδα στον κόσμο; Θέλετε επιχειρηματολογία; Ενοχλήθηκαν τόσο πολύ που έβαλαν λυτούς και δεμένους να μου κάνουν επιθέσεις. Αν ήταν μία συγκέντρωση χαμηλή, ούτε καν πέρναγε από τα μονόστηλά τους».

Για τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους νέους «Ελάτε να σας τσιμπήσουμε το μπράτσο για να τσιμπήσετε 150 ευρώ»: «Είναι τραγικό. Προσπαθώ με τους ανθρώπους να είμαι ήπιος. Πάντα. Πιστεύω τελικά ότι δεν έχει επικοινωνιολόγους. Το «να τσιμπήσουμε» είναι ένα τόσο άσχημο ρήμα. Τι να πω; Είναι λόγια αυτά για πρωθυπουργό. Έχει πει κι άλλα, όταν μιλάει για «τζαμπατζήδες», για «ψεκασμένους», τι να συζητήσουμε. Αυτά είναι τα λιγότερα. Αυτό είναι ύβρις. Και η ύβρις τιμωρείται σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση. Έχουμε υπομονή τεράστια».

Για τα περιστατικά στα νοσοκομεία για άλλες παθήσεις: «Έχουν υποχρεώσει και τους ανθρώπους στα νοσοκομεία να λειτουργούν περίεργα. Είναι γραμμή της πολιτείας καθαρά. Κι έχουμε πέσει στην παγίδα να ασχολούμαστε μόνο με αυτό και όχι με κάτι άλλο. Έχουμε τόσο σοβαρά θέματα που όταν θα ξυπνήσουμε από την ίωση και δούμε τι έχει γίνει στην Ελλάδα την τελευταία διετία, θα τρομάξουμε. Στα εθνικά μας θέματα, στα κοινωνικά μας, στα οικονομικά των ανθρώπων. Κάποιοι βολεύτηκαν όλο αυτόν τον καιρό και κοροϊδεύαν και βρίζαν τον λαό. Δεν το ξεχνάμε. Και οι περισσότεροι άνθρωποι δεινοπάθησαν. Αυτή είναι η αλήθεια».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.